Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η Σπιναλόγκα στα μνημεία Unesco

Η Σπιναλόγκα αποτελεί ένα μνημείο όλης της Κρήτης, της οποίας σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και οι φορείς θα πρέπει να επιδιώξουν να συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση που έγινε στη Νομαρχία Λασιθίου, κατά την οποία παραδόθηκε στο Νομάρχη Λασιθίου κ. Σήφη Αναστασάκη από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Πέτρο Ινιωτάκη, η πρώτη φάση της μελέτης για την ένταξη της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, παρουσία και του Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Χάρη Αλεξάκη.
Η μελέτη είχε ανατεθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ και εκπονήθηκε από πενταμελή ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους κ. Αντώνη Ζερβό πολιτικό μηχανικό, Οδυσσέα Σγουρό αρχιτέκτονα μηχανικό, Κωστή Μαυρικάκη πολιτικό μηχανικό και τις κυρίες Στέλλα Μαλλιαράκη αρχαιολόγο και Εύα Μουντράκη πολιτικό μηχανικό.
«Η μελέτη έγινε προκειμένου η Σπιναλόγκα να καταχωρηθεί στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η Σπιναλόγκα είναι ένα μνημείο για όλη την Κρήτη και όχι μόνο για τον Άγιο Νικόλαο ή το Λασίθι. Είναι το δεύτερο μνημείο σε επισκεψιμότητα στο νησί και πρέπει να έχει αυτό που αξίζει. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως η Σπιναλόγκα θα βοηθήσει παρά πολύ να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα, όχι μόνο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, αλλά και σε όλο το Λασίθι και την Κρήτη», δήλωσε ο Νομάρχης.
Ο κ. Αναστασάκης επεσήμανε ότι τόσο το βιβλίο της Βικτόριας Χίσλοπ, όσο και η τηλεοπτική σειρά του Μέγκα προκαλούν μια μεγαλύτερη αναγνώριση και επισκεψιμότητα της Σπιναλόγκας γιατί έχει κορυφωθεί το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ελλάδας.
«Εμείς αυτά τα χρόνια αγωνιστήκαμε για να έχει το μνημείο τη θέση και την αναγνώριση που αξίζει. Βοηθήσαμε έτσι ώστε να προχωρήσει ο ηλεκτροφωτισμός του μνημείου, αλλά και να ολοκληρωθεί η β΄ φάση της αναστήλωσης της οχυρής νησίδας. Εμείς αφήνουμε τη μελέτη ως παρακαταθήκη στην αιρετή Περιφέρεια, μαζί με πολλά άλλα σημαντικά, προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Θα πρέπει όλοι οι φορείς να υποστηρίξουν το αίτημα και να προχωρήσει η αναστήλωση, ο ηλεκτροφωτισμός και η προστασία της γύρω περιοχής», κατέληξε ο Νομάρχης.
Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να κερδίσει αρχικά η πρόταση έδαφος και η ευκαιρία έχει δοθεί σε επίπεδο χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα με την μετάδοση του τηλεοπτικού σίριαλ.
Σε σχέση με το διαδικαστικό μέρος θα πρέπει να σημειωθεί πως το τεύχος της μελέτης θα κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη Γενική Γραμματέα κ. Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ενταχθεί στον κατάλογο που συγκροτεί αρχικά η Ελλάδα, από τον οποίο και προκύπτουν οι τελικές προτάσεις που κατατίθενται επίσημα στην ΟΥΝΕΣΚΟ.
«Νομίζω ότι ανοίγει σήμερα με την παράδοση της μελέτης ο δεύτερος μεγάλος κύκλος για την προσπάθεια. Της υποστήριξης απ' όλους τους φορείς του Λασιθίου και όλης της Κρήτης. Είναι ευχής έργον η Σπιναλόγκα να είναι το πρώτο μνημείο για την Κρήτη που θα ενταχθεί στο καλεντάρι της ΟΥΝΕΣΚΟ. Όλες οι δυνάμεις του τόπου, πολιτικές, παραγωγικές και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να συνδράμουν στο στόχο αυτό», επεσήμανε ο κ. Ινιωτάκης.
Το ΤΕΕ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι φορείς θα προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν όλες τις δυνάμεις της Κρήτης, «ώστε να προσλάβει παγκρήτια χαρακτηριστικά η υποστήριξη της υποψηφιότητας», όπως τόνισε με έμφαση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας