Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ανησυχία για το φοινικόδασος Βάι

ΤΗΝ έντονη αγωνία του εξέφρασε στους συναδέλφους του Δημάρχους και στα μέλη του ΔΣ της ΤΕΔΚ ο Δήμαρχος Ιτάνου κ. Γιάννης Χατζηνάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του φοινικοδάσους στο Βάι.
Εκτός από το ψήφισμα, που ζήτησε εκ μέρους της Ένωσης, σημείωσε πως όλοι οι φορείς πρέπει να σκύψουν με ενδιαφέρον, ώστε να μην παραδοθεί στο έλεος των όποιων κακοπροαίρετων συμφερόντων το μοναδικής ομορφιάς φοινικόδασος. Ο Δήμαρχος ζητά από την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, την Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να προστατευθεί το φοινικόδασος, που αποτελεί για την περιοχή πολιτιστική και πολιτισμική παρακαταθήκη, φυσικού κάλλους περιοχή, αλλά και πηγή οξυγόνου, της τοπικής ανάπτυξης και της οικονομίας.
Σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ εάν η φετινή τουριστική περίοδος άφησε θετικό πρόσημο για την τοπική οικονομία ο κ. Χατζηνάκης απάντησε ότι δεν ήταν καλή χρονιά. Πρόσθεσε ότι οι επισκέπτες ήταν λιγότεροι σε σχέση με παρελθόντα έτη και μόνο ένα 10ήμερο μέσα στον Αύγουστο η περιοχή θύμιζε τις παλιές λαμπρές μέρες της.
Σχετικά με το εάν έχει φτάσει το επικίνδυνο έντομο στην περιοχή ο κ. Χατζηνάκης μας ανέφερε πως και εδώ οι απόψεις διίστανται, οι μισοί λένε πως «ναι» και οι άλλοι πως «όχι». «Μακάρι να αποδειχτεί ότι έχουν δίκιο όσοι λένε πως δεν έχει φτάσει ακόμα», συμπλήρωσε.
Προτάσεις για την Πρέβελη
Η ανησυχία πάντως για το Βάι έχει αυξηθεί μετά την πρόσφατη καταστροφή στο φοινικόδασος Πρέβελη στο Ρέθυμνο.
Το WWF Ελλάδας επισημαίνει πως «εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια φορείς και οργανώσεις της Κρήτης διατυπώνουν με αγωνία την ανάγκη προστασίας του μοναδικού αυτού τόπου, καθώς τον επισκέπτονται ανεξέλεγκτα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο και αποτελεί αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης, χωρίς όμως το παραμικρό ίχνος διαχείρισης. Μελέτες επί μελετών έχουν εκπονηθεί, έργα επί έργων έχουν χρηματοδοτηθεί, αρκούσε όμως μια πυρκαγιά, για να αποδείξει ότι το μοναδικό αυτό δασικό οικοσύστημα ήταν στην πράξη απροστάτευτο. Σωροί από σκουπίδια επισκεπτών, σβησμένες πυροστιές ελεύθερων κατασκηνωτών, αναδασώσεις με πυρόφιλα είδη και παντελής απουσία δασικής διαχείρισης και προστασίας αποτελούσαν το κοκτέιλ των προβλημάτων που οδήγησε το δάσος στην υποβάθμιση».
Το WWF προτείνει τα εξής μέτρα για άμεση εφαρμογή:
- Απαγόρευση εισόδου κάθε μη εξουσιοδοτημένου ατόμου και κάθε μη εξουσιοδοτημένης δραστηριότητας στο φοινικόδασος για τουλάχιστον δύο αυξητικές περιόδους του φοίνικα και επανεξέταση της απόφασης το φθινόπωρο του 2012
- Οριοθέτηση της παραλίας στα νότια όρια του φοινικοδάσους με συρματόπλεγμα και ανάρτηση ενημερωτικών πινακίδων
- Άμεση απαγόρευση της βόσκησης και κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας από τη νότια οριοθέτηση μέχρι και 700 μέτρα βόρεια μέσα στο φαράγγι με ορισμό κυρώσεων για τους παραβάτες
- Κοπή και απομάκρυνση όλων των δέντρων της δενδροφυτεμένης περιοχής δυτικά του φαραγγιού και απομάκρυνση όλων των ξενικών ειδών φυτών (ευκάλυπτοι και αθάνατοι)
- Απομάκρυνση των ποδηλάτων θαλάσσης και μικροπωλητών
- Έλεγχος της νομιμότητας και απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών
- Πρόσληψη εποχικού προσωπικού για τη φύλαξη της περιοχής.
Εάν δε λειτουργήσει το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών σε Δασώδεις Εκτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης», θα πρέπει να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις, γιατί ρυπαίνουν και αλλοιώνουν το τοπίο.
Ελπίζουμε μέτρα σαν αυτά να μη χρειαστεί να ληφθούν και για το δικό μας φοινικόδασος, όταν θα είναι αργά.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας