Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ένα βήμα από τη χρεοκοπία ο Δήμος Σητείας!

Οι δικαιούχοι των 2,3 εκ. ευρώ για παλιές υποθέσεις απαλλοτριώσεων προχώρησαν στην εκταμίευση του ποσού - Πολύ βαρύ το κλίμα στη Σητεία..
Σε μεγάλες... περιπέτειες μπαίνει ο Δήμος Σητείας, καθώς χθες Τετάρτη  ουσιαστικά έλαβε τέλος η δραματική - για τα οικονομικά του Δήμου - υπόθεση που ξεκίνησε πριν από περίπου 10 χρόνια όταν ο δήμος, στο πλαίσιο της επέκτασης του σχεδίου πόλης, με την απαλλοτρίωση έκτασης 5,3 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας γνωστής οικογένειας της περιοχής την οδηγούσε ουσιαστικά στη σημερινή εξέλιξη...

Τα 11 μέλη της οικογένειας των δικαιούχων προχώρησαν στην εκταμίευση ποσού ύψους 2,3 εκ ευρώ από τον λογαριασμό του Δήμου!
Σύμφωνα με τον σημερινό δήμαρχο Σητείας, Θοδωρη Πατεράκη, όλα αυτά έγιναν ενώ εκδικαζόταν η αίτηση αναστολής  εκτέλεσης της απόφασης που είχε ζητήσει η δημοτική αρχή προκειμένου να βρει μία λύση.

Όπως έχει γράψει το Cretalive  η απαλλοτρίωση έγινε, όμως ο δήμος "φέσωσε" τους δικαιούχους, μην πληρώνοντας ποτέ την αποζημίωση.

Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, καθώς η οικογένεια κατέθεσε αγωγή σε βάρος του δήμου. Η απόφαση επέβαλε στο δήμο να καταβάλλει στους δικαιούχους ποσό, ύψους 1,4 εκ. ευρώ. Ο δήμος έκανε έφεση με την τελεσίδικη απόφαση να τον "χώνει" ακόμη πιο βαθιά...

Η οριστική απόφαση που εκδόθηκε πριν από δύο μήνες καλεί το δήμο να καταβάλλει το ποσό των 2,3 εκ ευρώ και μάλιστα η απόφαση χαρακτηρίζεται άμεσα εκτελεστέα! 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Θοδωρή Πατεράκη, ο δήμος τώρα θα πρέπει να κάνει έναν αγώνα δρόμου ώστε να εξασφαλίσει τα χρήματα αυτά και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την επιβολή αυξημένων τελών, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψην τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και τον δανεισμό.

Όπως είπε στο Cretalive ο κ. Πατεράκης,  ενώ υπήρχε η δυνατότητα επιχορήγησης, με τη βοήθεια του ΥΠΕΣ, για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων, οι δικαιούχοι δεν είχαν περιθώρια και προχώρησαν στην εκταμίευση των χρημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω οικογένεια των δικαιούχων είναι από τις πιο γνωστές στην τοπική κοινωνία και στο παρελθόν έχει "δώσει" δύο δημάρχους στη  Σητεία
Πηγή : Creta live
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Πήραν τα 2εκ.ευρώ οι δικαιούχοι απο το Δήμο Σητείας-Στον αέρα τα οικονομικά του 
  
Παρά τις εκκλήσεις του δήμου Σητείας, η οικογένεια Καταπότη έκανε τελικά την ανάληψη των 2.321.821,39 ευρώ που ειχαν δεσμευτεί στην Παγκρήτια τράπεζα  και ουσιαστικά κατέστρεψε οικονομικά το Δήμο Σητείας.
Την ίδια ώρα στο δικαστήριο Νεάπολης εκδικαζόταν η υπόθεση αναστολής της απόφασης, με την οποία δικαιωνόταν η οικογένεια.
Το πρόστιμο επιβλήθηκε ως αποζημίωση για οικόπεδα που υποχρεωτικά απαλλοτριώθηκαν την περίοδο χάραξης του νέου σχεδίου πόλης και με τελεσίδικης απόφασης του Εφετείου Κρήτης, από 17-4-2012 ζητά αναγκαστική εκτέλεση για την καταβολή, συνολικού ποσού 2.321.821,39 ευρώ.
Οι "οικονομικές περιπέτειες" για το Δήμο Σητείας μόλις άρχισαν.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τίναξαν στον αέρα την μπάνκα του δήμου


Αποζημίωση 2,3 εκατ. σε ιδιώτες για οικόπεδο στη Σητεία
Έκτακτη επιχορήγηση ζητά ο δήμος

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

“Τίναξε στον αέρα” το ταμείο του Δήμου Σητείας, η απόφαση ιδιωτών, να δεσμεύσουν με τη διαδικασία της διαταγής πληρωμής το ποσό των 2.320.000 ευρώ, που αφορά στην αποζημίωση μιας έκτασης 5,5 στρ. που απαλλοτριώθηκε προ 20ετίας και μέχρι σήμερα …δεν είχε πληρωθεί, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Η εκταμίευση των χρημάτων οδηγεί σε άτυπη στάση πληρωμών το Δήμο Σητείας τονίζει με δηλώσεις του στην “Π” ο Δήμαρχος Θεόδωρος Πατεράκης, ο οποίος σημειώνει ότι μετά την εξέλιξη αυτή, από τον επόμενο μήνα θα αδυνατεί να εξοφλήσει ακόμα και τη μισθοδοσία του προσωπικού, και να διαχειριστεί ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα του δήμου, όπως για παράδειγμα την πληρωμή του πετρελαίου ώστε να έχει τη δυνατότητα να κινεί τα οχήματα του. Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει τον Δήμο να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών, ή να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το “Πράσινο Ταμείο” τονίζει ο Δήμαρχος, αφού όπως σημειώνει, αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει. Το όλο θέμα τίθεται στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που καλείται υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών να πάρει αποφάσεις για το αν θα παραδώσει τα κλειδιά του Δήμου στο υπουργείο Εσωτερικών, ή αν θα συγκροτήσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης για να διαχειριστεί το τεράστιο οικονομικό άνοιγμα που έχει εμφανιστεί στο δημοτικό ταμείο μετά την εκταμίευση των 2.320. 000 ευρώ.

Το ιστορικό

Μια υπόθεση απαλλοτρίωσης 5,5 στρ. που παρέμεινε σε εκκρεμότητα εδώ και 22 χρόνια σφραγίστηκε χθες με ένα άδοξο τρόπο αφού βυθίζει σε οικονομικό αδιέξοδο το Δήμο Σητείας που δηλώνει πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσει την κατάσταση χωρίς κρατική βοήθεια. Η δέσμευση των χρημάτων έγινε από την οικογένεια Καταπότη, μια ιστορική οικογένεια της Σητείας που από τα “σπλάχνα της” είχαν εκλεγεί δύο Δήμαρχοι που επί σειρά ετών είχαν πολύ σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανάπτυξη της περιοχής. Ήταν ο επίλογος μιας υπόθεσης που ξεκίνησε 20 χρόνια πριν και σφραγίστηκε σε μια χρονική περίοδο που η οικονομική κρίση έχει επισκιάσει τα πάντα.

Όλα άρχισαν μέσα στη 10ετία του 90 όταν εγκρίθηκε το σχέδιο πόλης βάσει του οποίου υπήρξε μια υπέρμετρη ρυμοτόμηση της ιδιοκτησίας της οικογένειας απο την οποία αφαιρέθηκαν 5,5 στρ. προκειμένου να διαμορφωθούν κοινόχρηστοι χώροι. Η πράξη εφαρμογής κηρώθηκε αλλά η αποζημίωση των δικαιούχων δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαρκής διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Δήμο, χωρίς όμως να οδηγείται κάπου. Η πλευρά των ιδιοκτητών της έκτασης προσέφυγε δικαστικά και κατάφερε τη δικαίωση της με απόφαση του Αρείου Πάγου την οποία και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει. Ο Δήμος από την πλευρά του επί σειρά ετών απέφυγε να πληρώσει την οφειλή του, ενώ η τελευταία Δημοτική Αρχή, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο με τη διαδικασία της αίτησης αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την οποία και τελικά έχασε. Όπως τονίζει ο Δήμαρχος με δηλώσεις του στην “Π” ενώ συζητούσε το δικαστήριο την υπόθεση έγινε η εκταμίευση των χρημάτων από το δικηγόρο της οικογένειας…Ο ίδιος σημειώνει ότι η οικογένεια επέλεξε να ακολουθήσει μια επιθετική πολιτική για να διασφαλίσει τα χρήματα της, παρά το γεγονός ότι όπως υποστηρίζει ο ίδιος επιχείρησε να έρθει σε συννενόηση μαζί της. Όπως τονίζει είχε εξηγήσει στην οικογένεια τι σημαίνει να αφαιρεθούν τα χρήματα αυτά από το Δήμο, και σε τι δεινή κατάσταση θα περιέλθει . Ωστόσο η οικογένεια επέμεινε να εισπράξει τα χρήματα φοβούμενη προφανώς τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης . Ο κ.Πατεράκης παραδέχεται ότι η οικογένεια είχε καταθέσει στο παρελθόν διακανονισμό στο Δήμο, χαρίζοντας ένα σημαντικό ποσοστό τόκων τους οποίους δικαιούντο αλλά η πρόταση τους δεν αξιοποιήθηκε ούτε τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ίδιος σημειώνει ότι είχε ζητήσει από την οικογένεια τρίμηνη αναβολή στην εκταμίευση των χρημάτων για να μπορέσει να φέρει σε πέρας ένα διακανονισμό, αλλά η πρόταση του δεν έγινε δεκτή…

Την ίδια στιγμή η πλευρά της οικογένειας δε κρύβει την δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρακτικά εξωθήθηκε σε αυτή την επιλογή μετά από μια ταλαιπωρία δύο δεκαετιών. Όπως τονίζουν εκπρόσωποι της οικογένειας στην “Π” είχαμε καταθέσει δεκάδες συμβιβαστικές προτάσεις, χαρισαμε επιτόκια 700 χιλ ευρώ που αν και μας είχαν επιδικαστεί με απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν τα δεχτήκαμε, και προσπαθήσαμε με όλους τους δυνατούς τρόπους να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Μας έδιναν συνεχώς αναβολές για την πληρωμή της απαλλοτρίωσης, εν μέσω σκληρών πιέσεων, και αβάσταχτων συναισθηματικών εκβιασμών. Νιώθουμε πολύ άσχημα για την εξέλιξη αυτή, δέν θέλαμε τα πράγματα να εξελιχθούν με αυτό τον τρόπο, αλλά δυστυχώς δε μας άφησαν άλλο δρόμο… Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είχαμε κατ επανάλειψη ζητήσει από το Δήμαρχο κ.Πατεράκη γραπτή πρόταση του Δήμου, για να γίνει οικονομικός διακανονισμός της υπόθεσης ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση, ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ…

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας