Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Σύσκεψη συνδικαλιστών του δημόσιου τομέα στο νομό Λασιθίου

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την διαδικασία αξιολόγησης. Μάλιστα καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την τακτική που ακολούθησε με την «τροπολογία Γεροβασίλη», λέγοντας πως ουσιαστικά προσπαθεί να επιβάλλει μια διαδικασία με στόχο να ελέγξει κομματικά η κυβέρνηση το κράτος και να προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα.

Στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ μαζί με εκπροσώπους εργαζομένους απ’ όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, συναντήθηκαν προκειμένου να αποτιμήσουν την πορεία των εξελίξεων, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συναντήσεις και στην Ιεράπετρα και την Σητεία, τις επόμενες μέρες.
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορεί κανείς να πει πως δεν τον αγγίζουν οι εξελίξεις, δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη της την κατάσταση και κάθε μέρα που περνά είναι και χειρότερη», τόνισε ο Βασίλης Καλιμάντζαλης, εξηγώντας πως με την διαδικασία που γίνεται θα υπάρξουν άνθρωποι αδικημένοι με πρόφαση διάφορα κριτήρια και υπενθύμισε πως και στο παρελθόν σε αρκετές υπηρεσίες γινόταν αξιολογήσεις και είχε φανεί πως οι σχέσεις ήταν που καθόριζαν το αποτέλεσμα κι όχι η αξιοσύνη, αδικώντας ανθρώπους που δούλευαν και είχαν άποψη.

Οι αξιολογητές
Το θέμα των αξιολογητών βρίσκεται στο επίκεντρο και απασχολεί έντονα αυτό το διάστημα τους εργαζομένους. «Όσοι προϊστάμενοι δεν αξιολογήσουν υφισταμένους δεν θα μπορούν να κριθούν ξανά για την θέση προϊσταμένων. Αυτό είναι αντισυνταγματικό και ενάντια στην αρχή της αναλογικότητας», τονίζει ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης, ενώ το μέλος του Δ.Σ. του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Άρης Τσίτσος, συμπληρώνει πως «προβλέπεται και επόμενη φάση όπου θα υπάρξουν κι άλλοι αξιολογητές σε ψηλότερο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι δεν μετέχει ο κόσμος στην αξιολόγηση. Ωστόσο, έχει βγει η εγκύκλιος για τις προαγωγές και την κινητικότητα και δεν αναφέρεται πουθενά η αξιολόγηση ως προϋπόθεση για τις προαγωγές», αναφέρει.

Εξώδικο στο ΓΝΑΝ
Στον τομέα της υγείας η συμμετοχή είναι μηδενική αφού σε κανένα νοσοκομείο του νομού δεν κατατέθηκε μέχρι την Δευτέρα που έληγε η προθεσμία κανένα φύλλο αξιολόγησης από εργαζόμενο. Μάλιστα είναι ενδεικτικό πως έχει υπάρξει σύγκρουση για το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια να κατατεθούν αξιολογήσεις εκτός προθεσμίας και με πιέσεις, όπως καταγγέλλει ο κ. Μανουσάκης, κάνοντας μνεία και για εξώδικο που απέστειλε ο Σύλλογος με απόφασή του προς την Διοίκηση του ΓΝΑΝ.
Επίσης, στον τομέα της Πρόνοιας φαίνεται πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην αξιολόγηση. «Εμείς στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων δεν καταθέσαμε κι αν υπάρξει συμμετοχή μέχρι τέλους θα περιοριστεί σε μία», τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου του ΘΧΠΛ Σάββας Ματθαιάκης. 

Στην Αυτοδιοίκηση
Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου υπάρχουν αξιολογήσεις όπως στην περίπτωση των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας όπου ο Σύλλογος δεν πήρε θέση στο θέμα αφήνοντας κάθε υπάλληλο στην διακριτική του ευχέρεια να αποφασίσει. «Είναι σημαντικό πως οι προϊστάμενοι που είναι τώρα, δεν είναι αξιολογημένοι αξιοκρατικά. Έχουν πάρει τις θέσεις με ανάθεση. Πολλές φορές θα έπρεπε να είναι άλλοι προϊστάμενοι που τώρα αντί να αξιολογούν, αξιολογούνται. Δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης, αλλά με αυτήν υπάρχουν πολλά θέματα», επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κώστας Ταβλαδάκης.
Μάλιστα ο κ. Ταβλαδάκης συμπληρώνει πως υπάρχουν, ουσιαστικά θέματα αφού ο υφιστάμενος πρέπει να αξιολογήσει προϊστάμενο ανώνυμα, αλλά δεν μπορεί να το κάνει διότι απαιτείται να στείλει με επιστολή την αξιολόγηση, κάτι που θα δείξει την ταυτότητά του, με αποτέλεσμα να καταργείται η ανωνυμία.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπελούκας εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού υπογραμμίζει πως «δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να αναφέρει προϊστάμενος στους υφισταμένους πως πρέπει να του δίνουν χαρτάκι καθημερινά στο οποίο να γράφουν τι κάνουν για να μαθαίνει. Αν έχει δέκα υπαλλήλους και να λέει πείτε μου τι κάνετε κι όχι να θέτει ο επικεφαλής στοχοθεσία, είναι ένα σύστημα προβληματικό. Ποια αξιολόγηση να κάνει;».

Οι Ένστολοι
Αντίθετοι στην διαδικασία είναι και οι ένστολοι. Είναι ενδεικτική η άποψη που εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Στερεός Ατσαλάκης, ο οποίος εξηγεί πως μέχρι τώρα υπάρχει ζήτημα διότι αξιολογούνται στο Σώμα κατ’ έτος από τον Διοικητή της Υπηρεσίας, διαδικασία που έχει προβλήματα. Επισημαίνει δε πως αναμένουν ότι και για το Σώμα θα υπάρξει πρόβλημα με αντίστοιχα μέτρα.

Οι προθεσμίες
Οι ημερομηνίες που είναι ορόσημα για να φανεί τι ακριβώς θα συμβεί με την διαδικασία είναι η ερχόμενη Πέμπτη που θα λήξει η προθεσμία για την τρέχουσα αξιολόγηση και η επόμενη Δευτέρα, όπου θα κλείσει ο κύκλος για όλους τους αξιολογητές προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους.
«Από την Πέμπτη και μετά ό,τι κατατεθεί θα είναι παράνομο. Αλλά εκτιμούμε πως αφού η κυβέρνηση είπε να τα δεχτούν παράνομα όπως έγινε στο ΓΝΑΝ με άλλους αριθμούς πρωτοκόλλου, μπορούν να κάνουν το ίδιο και στις τωρινές φάσεις», σημειώνει ο κ. Μανουσάκης.
«Η αξιολόγηση δεν αποτελεί μόνο τροϊκανή απαίτηση, ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει κομματικό κράτος και ανθρώπους μέσα στους εργασιακούς χώρους που δεν έχουν. Να εξασφαλίσουν ένα κομματικό στρατό και με ανθρώπους ελεγχόμενους που θα τους κρατούν από το λαιμό. Αυτό το νόημα έχει ότι δεν έχουν γίνει κρίσεις προϊσταμένων όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει το μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ Λασιθίου Δαμιανός Χαλκιαδάκης ενώ ο Πρόεδρος του Τμήματος σημειώνει πως «θέλουν να αξιολογήσουν δομές και φιλέτα του δημοσίου, προκειμένου να φανεί ότι είναι άχρηστα και να δοθούν δώρο σε ιδιωτικά κεφάλαια, παρότι δεν φαίνεται άμεσα τώρα στους εργαζομένους», καταλήγει ο κ. Καλιμάντζαλης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας