Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Απολογισμός των Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας

Τη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. Ο πρόεδρος κ. Γιάννης Δρακάκης παρουσίασε τον απολογισμό της δράσης κατά το 2011 του ΟΑΣ και τις προοπτικές, τα προβλήματα και τις κατευθυντήριες γραμμές δράσης για το έτος 2012. Ο Ο.Α.Σ. και κατά το 2011 πραγματοποίησε σημαντικό έργο και για έκτη συνεχή χρονιά απέδωσε και οικονομικά κέρδη.

Ο ΟΑΣ κατά το έτος 2011:
- Στήριξε την λειτουργία των Αιολικών Πάρκων στα οποία συμμετέχει και τα οποία προσφέρουν μεγάλα οφέλη στον τόπο, τον Δήμο, τον ΟΑΣ κ.α.
- Το έτος 2011 συνεχίστηκε η λειτουργία των αιολικών πάρκων και έγινε επέκταση του Αιολικού Πάρκου «Ανεμόεσσα» κατά 1,2 MW. Έτσι η ισχύς του Αιολικού Πάρκου από 5MW γίνεται 6,2MW με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων.
- Στήριξε τη λειτουργία του ΚΕΚ «Ανάπτυξη Κρήτης» που διαθέτει παράρτημα στα Εξω Μουλιανά Σητείας και στο οποίο έχει υλοποιηθεί πλήθος προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια και τα και υλοποιούνται και αυτή την περίοδο.
- Συνέταξε ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Σητείας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, το επιχειρησιακό σχέδιο για υποβολή πρότασης στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», Άξονας προτεραιότητας 7: «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση», με τίτλο: «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Κρήτης». Θα δημιουργηθούν 100 θέσεις 5μηνης απασχόλησης.
- Συμμετείχε από 1-3 Μαρτίου 2011 στο φεστιβάλ γαστρονομίας -Ελληνικής κουζίνας που οργάνωσε το γραφείο Παρισιού του ΕΟΤ στη Γαλλική πρωτεύουσα. Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η παρουσία της Κρήτης την οποία είχε αναλάβει και υλοποίησε ο ΟΑΣ ΑΕ. με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης.
- Συμμετείχε με επιτυχία στη μεγάλη εκδήλωση προβολής της Ελλάδας με τίτλο "Visit Greece" που οργάνωσε το γραφείο του ΕΟΤ Μεγάλης Βρετανίας στο Λονδίνο. Η εκδήλωση έγινε στο αίθριο του μεγαλύτερου Εμπορικού Κέντρου του Λονδίνου (του "Westfield") από 19-28 Μαρτίου 2011. Τη συμμετοχή της Κρήτης είχε αναλάβει και υλοποίησε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης.
- Συμμετείχε στο συνέδριο για την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη (DEMSEE 2011) που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία, το Σεπτέμβριο του 2011. Στο συνέδριο έλαβε μέρος και ως εκθέτης με δικό του περίπτερο στο οποίο εξέθεσε υλικό προβολής της Επαρχίας μας ως Πράσινου προορισμού.
- Ο ΟΑΣ στήριξε από την πρώτη στιγμή το Πανεπιστήμιο των Ορέων και τις δραστηριότητές του. Με πρόσκληση του ΟΑΣ και στήριξη από τον Δήμο Σητείας και τον ΟΑΣ, ομάδες του Πανεπιστημίου των Ορέων επισκέφθηκαν την Επαρχία μας στις 8 και 9 Ιουνίου. Οι ιατρικές ομάδες Γενικής Ιατρικής, Οφθαλμιατρικής και Τοξικολογίας πραγματοποίησαν πλήθος ειδικών εξετάσεων στο Παλαίκαστρο, την Ζήρο, τον Γούδουρα και τον Κουτσουρά ενώ πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Ο πολιτισμός των Ορέων και η Ανάπτυξη» στην Ενετική Έπαυλη της Ετιάς. Οι δράσεις αυτές στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
- Ο ΟΑΣ στηρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης, ένα νέο όργανο που ίδρυσε η Περιφέρεια Κρήτης και έχει σκοπό την προώθηση της καινοτομίας στο νησί μας. Συντονιστής του τομέα Ενέργειας ορίστηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΑΣ κ. Νίκος Πετράκης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στο πρωτοποριακό και σημαντικό αυτό εγχείρημα. Ο κ. Πετράκης παρουσίασε στην Γ.Σ. το ειδικό θέμα: ΟΑΣ – ΑΠΕ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ.
- Ο ΟΑΣ προχώρησε σε επισκευές των πληροφοριακών περιπτέρων τα οποία κατασκευάστηκαν προ δεκαετίας στο πλαίσιο του έργου: «Φυσιολατρική και Πολιτιστική διαδρομή Επαρχίας Σητείας» και τοποθετήθηκε νέο υλικό προβολής.
- Πραγματοποίησε μικρής κλίμακας εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης της βατότητας στο φαράγγι Περβολακίων η φαράγγι Μονής Καψά.
- Μετά από αίτημα της ΚΔ εφορείας κλασικών και προϊστορικών αρχαιοτήτων και του συλλόγου ξενοδοχείων Σητείας προχώρησε στην εκπόνηση της μελέτης αρχαιολογικής τεκμηρίωσης των αντικειμένων της επανέκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Σητείας, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση του μουσείου από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
- Ο ΟΑΣ υπέβαλε πρόταση στη Δράση 3: «ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ» του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ». Την πρόταση υπέβαλε μαζί με τους Δήμους Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας, Οροπεδίου Λασιθίου, το Επιμελητήριο Λασιθίου, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, το Σύλλογο ΑμΕΑ γονέων και φίλων Ιεράπετρας, το Κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης Αναπτυξιακή Κρήτης και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Τεχνική Εκπαιδευτική. Οι φορείς αυτοί με τον ΟΑΣ συντονιστή εταίρο συστήσανε Αναπτυξιακή Σύμπραξη με την επωνυμία «Ο ΤΡΟΧΟΣ», μη κερδοσκοπική εταιρία, για την υλοποίηση του προγράμματος. Σκοπός της Σύμπραξης είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για 100 κατοίκους του Νομού μας. Η πρόταση εγκρίθηκε και έχει προϋπολογισμό 535.000€.
- Ομοίως ο ΟΑΣ υπέβαλε πρόταση στη Δράση 7: «ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ». Την πρόταση υπέβαλε μαζί με τους δήμους Ιεράπετρας και Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, το Κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης Αναπτυξιακή Κρήτης, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Τεχνική Εκπαιδευτική, την Ένωση Ξενοδόχων Σητείας και την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης. Οι φορείς αυτοί με τον ΟΑΣ συντονιστή εταίρο συστήσανε Αναπτυξιακή Σύμπραξη με την επωνυμία «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», μη κερδοσκοπική εταιρία, για την υλοποίηση του προγράμματος. Σκοπός της Σύμπραξης είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για 100 κατοίκους των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας. Η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.
- Ο ΟΑΣ συνέταξε και υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης για λογαριασμό του Δήμου Σητείας, για την ίδρυση στην περιοχή του Δήμου κέντρου δια βίου μάθησης, για την εφαρμογή προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, σύμφωνα με σχετική προκήρυξη του Υπουργείου.
- Ο Δήμος Σητείας και ο Δημοτικός Οργανισμός του Δήμου έχουν αναλάβει την υλοποίηση του έργου: «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Όρη Ιτάνου Κρήτης / Όρος Τρόοδος Κύπρου» στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου. Ο Ο.Α.Σ. Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. παρέχει τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του παραπάνω έργου. Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη μιας νέας εναλλακτικής μορφής τουρισμού αυτή του Γεωτουρισμού, μέσα από την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς, των γεωλογικών σχηματισμών, της χλωρίδας και ορνιθοπανίδας του ορεινού όγκου της Σητείας και του Δήμου Τροόδου Κύπρου. Για τη Σητεία προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Διαχείρισης του Γεωπάρκου Ιτάνου στο Καρύδι, η χάραξη και σήμανση διαδρομών, το υπαίθριο Μουσείο Πέτρας, το Υπαίθριο Παλαιοντολογικό Μουσείο, επιμορφωτικά σεμινάρια για ειδικές ομάδες, συμμετοχή σε 3 διεθνή συνέδρια των Γεωπάρκων - Ε.Ε. της UNESCO και δημιουργία τοπικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ζάκρου.
- Παρείχε τεχνική υποστήριξη και φιλοξένησε δημοσιογραφική αποστολή του γνωστού δορυφορικού καναλιού Travel Channel της Μεγάλης Βρετανίας ήρθε και παρέμεινε στη Κρήτη από 9-15 Απριλίου 2011. Στη περιοχή Σητείας - Μακρύ Γιαλού το συνεργείο παρέμεινε 3 μέρες (12,13 και 14/4) και έκαμε λήψεις στη Μονή Τοπλού και το βιολογικό ελαιουργείο της, στο οινοποιείο Οικονόμου στη Ζήρο, στο φαράγγι των Περβολακίων – Μονής Καψά, στο Κουφονήσι, σε παραλίες του Μακρύ Γιαλού και άλλα τοπία, στους Πεύκους, όπου έλαβε εικόνες από την παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, τη χρήση ελαιολάδου και βοτάνων στη μαγειρική κ.α.
- Παρείχε τεχνική υποστήριξη και φιλοξενία στη δημοσιογραφική αποστολή του μεγάλου Βρετανικού καναλιού ITV το οποίο ήρθε και παρέμεινε στην Κρήτη από 1- 8 Μαΐου. Επικεφαλής ήταν η κα. Τζοάννα Λάμλεϊ γνωστή ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια η οποία θα προβάλλει στο κανάλι την εκπομπή «Joanna Lumley's Greek Odyssey». Έκαμε λήψεις στην Κνωσό (αρχαιότητες) στα Ανώγεια (ποιμενικός βίος) στην Σπιναλόγκα (μνημείο και ιστορία) και στη Σητεία (καζανέματα).
- Φιλοξένησε και υποστήριξε συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης της Γαλλίας – france 3 με επικεφαλής την Ελληνογαλλίδα δημοσιογράφο Έφη Τσαλίκα. Θέμα ήταν η κρητική διατροφή και η παχυσαρκία, ιδιαίτερα ο παλιός και ο νέος τόπος διατροφής των κατοίκων της Κρήτης, το ελαιόλαδο, τα τοπικά προϊόντα και ο τρόπος ζωής. Το συνεργείο έκαμε λήψεις και πήρε συνεντεύξεις στην πόλη της Σητείας, στο Παλαίκαστρο, στη Μονή Τοπλού και τις βιολογικές καλλιέργειες της περιοχής και σε άλλα σημεία.
- Επίσης ο ΟΑΣ προσέλκυσε και στήριξε πέντε δημοσιογράφους ειδικών εφημερίδων και περιοδικών από το Παρίσι, το Λονδίνο και την Αθήνα, οι οποίοι έχουν ήδη δημοσιεύσει θετικά σχόλια και εντυπώσεις για την περιοχή.
- Ο ΟΑΣ επίσης προσέλκυσε και στήριξε:
1. Το μεγάλο Γαλλογερμανικού κανάλι ARTE, το οποίο ασχολήθηκε με την κρίση του τουρισμού και τον τρόπο υπέρβασης της καθώς και με το ελαιόλαδο και την Κρητική διατροφή και πραγματοποίησε εκπομπές σε πολλές χώρες.
2. Αμερικάνικο τηλεοπτικό συνεργείο της πολύ γνωστής εκπομπής «The cooking Odyssey», με παραγωγό τον Έλληνα δημοσιογράφο Γιώργο Στάμου, εστιάζοντας στην Κρητική διατροφή, τα ντόπια βιολογικά προϊόντα και την αυθεντική φιλοξενία. Σχετικές προβολές έγιναν στην Αμερική
3. Ρώσικο τηλεοπτικό συνεργείο του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Novosti" που κατέγραψε τις θρησκευτικές τελετές και τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα αλλά και την παραδοσιακή ζωή της Κρήτης και ιδιαίτερα τους τομείς της Κρητικής κουζίνας, του αγροτικού χώρου και των τοπικών προϊόντων, του λαϊκού πολιτισμού, της τέχνης κ.α.. Οι λήψεις αυτές προβλήθηκαν στη Ρωσία.
- Ο ΟΑΣ στήριξε σε συνεργασία με το σύλλογο ξενοδοχείων Σητείας δημοσιογραφική αποστολή από το Ισραήλ που ήλθε στην περιοχή μας στις 8 Ιουνίου 2012 και επισκέφθηκε την περιοχή του Μόχλου, τη Μονή Τοπλού, το Βάι και την πόλη της Σητείας.
- Φρόντισε όπως κάθε χρόνο για την τουριστική προβολή της περιοχής μας. Εστάλη υλικό προβολής σε πολλές τουριστικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Επίσης έγινε διαφημιστική καταχώρηση της Σητείας στον τουριστικό οδηγό Who is Who. Ο ΟΑΣ έχει εκδώσει πλήθος τουριστικών φυλλαδίων, τουριστικό οδηγό, λεύκωμα, χάρτη, CD κ.α., υλικό το οποίο διανέμει παντού σε τουριστικές εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, δημοσιογράφους, επισκέπτες και άλλους. Ολοκληρώθηκε ο επανασχεδιασμός και η επανεκτύπωση του χάρτη της Επαρχίας και υλοποιήθηκε ο επανασχεδιασμός και εμπλουτισμός της ιστοσελίδας,www.cretesitia.gr, και αποτελεί την κεντρική σελίδα προβολής της περιοχής μας.
Το βασικό πρόβλημα για τον ΟΑΣ, όπως για όλες τις αναπτυξιακές εταιρίες – και όχι μόνο – είναι η γραφειοκρατία, η οποία μάλιστα με την μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» έγινε πιο ασφυκτική.
Ωστόσο με το άνοιγμα του ΕΣΠΑ και εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα, οι προοπτικές για την προσφορά του ΟΑΣ στην τοπική ανάπτυξη και τον κοινωνικό τομέα γίνονται καλύτερες.
Βασικές γραμμές δράσης και προτεραιότητας του ΟΑΣ παραμένουν η στήριξη της Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των επαγγελματιών του τόπου και η προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης και των προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του προτύπου της ολοκληρωμένης και ισόρροπης ανάπτυξης και των αρχών της συναίνεσης, της διαφάνειας, του κοινωνικού διαλόγου, της συνεργασίας και της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.
Ο απολογισμός και οι προτάσεις καθώς και οι οικονομικές καταστάσεις, μετά από ερωτήσεις και διάλογο, εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Γ.Σ..
Ο πρόεδρος κ. Δρακάκης ευχαρίστησε τους μετόχους, και τα μέλη του Δ.Σ για την εμπιστοσύνη τους και την άριστη συνεργασία που έχουν με τον ΟΑΣ , τους δημάρχους , τον ειδικό σύμβουλο και επίτιμο Πρόεδρο κ. Νίκο Πετράκη για την εξαιρετική και πολύ αποδοτική συνεργασία του και τέλος το προσωπικό του ΟΑΣ για το ζήλο και την αφοσίωση, την εργατικότητα και την ικανότητα που επιδεικνύει.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας