Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Νέα δέσμευση για το υποβρύχιο καλώδιο διασύνδεσης


«Η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα.
Το υποβρύχιο καλώδιο για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα έχει ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ.

Έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2020, ενώ μέσα στο 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα έχει αποφασιστεί το σημείο πόντισης του καλωδίου» επανέλαβε χθες στη Βουλή ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη .

Ο κ. Ασ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι «Η διασύνδεση θα εξασφαλίσει την ασφάλεια τροφοδοσίας στο νησί, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Ακόμη, θα δώσει σημαντική ώθηση σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ. Έχει τεράστια σημασία για την χώρα, αλλά και για την Κρήτη, διότι ανήκει στο διευρωπαϊκό σύστημα ζεύξης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- Αθηνών «ΕuroΑsia Ιnterconnector». Είναι ένα έργο που παρά το κόστος του, διότι μιλάμε για μεγάλα βάθη, θα αποσβεστεί άμεσα και είναι ένα έργο προτεραιότητας για την Κυβέρνηση».

«Όσον αφορά στο σημείο πόντισης του καλωδίου υπήρχαν τρεις προτεινόμενες θέσεις με βάση την πρώτη μελέτη», όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου. «Μία στον Ν. Χανίων στο ακρωτήρι Σπάθα, μία στο Ηράκλειο στην περιοχή Λινοπεράματα και μία στον Ν. Ρεθύμνου. Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από τους φορείς του Ηρακλείου για το σημείο χωροθέτησης. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει αποφασιστεί οριστικά».

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας