Τη γνωριμία της με το καταναλωτικό κοινό της πρωτεύουσας –σε ένα
ή και περισσότερα σημεία διάθεσης- προγραμματίζει για το αμέσως
προσεχές διάστημα η Ομάδα Ανεξάρτητων Ελαιοπαραγωγών Σητείας «Utopia».
Πρόκειται για μία σχετικά νέα ομάδα παραγωγών που μόλις «έκλεισε» τον ένα χρόνο λειτουργίας της, ωστόσο θέλει από νωρίς να δώσει το δικό της στίγμα.
Το στίγμα αυτό, εξ ου και το «ανεξάρτητοι» ελαιοπαραγωγοί, έδωσε στην Agrenda η πρόεδρος του συνεταιρισμού, κυρία Βασιλεία Φραγκάκη. Πρόκειται, μας είπε, για κάτι τελείως διαφορετικό καθώς τα 60 ενεργά μέλη –παραγωγοί χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και είναι ενάντια σε οποιαδήποτε πρόσμειξη του ελαιολάδου. Οι περισσότεροι δε εξ αυτών είναι ενταγμένοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση, ενώ στο μέλλον, σύμφωνα με την πρόεδρο της Utopia, θα επεκταθούν και στη βιολογική καλλιέργεια και κατά συνέπεια στο βιολογικό ελαιόλαδο.
Οι καλλιεργητές της Utopia έχουν την τύχη να παράγουν ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας από την Σητεία με οξύτητα 0,39, το οποίο προέρχεται από τους ίδιους οικογενειακούς ελαιώνες που παρήγαγαν οι πρόγονοί τους. Τα δε ελαιόδεντρα υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας από 30 έως 300 ετών!
Οι ελαιώνες της Utopia καλύπτουν περίπου 600 στρμ. εντός των ορίων της Σητείας, από τους οποίους παράγονται περί τους 300 τόνους ελαιολάδου ετησίως, από την ποικιλία κορωνέικη και βρίσκονται σε υψόμετρο πεδινό, ημιορεινό και ορεινό. Η ομάδα παραγωγών εν συνεχεία διοχετεύει το ελαιόλαδο στα τοπικά τυποποιητήρια, όπου γίνεται η μεταποίησή του και προκύπτει το τελικό προϊόν.
Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια της Utopia, η κυρία Φραγκάκη είπε στην Agrenda ότι στοχεύει να ρίξει στην αγορά νέα προϊόντα, αρχής γενομένης από τη νέα συσκευασία ελαιολάδου GOLD, από επιλεγμένες από τους παραγωγούς περιοχές της Σητείας. Μακροπρόθεσμα, αναμένεται να επενδύσει και σε νέα προϊόντα όπως οι ελιές σε άλμη, αλλά να κάνει και άνοιγμα σε άλλες καλλιέργειες όπως των βοτάνων και του σητειακού μελιού.
Αυτή την εποχή στήνεται και το δίκτυο διανομής της ομάδας ανεξάρτητων ελαιοπαραγωγών Σητείας ενώ παράλληλα, με ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιολογούνται και διάφορες επαφές με εταιρείες του εξωτερικού εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης- καθότι ο συνεταιρισμός διαθέτει και άδεια εξαγωγών.
Βασικοί στόχοι της Utopia είναι να αποκτήσει το εκλεκτό της προϊόν την υπεραξία που θα επιστρέψει στον παραγωγό ενώ διακηρύσσει πως προσφέρει στους καταναλωτές το ίδιο ελαιόλαδο με αυτό που καταναλώνει για προσωπική της χρήση.
Διαδικασία παραγωγής
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Utopia, λίγα έχουν αλλάξει στη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν να κάνουν με τη διαδικασία αυτήν καθ’ αυτή, αλλά με επιμέρους ενέργειες ή με τα μέσα που χρησιμοποιεί η Utopia για να λάβει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συγκομιδή τείναι, εκτός από την ωρίμανση του καρπού, να υπάρχουν και οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή το δέντρο να είναι έτοιμο για να μας δώσει τον καρπό του. Παλαιότερα, η συλλογή του καρπού περιοριζόταν στην ωρίμανση του καρπού. Σήμερα, οι τρεις παράμετροι που ακολουθεί η ομάδα ανεξάρτητων ελαιοπαραγωγών Σητείας είναι: Η ποιότητα του ελαιολάδου, το κόστος συλλογής του καρπού και η διατήρηση του δέντρου σε καλή κατάσταση.
Πρόκειται για μία σχετικά νέα ομάδα παραγωγών που μόλις «έκλεισε» τον ένα χρόνο λειτουργίας της, ωστόσο θέλει από νωρίς να δώσει το δικό της στίγμα.
Το στίγμα αυτό, εξ ου και το «ανεξάρτητοι» ελαιοπαραγωγοί, έδωσε στην Agrenda η πρόεδρος του συνεταιρισμού, κυρία Βασιλεία Φραγκάκη. Πρόκειται, μας είπε, για κάτι τελείως διαφορετικό καθώς τα 60 ενεργά μέλη –παραγωγοί χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας και είναι ενάντια σε οποιαδήποτε πρόσμειξη του ελαιολάδου. Οι περισσότεροι δε εξ αυτών είναι ενταγμένοι στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση, ενώ στο μέλλον, σύμφωνα με την πρόεδρο της Utopia, θα επεκταθούν και στη βιολογική καλλιέργεια και κατά συνέπεια στο βιολογικό ελαιόλαδο.
Οι καλλιεργητές της Utopia έχουν την τύχη να παράγουν ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας από την Σητεία με οξύτητα 0,39, το οποίο προέρχεται από τους ίδιους οικογενειακούς ελαιώνες που παρήγαγαν οι πρόγονοί τους. Τα δε ελαιόδεντρα υπολογίζεται ότι είναι ηλικίας από 30 έως 300 ετών!
Οι ελαιώνες της Utopia καλύπτουν περίπου 600 στρμ. εντός των ορίων της Σητείας, από τους οποίους παράγονται περί τους 300 τόνους ελαιολάδου ετησίως, από την ποικιλία κορωνέικη και βρίσκονται σε υψόμετρο πεδινό, ημιορεινό και ορεινό. Η ομάδα παραγωγών εν συνεχεία διοχετεύει το ελαιόλαδο στα τοπικά τυποποιητήρια, όπου γίνεται η μεταποίησή του και προκύπτει το τελικό προϊόν.
Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια της Utopia, η κυρία Φραγκάκη είπε στην Agrenda ότι στοχεύει να ρίξει στην αγορά νέα προϊόντα, αρχής γενομένης από τη νέα συσκευασία ελαιολάδου GOLD, από επιλεγμένες από τους παραγωγούς περιοχές της Σητείας. Μακροπρόθεσμα, αναμένεται να επενδύσει και σε νέα προϊόντα όπως οι ελιές σε άλμη, αλλά να κάνει και άνοιγμα σε άλλες καλλιέργειες όπως των βοτάνων και του σητειακού μελιού.
Αυτή την εποχή στήνεται και το δίκτυο διανομής της ομάδας ανεξάρτητων ελαιοπαραγωγών Σητείας ενώ παράλληλα, με ολοκληρωμένη στρατηγική, αξιολογούνται και διάφορες επαφές με εταιρείες του εξωτερικού εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης- καθότι ο συνεταιρισμός διαθέτει και άδεια εξαγωγών.
Βασικοί στόχοι της Utopia είναι να αποκτήσει το εκλεκτό της προϊόν την υπεραξία που θα επιστρέψει στον παραγωγό ενώ διακηρύσσει πως προσφέρει στους καταναλωτές το ίδιο ελαιόλαδο με αυτό που καταναλώνει για προσωπική της χρήση.
Διαδικασία παραγωγής
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Utopia, λίγα έχουν αλλάξει στη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου. Οι αλλαγές αυτές δεν έχουν να κάνουν με τη διαδικασία αυτήν καθ’ αυτή, αλλά με επιμέρους ενέργειες ή με τα μέσα που χρησιμοποιεί η Utopia για να λάβει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συγκομιδή τείναι, εκτός από την ωρίμανση του καρπού, να υπάρχουν και οι κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή το δέντρο να είναι έτοιμο για να μας δώσει τον καρπό του. Παλαιότερα, η συλλογή του καρπού περιοριζόταν στην ωρίμανση του καρπού. Σήμερα, οι τρεις παράμετροι που ακολουθεί η ομάδα ανεξάρτητων ελαιοπαραγωγών Σητείας είναι: Η ποιότητα του ελαιολάδου, το κόστος συλλογής του καρπού και η διατήρηση του δέντρου σε καλή κατάσταση.