ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η προετοιμασία για την υλοποίηση των δύο σημαντικών συνεδρίων, τα οποία θα λάβουν χώρα από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στη Σητεία και αφορούν την Πράσινη Ανάπτυξη και την Ενέργεια. Τα συνέδρια διοργανώνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Κρήτης, και αποσκοπούν στην προβολή της Πράσινης Ανάπτυξης αλλά και στην προβολή της περιοχής.
Αναφερόμενος στο θέμα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΑΣ κ. Νίκος Πετράκης τόνισε καταρχήν ότι η διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων έχει ήδη προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα, αλλά και σε κύκλους του εξωτερικού. Πολλοί εξάλλου θα είναι οι εισηγητές, άνθρωποι της επιστήμης, των αγορών, των επιχειρήσεων από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες.
Για την Πράσινη Ανάπτυξη
Το πρώτο συνέδριο είναι μία διεθνής συνάντηση για την Πράσινη Ανάπτυξη στην πράξη. Η διοργάνωση αυτή, όπως μας είπε ο κ. Πετράκης, έχει τις «ρίζες» της στην εκδήλωση, που είχε πραγματοποιήσει ο ΟΑΣ στο Παρίσι τον περασμένο Φεβρουάριο για την προώθηση του τουρισμού και των προϊόντων της Σητείας και της Κρήτης γενικότερα, αλλά και στην πολύ καλή συνεργασία του ΟΑΣ με τον ειδικό φορέα της Ελληνογαλλικής Αντιπαράθεσης και μέσω αυτού με Δήμους και άλλους φορείς της Γαλλίας. «Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη της αξίας και η στήριξη των εφαρμογών της Πράσινης Ανάπτυξης. Θα έχουμε εισηγητές από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Πρόκειται για μία διοργάνωση του ΟΑΣ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, της Περιφέρειας, της Ελληνογαλλικής Αντιπαράθεσης με τη στήριξη και άλλων φορέων», τόνισε ο κ. Πετράκης.
Τρεις θα είναι οι ενότητες του συνεδρίου. Η πρώτη αφορά την Πράσινη Ανάπτυξη στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ειδικότερο κεφάλαιο αποτελεί η Πράσινη Ανάπτυξη στην Κρήτη, η πράσινη ενέργεια, ο πράσινος τουρισμός, η πράσινη γεωργία, η βιολογική κτηνοτροφία, οι πράσινες πόλεις.
Η δεύτερη ενότητα θα περιλαμβάνει τα θετικά παραδείγματα Πράσινης Ανάπτυξης από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες περιοχές. «Εδώ θα παρουσιαστεί η περίπτωση της Σητείας με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις βιολογικές καλλιέργειες, ενώ θα παρουσιαστούν και παρεμβάσεις που έχουν γίνει και σε άλλα μέρη της Κρήτης. Επίσης, θα έχουμε την “κιβωτό της φύσης” από τη Γαλλία, ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα, και τις οικολογικές γειτονιές σε Δήμους, όπως ο Δήμος Λεμόντ και μία βασική εισήγηση για τη διατήρηση και την προστασία του αγροτικού και φυσικού τοπίου», επεσήμανε ο κ. Πετράκης.
Η τρίτη ενότητα αφορά την ενέργεια και την Κρήτη με ειδικότερα κεφάλαια τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης, που – όπως τόνισε ο κ. Πετράκης – χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση τώρα, την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα και ίσως με την Αφρική. «Ειδικοί εισηγητές θα παρουσιάσουν και τη βέλτιστη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την εφαρμογή τεχνικών και μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας στην Κρήτη. Θα υπάρχουν εισηγητές και από μεριάς Υπουργείων και κρατικών αρχών, από τον ακαδημαϊκό χώρο και την αγορά, από επιτυχημένες περιπτώσεις ιδιωτικών δράσεων σε ό,τι αφορά την Πράσινη Ανάπτυξη.»
Εξάλλου, στα αναπτυξιακά αυτά συνέδρια πάντα υπάρχει και ένας πρακτικός προσανατολισμός. «Θέλουμε να γίνονται προτάσεις πρακτικές, υλοποιήσιμες για το πώς θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα, πώς θα πάμε καλύτερα, εν προκειμένω στην Πράσινη Ανάπτυξη.»
Η αγορά ενέργειας
Το δεύτερο συνέδριο είναι θεσμοποιημένο και έχει διεξαχθεί ήδη σε διάφορες χώρες. Φέτος πραγματοποιείται για πέμπτη φορά στη Σητεία και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης. Αφορά την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πρόκειται για ένα επιστημονικό συνέδριο, που θα βοηθήσει – όπως υπογράμμισε ο κ. Πετράκης – τη χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες να προβούν στην καλύτερη αντιμετώπιση και αξιοποίηση των νέων συνθηκών στο χώρο της Ενέργειας. «Στο συνέδριο θα γίνουν δεκάδες εισηγήσεις από ειδικούς κυρίως από τον επιστημονικό χώρο, τον ακαδημαϊκό και τον χώρο της πράξης των εφαρμογών από 17 χώρες».
Στη διάρκεια των εργασιών και συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται και μία πρωτότυπη πολιτιστική εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στην μινωική πόλη του Παλαικάστρου σε συνεργασία με το ΤΕΙ και την Ελληνική Ακαδημία Γεύσης, όπου μεταξύ άλλων θα προσφερθεί ένα μινωικό δείπνο, κρητικής διατροφής με έμφαση στα μινωικά εδέσματα και στην ανάδειξη του ελαιολάδου. «Δεν είναι ίσως ευρύτερα γνωστό ότι στην περιοχή θεσπίστηκε μία από τις αρχαιότερες οικολογικές διατάξεις του κόσμου, η απαγόρευση της κοπής των δέντρων που ανήκαν στο Ιερό του Δικταίου Διός. Εκεί είναι και ο ύμνος του Δικταίου Διός, σχετική θα είναι και η εκδήλωση», ανέφερε ο κ. Πετράκης.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει και ο εορτασμός των 17 χρόνων λειτουργίας της πρώτης, μεγαλύτερης και πιο επιτυχημένης ανεμογεννήτριας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία εγκατέστησε ο ΟΑΣ στο Μάρε της Ζήρου και απετέλεσε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα του Οργανισμού ανοίγοντας το δρόμο για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα, που έκαναν την Σητεία διεθνώς γνωστή.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή