ΛΙΓΟ χρονικό διάστημα μετά τη συγκρότηση του πρώτου Διοικητικού του Συμβουλίου, ο Αγροτικός Σύλλογος «Ίτανος» Επαρχίας Σητείας προχωρώντας στην ιεράρχηση των προβλημάτων και των θεμάτων που απασχολούν γενικότερα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν φέτος από σχινοκαρπία.
Μεγάλο πρόβλημα, όπως τονίζεται, αντιμετωπίζουν ελαιοκαλλιέργειες στη Σκοπή και στην Αγιά Φωτιά του Δήμου Σητείας αλλά και στον Ξερόκαμπο του Δήμου Λεύκης, όπου το μέγεθος του προβλήματος υπερβαίνει το 50%, όπως εκτιμάται.
Ήδη ο Σύλλογος έχει απευθυνθεί μέσω των Δήμων της περιοχής στον ΕΛΓΑ διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους αγρότες που έχουν πληγεί, όμως οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι τουλάχιστον …αστείες, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η Πρόεδρος κ. Μαρία Αγγελάκη.
Συγκεκριμένα ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει ότι η σχινοκαρπία είναι πρόβλημα φυσικού φαινόμενου, παρ’ όλο που οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο της καρπόδεσης. Αντίθετα σε άλλες περιοχές της χώρας δίνονται αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καταστροφής από παγετό, χιόνι, χαλάζι κλπ. Επίσης, όπως αναφέρεται, το 2002, όταν και πάλι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα σχινοκαρπίας στην περιοχή δόθηκαν αποζημιώσεις, ενώ τώρα όχι;
«Εκθέσαμε το πρόβλημα σχινοκαρπίας που υπάρχει και οι απαντήσεις που μας δόθηκαν ήταν γελοίες. Μας είπαν ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε καιρικό φαινόμενο, αλλά σε κακή καλλιέργεια! Όπως όμως γνωρίζουν όλοι οι ελαιοπαραγωγοί, το θέμα της σχινοκαρπίας οφείλεται στον καύσωνα και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που έχουμε τους μήνες συνήθως Μάρτιο και Απρίλιο, όταν η ελιά είναι στον ανθό της, τον οποίο και καίνε οι υψηλές θερμοκρασίες.
Έχει παρατηρηθεί σε χωράφια που πέρυσι δεν είχαν καθόλου παραγωγή και φέτος αναμενόταν να έχουν βεντέμα – που λέμε – να παρουσιάζουν μία πολύ μειωμένη παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ δεν αποδέχεται τον καύσωνα ως φυσικό φαινόμενο που αποζημιώνεται, ενώ αντίθετα δέχεται ως τέτοιο το χαλάζι, το χιόνι, τον παγετό. Αυτά πλήττουν κατά κύριο λόγο τη Βόρειο Ελλάδα, εμάς εδώ μας πλήττει αντίθετα ο καύσωνας», σημείωσε η κ. Αγγελάκη.
Πρέπει, όπως επισημαίνεται, να υπάρχει κατ’ αναλογία και κατ’ αντιστοιχία πρόβλεψη. Πάντως, όπως μας είπε η κ. Αγγελάκη, ο Σύλλογος έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια να αποδείξει με στοιχεία μετεωρολογικά αλλά και στοιχεία από γεωπόνους ότι η σχινοκαρπία οφείλεται σε καιρικό φαινόμενο και άρα πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες.
Το νομοσχέδιο
«Γιατί το 2002 δόθηκαν αποζημιώσεις και τώρα δεν αναγνωρίζεται το πρόβλημα; Όπως όλοι ξέρουμε, όλο αυτό είναι στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του ΕΛΓΑ από τις κυβερνήσεις. Αυτές τις ημέρες περνάει ένα νομοσχέδιο στη Βουλή που ονομάζεται “Σύστημα προστασίας της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας”. Αυτό φέρνει αρνητικότατες ανατροπές στις γεωργικές ασφαλίσεις και στον ΕΛΓΑ, γιατί καταργεί ουσιαστικά κάθε στήριξη του ΕΛΓΑ από το κράτος. Ανοίγει το δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις, κάνει τον Οργανισμό ανεξάρτητο από το κράτος, ιδιωτικό.
Προβλέπει ότι οι εισφορές των αγροτών θα δίνονται ως εκεί που φθάνουν για αποζημιώσεις. Θα δίνεται μία προκαταβολή σε βεβαιωμένες ζημιές και στο τέλος του χρόνου, αν υπάρχουν χρήματα, θα δίνονται. Αυξάνονται ταυτόχρονα οι εισφορές των αγροτών και των κτηνοτρόφων και μάλιστα όχι επί των προϊόντων πώλησης, όπως ήταν ως σήμερα, αλλά επί των προϊόντων παραγωγής. Ανεβαίνει η εισφορά από το 3% στο 4%, ενώ θέλουν να βάλουν και πρόσθετη φορολόγηση υπέρ ΕΛΓΑ στους φτωχούς αγρότες, οι οποίοι για να επιβιώσουν κάνουν εξωγεωργικά μεροκάματα. Αν το νομοσχέδιο αυτό γίνει πράξη, θα υπονομεύσει το μέλλον του Οργανισμού και φυσικά είναι εις βάρος των αγροτών. Φυσικά ο ΕΛΓΑ είναι καταχρεωμένος, όμως σε αυτήν κατάσταση τον οδήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σκοπός είναι να καταργηθεί και να στρέψουν τον αγρότη σε ιδιωτικές εταιρείες, για να ασφαλίζει την περιουσία του. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα».
Οι τιμές του λαδιού
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο της περιοχής με αφορμή και την νέα ελαιοκομική σαιζόν είναι και η έντονη φημολογία του τελευταίου χρονικού διαστήματος για τις φετινές τιμές του ελαιολάδου.
Η κ. Αγγελάκη τονίζει ότι η νέα σαιζόν αρχίζει με κακούς οιωνούς, που όμως είναι τεχνητοί, αφού – όπως αναφέρει – κάποιοι αρχίζουν να σπείρουν το πανικό ότι φέτος λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, αλλά και κυρίως επειδή προβλέπεται αυξημένη παραγωγή στην Ελλάδα και την Κρήτη και υπάρχει μεγάλη αδιάθετη περυσινή παραγωγή στην Ισπανία, η τιμή του προϊόντος θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. «Κάποιοι κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών. Αρχίζουν και σπείρουν σενάρια στην αγορά, ότι η φετινή τιμή θα κυμανθεί το πολύ γύρω στο 1,70, ώστε, αν ο παραγωγός πληρωθεί τελικά το προϊόν του 1,90 ή 2 €, να πάρει ψίχουλα δηλαδή, να είναι ικανοποιημένος», εξήγησε.
«Μας περιμένει ένας θερμός χειμώνας. Τα προβλήματα είναι σημαντικά και μόνο αν ενεργοποιηθούν όλοι οι αγρότες θα έχουμε αποτέλεσμα. Γι’ αυτό τους καλούμε να έρθουν να συσπειρωθούν στο Σύλλογο, να πουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Να αποκτήσουμε δυναμική και να παλέψουμε να κρατήσουμε κάποια από τα κεκτημένα μας. Να διεκδικήσουμε ένα αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σε σημείο που πλέον δε μπορεί να επιβιώσει ο αγροτικός κόσμος. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί και αυτός είναι και ο στόχος του Συλλόγου», κατέληξε η κ. Αγγελάκη.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗΠηγή : Ανατολή