Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΝ-ΚΥ ΣΗΤΕΙΑΣ‏


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
  Η κατάργηση της παιδιατρικής κλινικής και γενικότερα η συρρίκνωση του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Σητείας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Πρώτον γιατί η  επαρχία Σητείας είναι απομακρυσμένη περιοχή με δύσκολο οδικό δίκτυο και η πρόσβαση στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όχι απλά δεν είναι εύκολη αλλά επικίνδυνη, χρονοβόρα και εξαιρετικά δαπανηρή.
            Δεύτερον οι περισσότερες παιδιατρικές εισαγωγές είναι έκτακτες (95%) και συμβαίνουν κυρίως το βράδυ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν στο Νοσοκομείο μας σύμφωνα με την τελική πρόταση του Υπουργείου.

            Τρίτον η παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. – Κ.Υ. Σητείας, παράγει έργο και το έργο της έχει αναγνωριστεί από την τοπική κοινωνία, αλλά και από την επιστημονική κοινότητα των δύο μεγάλων νοσοκομείων του Ηρακλείου όπου υποδέχονται τα περιστατικά που χρειάζονται τριτοβάθμια περίθαλψη. Πιθανόν το υπουργείο υγείας να βασίστηκε σε λανθασμένα στατιστικά στοιχεία και να μη βγήκαν σωστά συμπεράσματα. Τα στοιχεία από τα μητρώα της κλινικής μας δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια εξετάζονται κατ’ έτος περί τις 11.000- 11.500 χιλ. περιστατικά. Νοσηλεύονται περί τα 280 – 300 περιστατικά, διακομίζονται τα 7 έως 10 κυρίως σε μονάδα νεογνών ή παίδων και παραπέμπονται ελάχιστα (5-7), που έχουν ανάγκη ειδικής φροντίδας από παιδιατρικές ειδικότητες (π.χ. παιδοαιματολογία, παιδονευρολογία κλπ.). Οι εισαγωγές γίνονται με πολύ αυστηρά κριτήρια αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των εξετασθέντων, των εισαγωγών και των διακομιδών. Ο δε μέσος όρος νοσηλείας είναι 3,5 – 4 ημέρες. Τα δεδομένα αυτά θα αλλάξουν με την κατάργηση της κλινικής, γιατί δεν θα υπάρχει η ασφάλεια νοσηλείας στην πόλη και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η επιβάρυνση της μεταφοράς και το μακρινό, δύσκολο οδικό δίκτυο.
            Τέταρτον , δεν υπάρχει ασφαλές σύστημα μεταφοράς. Το ΕΚΑΒ Κρήτης είναι στην ουσία ΕΚΑΒ Ηρακλείου. Οι διακομιδές γίνονται με ασθενοφόρα και ιατρικό προσωπικό, των επαρχιακών νοσοκομείων και το ΕΚΑΒ απλώς συντονίζει. Όταν εφημερεύει ένας ειδικευμένος ιατρός και η βαρύτητα του περιστατικού απαιτεί κατά την διακομιδή  την παρουσία του, ο ειδικός γιατρός καλείται να επιλέξει μεταξύ του να εγκαταλείψει το Νοσοκομείο, με ότι αυτό συνεπάγεται ή να παραμείνει αφήνοντας τη διακομιδή σε λιγότερο έμπειρα χέρια.
Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει αν είναι συμφέρον να διατηρείται μια κλινική εφόσον δεν έχει μεγάλη νοσηλευτική πληρότητα. Η απάντηση είναι ΝΑΙ όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως αυτοί που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Επιπροσθέτως πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και τα δεδομένα μεγάλων κλινικών του εξωτερικού, όπου επιβάλλεται το 30%  των κλινών να μένουν άδειες, για να μπορούν καθημερινά να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες ή τυχόν επιδημίες που θα προκύψουν.
Η παραχώρηση κάποιων κλινών για βραχεία νοσηλεία παιδιατρικών περιστατικών στην παθολογική κλινική, δεν λύνει το πρόβλημα. Τώρα μάλιστα που οι ενδονοσοκομειακές  λοιμώξεις και η αντοχή των μικροβίων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα νοσοκομεία, τέτοιου είδους προτάσεις δεν πρέπει να γίνονται.
Στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη υπογεννητικότητα και με την υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική κρίση, οι νέοι δυσκολεύονται να δημιουργήσουν οικογένεια ή εγκαταλείπουν τη χώρα. Επομένως η πολιτεία, έχει χρέος να προστατεύει τον υπάρχοντα παιδικό πληθυσμό δημιουργώντας κίνητρα για τους νέους τόσο για να παραμένουν στον τόπο τους αλλά και για να κάνουν παιδιά και όχι να καταργεί παιδιατρικά νοσηλευτικά κρεβάτια. Αλήθεια ακόμα και με αυστηρά οικονομικά κριτήρια να κρίνει κανείς, πόσα χρόνια παραγωγικού έργου και εισφορών θα κοστίσει στη χώρα η απώλεια ενός παιδιού; Πως θα παραμείνουν ανοικτές τουριστικές μονάδες που υπάρχουν στην περιοχή( Sitia beach, Sun wing κλπ), όταν λόγω της απόστασης και της δύσκολης πρόσβασης  δεν παρέχεται ασφάλεια στα παιδιά τους; Στα μητρώα  της παιδιατρικής κλινικής φαίνεται ο αριθμός των εισαγωγών, κάθε καλοκαίρι, Σκανδιναβών, Γάλλων και Γερμανών ο οποίος δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευκαταφρόνητος.
Τελειώνοντας , πριν ληφθεί η τελική απόφαση θα ζητούσα να τοποθετηθεί επί του θέματος η τοπική κοινωνία και οι εκπρόσωποι της.




Με εκτίμηση,
Αμαλία Νεάρχου Μιχελιδάκη
τέως  συντονίστρια, διευθύντρια
της παιδιατρικής κλινικής
του Γ.Ν-Κ.Υ. Σητείας

Συνολικες προβολες σελιδας