Με
ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο workshop
και η 1η Τεχνική Συνάντηση των εταίρων του έργου «Τόπων Ευφορία» στη
Χίο. Το έργο «Τόπων Ευφορία/ διατροφικά
προϊόντα και βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές συνεργασίας» συγχρηματοδοτείται από
το ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, στα πλαίσια του
προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013.
Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη
και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τοπικών διατροφικών προϊόντων, η
διάδοση ορθών πρακτικών και η προώθησή τους. Για τη Σητεία επιχειρείται η
προβολή των βασικών προϊόντων της δηλαδή το ελαιόλαδο, το κρασί, η τσικουδιά
και τα σητειακά γλυκά. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και των λοιπών
εταίρων του έργου δηλαδή εκπρόσωποι από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, την
Περιφερειακή Ενότητα Χίου και την Αναπτυξιακή Εταιρία Κοινοτήτων Περιοχής
Τροόδους Κύπρου. Εργασίες της συνάντησης
ήταν:
1) Το «1ο workshop – Χίος/ Συμμετοχή παραγωγών περιοχών συνεργασίας»
στις 26 και 27 Ιουνίου. Ήταν μια εκδήλωση για την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών και συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών
στις τέσσερις περιοχές του Προγράμματος, με τελικό στόχο την επιμόρφωση και την
εμψύχωσή τους στην προσπάθεια που κάνουν σε τοπικό επίπεδο. Από τη μεριά της
Σητείας και με δαπάνες του Προγράμματος, συμμετείχε ο Δρ. Φραγκιαδάκης Γεώργιος,
Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος
/Διατροφής και Διαιτολόγιας του Τ
ΕΙ Κρήτης παράρτημα Σητείας, με θέμα «Τρόφιμα
της περιοχής της Σητείας: Υγιεινή Διατροφή, Τουρισμός & Βιώσιμη Ανάπτυξη», η
παραγωγός κα Κουβαράκη Χριστίνα, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Γλυκά και
αρτοσκευάσματα του Δήμου Σητείας, καθώς και ο Διευθυντής της ΕΑΣΣ κ.
Μπελιμπασάκης Ευάγγελος, ο οποίος πραγματεύτηκε το θέμα «Παρουσίαση Τοπικών Προϊόντων
(ελαιόλαδο-τσικουδιά-κρασί)». Επίσης, σε ότι αφορά μία συνολική παρουσίαση του Δήμου
Σητείας συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Δρακάκης και ο Γεωπόνος του Δήμου
κ. Μεραμβελιωτάκης Αριστοτέλης. Ήταν μια ιδιαίτερα γόνιμη και εποικοδομητική
συνάντηση, στην οποία αναπτύχθηκαν επιχειρηματικές ιδέες, καινοτομίες,
συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν τα πιστοποιητικά διασφάλισης ποιότητας, τρόποι
προώθησης προϊόντων από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις της Ελλάδας και της
Κύπρου, τρόποι ενσωμάτωσης στα προϊόντα ιστορικών-πολιτισμικών κλπ στοιχείων, τρόποι
συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, αντιμετώπιση της σύγχρονης ζήτησης, ο
ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ. Είναι
παρήγορο αλλά και ενθαρρυντικό, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, το
γεγονός, ότι πολλές από τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στο
workshop, να μπορούν να αντιμετωπίζουν τον σκληρό σημερινό ανταγωνισμό της αγοράς και όχι
απλά να επιβιώνουν αλλά να διαπρέπουν στο χώρο τους.
2) Η 1η ενδιάμεση
συνάντηση προόδου, στις 28 Ιουνίου, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν
οργανωτικά/διαχειριστικά θέματα και υπήρξε μια συνολική παρουσίαση της
εξέλιξης του έργου Τόπων Ευφορία για κάθε εταίρο. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και
διερευνήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας και παρουσίασης των τοπικών προϊόντων των
εταίρων κατά τη διάρκεια της «Γιορτής αγροτουρισμού Χίου
(Γεύση/Τέχνη/Πολιτισμός)» που θα υλοποιηθεί στη Χίο με πιθανό διάστημα από 31
Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2012. Επίσης,
διερευνήθηκε η δυνατότητα της συμμετοχής των εταίρων στο 1ο φεστιβάλ
της Σητείας με τίτλο «Διατροφή και Τοπική Κουλτούρα» κατά το διάστημα 24-26
Αυγούστου 2012. Στη συνάντηση αυτή
συμμετείχαν εκ μέρους του Δήμου Σητείας ο κ. Δρακάκης Γιάννης και ο κ. Μεραμβελιωτάκης
Αριστοτέλης.
Οφείλουμε τέλος,
να ευχαριστήσουμε την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Αιγαίου, τον
Αντιπεριφερειάρχη κο. Γανιάρη Κωνσταντίνο, καθώς
επίσης και τους υπεύθυνους του έργου κα Μαρία Κόβα και κο Χρήστο Καρτάλη για
την άψογη συνεργασία και φιλοξενία.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ