Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

«Συμμετέχω ενεργά στην ανάδειξη και την προστασία του Γεωπάρκου Σητείας»



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Ιουλίου η 1η    Πεζοπορία -  καθαρισμός  και σήμανση του μονοπατιού Ε4 και των γεωδιαδρομών 8 και 9  του Γεωπάρκου Σητείας. Μια δράση που συνδιοργανώθηκε από το Γεωπάρκο Σητείας και τους πολιτιστικούς συλλόγους  Ζάκρου, Ζήρου, Σιτάνου και Ξερόκαμπου.
Δύο ομάδες εθελοντών, νωρίς το πρωί,  από την πηγή της Ζάκρου και την Ζήρο, ξεκίνησαν την πεζοπορία τους για να καταλήξουν στον ιστορισμό Σκαλιά το μεσημέρι, σηματοδοτώντας, καθαρίζοντας και βελτιώνοντας την προσβασιμότητα του μονοπατιού. Στόχος, πέρα από την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην ανάδειξη και προστασία του Γεωπάρκου, είναι να βελτιωθεί η συγκεκριμένη διαδρομή, μια και το Γεωπάρκο Σητείας  προγραμματίζει την διεξαγωγή αγώνα ορεινού δρόμου 21 χιλιομέτρων, για την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, με την ονομασία ‘’ 1ο   Sitia GeoparkTrail΄΄ .  Η   διαδρομή θα ξεκινήσει από την Πλατεία της Ζήρου θα περάσει από Κάνεβα, Ζάκαθο, Σίτανο, Σκαλιά, Μαύρο κάμπο, Ζάκρο, φαράγγι νεκρών για να τερματίσει στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου.
Το βράδυ τις Κυριακής 9 Ιουλίου στον χώρο εκδηλώσεων της Σιτάνου  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τους αγωνιστές του οικισμού Σκαλιά. Των ανυπότακτων Κρητών, που μόνο με την προδοσία κατάφεραν να κάμψουν τον αγώνα τους για ελευθερία.  Ο πρόεδρος  του πολιτιστικού Συλλόγου Σιτάνου Μανώλης  Πατελάκης αναφέρθηκε στα Σκαλιά και στους αγώνες των Σκαλιωτών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και έγινε ανάγνωση  των  ποιημάτων του Σταύρου  Σπυριδάκη από την Σίτανο για πρώτη φορά και του Γιώργου Σφενδουράκη από την Ζάκρο,  για τα Σκαλιώτες και τους αγώνες τους, με την επιμέλεια του  Θεάτρου Σητείας. Στην συνέχεια ακολούθησε μουσική εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική και χορό.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις τοπικές κοινότητες για την συνεργασία τους και την πολύτιμη βοήθεια τους στην οργάνωση της εκδήλωσης, αλλά  και τους εθελοντές που συμμετείχαν στον καθαρισμό του μονοπατιού.  Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Μανώλη Σπυριδάκη που μας παραχώρησε το ποίημα του πατέρα του Σταύρου Σπυριδάκη και για πρώτη φορά διαβάστηκε στο τόπο που γράφτηκε, τον Γιώργο Σφενδουράκη για την πολύχρονη προσφορά του στην προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης του οικισμού Σκαλιά και για το ποίημα που μας παραχώρησε και τέλος τον Μανώλη Πατελάκη πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου Σιτάνου για την συνολική του προσφορά και την φιλοξενία. Επίσης ευχαριστούμε   τον Σωτήρη Χατζαντωνάκη και τους φίλους του που αφιλοκερδώς συμμετείχαν στην μουσική βραδιά.
Ανάλογες δράσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα από το Γεωπάρκο της Σητείας  με στόχο την ενεργή συμμετοχή όλων και περισσότερων στην προσπάθεια μας για την ανάδειξη και ανάπτυξη της ορεινής ενδοχώρας του δήμου Σητείας.    
Λεωνίδας Τερζής
Αντιδήμαρχος Σητείας
Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

Συνολικες προβολες σελιδας