Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Πώς είχαν ψηφίσει οι Κρητικοί στις εκλογές του 2006 και 2009

Οι πρώτες εκλογές για την αιρετή Περιφέρεια γίνονται σε νέο πολιτικό τοπίο. Συνεπώς, δύσκολα οι συγκρίσεις με τις εκλογές του 2006 για τις Νομαρχίες μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για τη δύναμη που θα έχουν οι συνδυασμοί για την Περιφέρεια Κρήτης. Ταυτόχρονα είναι δύσκολο να επιχειρηθεί μια σύγκριση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009, όπου η επιλογή των πολιτών ήταν πρωτίστως κομματική για την ανάδειξη κυβέρνησης.
Παρ' όλα αυτά μια σύγκριση με το παρελθόν παρουσιάζει πάντα αρκετό ενδιαφέρον ειδικά εν όψει μιας εκλογικής αναμέτρησης.
Κατ' αρχήν στην Κρήτη αναμένεται να ψηφίσουν για την Περιφέρεια περίπου 400.000 εκλογείς (401.606 έγκυρα ψηφοδέλτια στις εθνικές εκλογές του 2009). Σημαντικά λιγότεροι είχαν ψηφίσει το 2006. Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ο διαφορετικός τρόπος που ψήφισαν οι Κρητικοί στις περσινές εθνικές εκλογές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές πριν τέσσερα χρόνια.
Νομαρχιακές 2006
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις τρεις Νομαρχίες και έχασε στα Χανιά. Πέρυσι κέρδισε σε όλους τους νομούς.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τί έγινε:
Το χαρακτηριστικό των εκλογών για τις Νομαρχίες το 2006 ήταν το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ποσοστιαία ξεπέρασε το 50% και στους τρεις νομούς που κέρδισε. Στο νομό Ηρακλείου έλαβε 62,17%. Στο Ρέθυμνο 59,29% και στο Λασίθι περιορίστηκε στο 53,30%, δηλαδή περίπου 1.700 ψήφους πάνω από το όριο του 50%. Στην περίπτωση των Χανίων η νίκη της ΝΔ ήλθε τη δεύτερη Κυριακή με ποσοστό 52,63% (σχετικός πίνακας).
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους υποψηφίους του 2006 στο Λασίθι εκτός του αείμνηστου Νομάρχη Αντώνη Στρατάκη, οι άλλοι τρεις υποψήφιοι συμμετέχουν στις φετινές περιφερειακές εκλογές. Οι κ. Κώστας Νικολαράκης και Βασίλη Κόκκινος από την αντίστοιχη θέση σήμερα, δηλαδή ως υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες και ο κ. Αντώνης Ανηψητάκης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης.
Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι κανένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν τότε στο νομό Ηρακλείου δε λαμβάνουν μέρος στις τωρινές εκλογές, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα στο Ρέθυμνο και στα Χανιά με εξαίρεση το ΚΚΕ, που έχει τους ίδιους υποψηφίους όπως και στο Λασίθι.
Εθνικές εκλογές 2009
Στις εθνικές εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε και στους τέσσερις νομούς του νησιού και μάλιστα με πολύ υψηλά ποσοστά.
Στο Λασίθι το κυβερνών κόμμα άγγιξε το 60%. Συγκεκριμένα έλαβε 59,37%. Στο Ηράκλειο είχε αντίστοιχα ποσοστά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές (62,73%), στο Ρέθυμνο επίσης βρέθηκε αρκετά ψηλά (57,91%) και στα Χανιά ξεπέρασε το όριο των μισών ψήφων του εκλογικού σώματος (51,10%).
Αντίθετα η πτώση της ΝΔ σε όλη την Κρήτη πλησίασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ τα μικρότερα κόμματα περιορίστηκαν στην καταγραφή των δυνάμεών τους ή σε μικρές αυξήσεις με την έκπληξη να προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει ανοικτό: Με ποιο κριτήριο θα προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών, αλλά και με ποιο κριτήριο θα αξιολογηθεί και θα συγκριθεί η επίδοση των υποψηφίων; Άλλωστε, οι γενικότερες ανακατατάξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας οδήγησαν και σε διαφοροποιήσεις στην περιφέρεια Κρήτης με αποτέλεσμα την παρουσία δύο ακόμα συνδυασμών που στηρίζονται από νέα πολιτικά κόμματα.
Η αλήθεια είναι πως οι φετινές εκλογές για την Περιφέρεια σκοινοβατούν ανάμεσα στα χαρακτηριστικά των αυτοδιοικητικών και πολιτικών εκλογών. Η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί τώρα, ωστόσο είναι σίγουρο πως θα δοθεί αμέσως μετά το άνοιγμα της κάλπης.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας