Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Ελαιόλαδο: Η πρώτη τιμή του Λασιθιώτικου αγουρέλαιου που «ανοίγει» τη σεζόν (video)

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2022-03/elia_elaiolado_2.jpg.webp?itok=e8w1t35Z

Ανοίγει η αυλαία της ελαιοκομικής περιόδου στο Λασίθι με το αγουρέλαιο, όπου η τιμή του εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 10 ευρώ. Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η συγκομιδή των βρώσιμων ελιών, που θα βγουν το επόμενο διάστημα στην αγορά. Σε υψηλότερη τιμή από την υπόλοιπη Κρήτη, το ελαιόλαδο περσινής σοδειάς της Σητείας, που σύμφωνα με τον αγροτικό σύλλογο αγγίζει τα 8 ευρώ, ενώ σε άλλες περιοχές σύμφωνα με το ΣΕΔΗΚ ανέρχεται σε 6,70 ευρώ

Με το αγουρέλαιο ξεκινά δειλά δειλά η ελαιοπαραγωγή στο Λασίθι. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη τιμή του, κάνουν λόγο για 9-10 ευρώ, ενώ η ποσότητα προβλέπεται ίδια με τη περσινή χρονιά.

Παράλληλα στη Σητεία, υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου από την περασμένη σεζόν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου, έχουν απομείνει πλέον 500 έως 600 τόνοι, και η τιμή ανέρχεται στα 8 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα, Σύμφωνα με το  ΣΕΔΗΚ η Κρήτη πουλάει το ελαιόλαδο περσινής εσοδείας από 6,70 ευρώ μέχρι 6,80 ευρώ.

Παρά το περιορισμένο ενδιαφέρον, έχει ξεκινήσει και η συγκομιδή των βρώσιμων ελιών. Όπως περιγράφει παραγωγός που ασχολείται περίπου 12 χρόνια με τον κλάδο, οι κορονέικες ελιές είναι έτοιμες και αναμένεται να βγουν το επόμενο διάστημα στην αγορά.

Πάντως, οι υπάρχουσες μετεωρολογικές συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια για αισιόδοξα μηνύματα. Όπως προμηνύουν αγρότες, αναμένεται η παραγωγή να είναι μειωμένη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έξοδά τους. Το λιομάζωμα όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει στο Λασίθι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

 Δείτε το βίντεο:


Πετάσης Νίκος
Εύη Χαρακιανάκη
 

Πηγή : Νέα Κρήτη

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας