Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Επικίνδυνο φυτοφάρμακο και στην Κρήτη . Αποκάλυψη -τρόμος

Υπάρχει ένα φυτοφάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως και στην Κρήτη, που θεωρείται ύποπτο για μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα! Την ανατριχιαστική αυτή πληροφορία, που σε κάνει να μη θες να ξαναφάς τίποτα, μας δίνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Ο νεαρός ευρωβουλευτής κατέθεσε, μάλιστα, για το θέμα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία ζητά την προληπτική απαγόρευση του συγκεκριμένου εντομοκτόνου-φυτοφαρμάκου, το οποίο κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες και στην Κρήτη.

Ο Κρίτων Αρσένης αναφέρεται στην ουσία Imidacloprid, η οποία κυκλοφορεί ευρέως και με διάφορες εμπορικές ονομασίες. Στην κρητική γη χρησιμοποιείται για "ριζοποτίσματα", για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού που κατατρώει τους φοίνικες και άλλα...
Όμως, σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «το Imidacloprid, όταν αλληλεπιδρά με το νιτρικό κάλιο (KNO3), εισέρχεται στα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα προκαλώντας μεταλλάξεις». Και με το νιτρικό κάλλιο μη νομίζετε ότι είναι δύσκολο να... αλληλεπιδράσει. Το νιτρικό κάλλιο χρησιμοποιείται ευρέως από τους αγρότες μας, ως "ακίνδυνο λίπασμα" στα χωράφια. Βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, ενώ γενικότερα τα νιτρικά (NO3) βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Στον οργανισμό

Τα νιτρικά προσλαμβάνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφής. Ταυτόχρονα, όμως, το Imidacloprid εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε άμεσα με την αναπνοή (ή τη δερματική επαφή κατά τη διαδικασία του ψεκασμού στον αγρό), είτε έμμεσα μέσω των υπολειμμάτων του στα τρόφιμα.
Συνεπώς, η αλληλεπίδραση μεταξύ νιτρικών και Imidacloprid, υπό προϋποθέσεις, οδηγεί σε καρκινογενέσεις, κατά τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα. Όπως επισημαίνει ο κ. Αρσένης, «το Imidacloprid, πέρα από τον ύποπτο ρόλο που έχει στον αποδεκατισμό των μελισσών, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, όταν αντιδράσει με αθώους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το νιτρικό κάλιο, μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση».
Με την ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής ζητά από την Ε.Ε. τη διεξαγωγή εκτενών ερευνών για τις επιπτώσεις της συνεργιστικής δράσης της συγκεκριμένης ουσίας με διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ για ακόμη μια φορά καθιστά ξεκάθαρη την ανάγκη για απαγόρευση του Imidacloprid και των νεονικοτινοειδών γενικότερα με βάση την «αρχή της προφύλαξης», έως ότου επαρκείς έρευνες αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για τις μέλισσες και την ανθρώπινη υγεία.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ενίσχυση έρευνας από την Επιτροπή

«Είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία η Επιτροπή να ενισχύσει την έρευνα για τις επιπτώσεις των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και να προβεί με βάση την "αρχή της προφύλαξης" στην απαγόρευσή τους μέχρι να υπάρξουν επαρκείς έρευνες που να αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις μέλισσες και στην ανθρώπινη υγεία», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης... Αξίζει να σημειωθεί πως η ουσία Imidacloprid έχει ενοχοποιηθεί και για τον αποδεκατισμό του πληθυσμού των μελισσών...

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας