Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Εντείνονται οι έλεγχοι από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας νομού Λασιθίου

Την αναμόρφωση της Επιθεώρησης Εργασίας, όπως ορίζει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 3996/ 5-8-2011, γνωστοποίησε χθες ο Επιθεωρητής Εργασίας Νομού Λασιθίου.
Ο κ. Γιάννης Μαυροειδής σημείωσε ότι η Υπηρεσία θα μετονομαστεί σε Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας-Εργασιακών Σχέσεων, θα συνεχίσει να έχει αρμοδιότητα σε νομαρχιακό επίπεδο, θα είναι ανεξάρτητη Υπηρεσία και απ' ευθείας υπαγόμενη στο Υπουργείο Εργασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Μαυροειδής, σε εφαρμογή του νέου νόμου από τις 5 Αυγούστου και στο εξής «όλες οι νέες προσλήψεις που κάνουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναγράφονται στο βιβλίο του ΙΚΑ και στον πίνακα προσωπικού, ο οποίος θα αποστέλλεται στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Λασιθίου, πριν οι εργαζόμενοι αναλάβουν εργασία».
«Οι επιχειρηματίες και οι λογιστές των επιχειρήσεων θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους ότι δε θα μπορούν πλέον να σπεύδουν να αναγράφουν τους προσληφθέντες εργαζόμενους την ημέρα που θα πληροφορούνται ότι οι επιθεωρητές βρίσκονται στο δρόμο για ελέγχους, για να γλιτώσουν το πρόστιμο. Τώρα μπορεί να γλιτώσουν το 500ρικο, αλλά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.000 ή 3.000 € ή και περισσότερα, επειδή δε θα έχουν καταθέσει πίνακα προσωπικού», πρόσθεσε.
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εντείνει τους ελέγχους που διενεργεί σε ολόκληρο το Νομό Λασιθίου ακόμη και τα Σάββατα και τις Κυριακές, γιατί – όπως εξήγησε ο κ. Μαυροειδής –διαπιστώνονται παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε σχέση με τα ρεπό των εργαζομένων που απασχολούν. Κατά σύστημα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και συγκεκριμένα ξενοδοχειακές εμφανίζουν το σύνολο σχεδόν του προσωπικού τους να έχει ρεπό Σάββατο και Κυριακή επιχειρώντας να παραπλανήσουν την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας