Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ενημέρωση για το Νοσοκομείο Σητείας

Σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί πληρέστερα η τοπική κοινωνία για την τρέχουσα κατάσταση του Νοσοκομείου Σητείας και τα υπάρχοντα προβλήματα ο Σύλλογος Εργαζομένων μέσω του Προέδρου του κ. Αντώνη Καλαφάτη προχώρησε χθες σε συνέντευξη Τύπου. Στη διάρκειά της έγινε αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση, ενώ επισημάνθηκε ότι πάγια θέση του Συλλόγου είναι η στελέχωση του Νοσοκομείου σύμφωνα με τον υπάρχοντα κανονισμό με ιατρούς και προσωπικό, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το σκοπό του.

Ο Χάρτης Υγείας
Η νέα διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ανέλαβε καθήκοντα μετά τις πρόσφατες εκλογές στις 21 Οκτωβρίου σε μία, όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, δύσκολη περίοδο τόσο για την πορεία του Νοσοκομείου, όσο και της χώρας. «Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν τα σύννεφα για την πορεία του Νοσοκομείου μας, μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης για την αλλαγή του Χάρτη Υγείας στο Νομό Λασιθίου και της υποβάθμισης του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου με δυνατότητα νοσηλείας. Καταγγείλαμε ως οφείλαμε την συγκεκριμένη μελέτη ως απαράδεκτη και για εμάς είναι σα να μην υπάρχει.»
Ο κ. Καλαφάτης ανέφερε επίσης ότι μετά τις πρωτοβουλίες των φορέων, της Δημοτικής Αρχής, τις γενικές συνελεύσεις και την έκδοση ψηφισμάτων υπήρξαν δηλώσεις-διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Τομοσίδη προς το ΓΓ του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σταθερή απόφαση για αναβάθμιση και απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μονάδων υγείας του Νομού και όλα όσα ακούστηκαν αποτελούσαν φημολογίες και ανησυχίες, που έντεχνα διασπειρόταν στο λαό του Λασιθίου και δεν είχαν υπόσταση.
«Αυτές οι δηλώσεις έγιναν πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας νέες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για σύνταξη Χάρτη Υγείας εντός του Απριλίου του 2011 και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις υγειονομικών μονάδων», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης.
Παράλληλα αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Σητείας είπε πως καλύπτει την πλέον απομακρυσμένη περιοχή της Κρήτης, καθώς και τα γειτονικά νησιά της Κάσου και Καρπάθου, τις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, τα ΤΕΙ και τόνισε ότι αποτελεί προϋπόθεση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την έξοδό της από την απομόνωση. «Η πρόσβαση μας σε πλησιέστερες υπηρεσίες υγείας αποτελεί τροχοπέδη με το υπάρχον απαράδεκτο οδικό δίκτυο, που στην καλύτερη των περιπτώσεων, για να αναβαθμιστεί, απαιτεί αρκετά χρήματα και πολλά χρόνια αναμονής ακόμα.»
Παράλληλα επεσήμανε ότι το Νοσοκομείο Σητείας κτιριακά είναι το πλέον σύγχρονο του Νομού Λασιθίου, ενώ το 2006 απέκτησε και νέο σύγχρονο Οργανισμό για να υλοποιήσει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
Όμως, το τελευταίο χρονικό διάστημα τα προβλήματα οξύνονται, αφού βρίσκεται ακυβέρνητο μετά την αίτηση παραίτησης που υπέβαλε ο Διοικητής του κ. Λαγουδάκης στις 29/9/10 και έγινε αποδεκτή στις 16/11/10. Επίσης λίγο πριν την παραίτηση του Διοικητή είχε υποβάλλει την παραίτηση του και ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, ο νόμιμος αντικαταστάτης του Διοικητή σε περίπτωση απουσίας του, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να παραμένει ακέφαλο και αδιοίκητο.
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να υπογραφούν διοικητικές πράξεις, προμήθειες υλικών και φαρμάκων, υλικών χρήσιμων για τη λειτουργία του Νοσοκομείου σε καθημερινή βάση. Μία βδομάδα περίπου πριν η 7η ΥΠΕ Κρήτης προχώρησε στην αναγκαστική τοποθέτηση Δ/Υ χωρίς όμως να έχει δοθεί λύση από το Υπουργείο Υγείας στην τοποθέτηση Διοικητή με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Χαρακτηριστικά, όπως σημείωσε ο κ. Καλαφάτης, το τελευταίο χρονικό διάστημα ολοένα και πυκνώνουν οι συσκέψεις στο Υπουργείο και την 7η ΥΠΕ με τους Διοικητές όλων των νοσοκομείων για την παροχή κατευθύνσεων περιστολής δαπανών, εκτός του Νοσοκομείου Σητείας.
«Πρόσφατα, σε μία από τις συσκέψεις δόθηκαν οδηγίες όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Ως τώρα έχει συνταχθεί τρεις φορές. Αρχικά το Σεπτέμβρη, δεν εγκρίθηκε, ζητήθηκε νέος και σύμφωνα με τις οδηγίες κατά πολύ κουτσουρεμένος, έως 60% σε σχέση με τον αρχικό, ο οποίος όμως αδυνατεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων. Την Παρασκευή πέρασε από ΔΣ ο προϋπολογισμός, τη Δευτέρα με νεότερη ανακοίνωση, που μας ήρθε, ζητείται νέα περιστολή δαπανών και αποστολή του με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας μας. Καλούμε το ΔΣ του Νοσοκομείου μας να δηλώσει αδυναμία σύνταξης και να παραιτηθεί.»
Στελέχωση
Για τη στελέχωση του Νοσοκομείου είπε ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις του είναι στο 58%. Οι θέσεις ιατρών είναι καλυμμένες κατά 51%, ενώ αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι στην προκήρυξη, που τρέχει με 13 θέσεις ιατρών, υπάρχει δεδομένο ενδιαφέρον, ακολουθεί και άλλη μία με 3 θέσεις και 5 διορισμοί από το Υπουργείο.
Όμως, σοβαρό πρόβλημα κάλυψης υπάρχει και στο επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό της Ιατρικής Υπηρεσίας με μόλις το 50% καλυμμένο, καθώς και στο διοικητικό προσωπικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη λόγω συνταξιοδοτήσεων. Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με μετατάξεις προσωπικού από τις υπηρεσίες που καταργούνται σύμφωνα με τον «Καλλικράτη».
«Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων αποφάσισε ομόφωνα την ανάληψη πρωτοβουλιών, που αφορούν την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων για ενημέρωση τους για την υπάρχουσα κατάσταση και φυσικά ενημέρωση της κοινής γνώμης, των φορέων της περιοχής. Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι η στελέχωση του Νοσοκομείου με τον υπάρχοντα Οργανισμό για να μπορέσει να επιτελέσει το σκοπό του. Οποιαδήποτε υποβάθμιση του θα μας βρει αντίθετους. Ο λαός της Σητείας πιστεύουμε δε θα δεχθεί τετελεσμένες αποφάσεις. Θα μπορούσαμε ίσως να συζητήσουμε λύσεις για τον Υγειονομικό Χάρτη του Νομού, αφού πρώτα δρομολογηθούν και υλοποιηθούν έργα υποδομής, που να βγάζουν την περιοχή μας από την απομόνωση καθώς και μέτρα και λύσεις για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου μας και των υπολοίπων. Οι κάτοικοι της περιοχής μας απαιτούν και αξίζουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δε γίνεται να ευημερούν οι δείκτες και να δυστυχούν οι άνθρωποι. Ζητούμε επίσης από το Υπουργείο άμεση τοποθέτηση Διοικητή», κατέληξε ο κ. Καλαφάτης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας