Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Πράσινη Πτολεμαΐδα γίνεται η Σητεία

Δεύτερη κατά σειρά προσφυγή, μέσα σε λίγους μήνες, κατατέθηκε από δεκάδες πολίτες και φορείς, κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΚΑ, να εγκρίνει ακόμα έναν ηλιοθερμικό σταθμό, αυτή τη φορά στη θέση Φουρνιά, μετά τον Χώνο στο Δήμο Σητείας.

Το Παγκρήτιο δίκτυο αγώνα κατά των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συντάσσεται με τη συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του ανατολικού άκρου της Κρήτης κατά των αποφάσεων της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, τονίζοντας:
«Οι ηλιοθερμικοί σταθμοί είναι η πιο ακραία διαστροφή της ιδέας παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης, καθώς για να εξασφαλίσουν αποθήκευση ενέργειας απαιτούνται πρόσθετες βιομηχανικές εγκαταστάσεις».
Το δίκτυο με σκληρή γλώσσα θεωρεί ότι «οι ηλιοθερμικοί σταθμοί δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα συμβατικό εργοστάσιο, στη μορφή, στις καμινάδες, τα καυσαέρια και το θόρυβο. Επί πλέον καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο χώρο δύο και τρεις χιλιάδες στρέμματα.
»Η επέλαση των ηλιοθερμικών σταθμών γίνεται σε ένα δήμο κατ' εξοχήν γεωργικό και τουριστικό, με ξηροθερμικό κλίμα, με λιγοστές βροχοπτώσεις και με φαινόμενα ερημοποίησης. Με δύο γεωτρήσεις (για τις ανάγκες λειτουργίας) και συνοδά έργα συλλογής ομβρίων, με την εγκατάσταση του σταθμού πάνω στον υδροφορέα, και την τσιμέντωση εκατοντάδων στρεμμάτων πολύτιμης γης» η Σητεία «μετατρέπεται σιγά σιγά σε... πράσινη Πτολεμαΐδα».
Ο Δήμος Σητείας έχει «το μοναδικό προνόμιο να καλύπτει μόνος του το στόχο για την κατανομή Β-ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών που προβλέπεται για το 2020».
Η Περιφέρεια Κρήτης έχει μιλήσει για «κουρέλιασμα» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που λειτουργεί ευθέως κατά του φυσικού πλούτου της Κρήτης. «Η (όποια) στροφή στις ΑΠΕ θα πρέπει να υποστηρίζεται και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών που θα πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι «η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να γίνει με τη θυσία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και σε βάρος της κοινωνίας».

Συνολικες προβολες σελιδας