Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«Ανοίγει ο δρόμος» για να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες στο άλσος Χλουβεράκη

«Ανοίγει ο δρόμος», όπως όλα δείχνουν, για να ξεκινήσουν εκ νέου και να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο άλσος Χλουβεράκη, στον ιδιαίτερο χώρο δίπλα από το Λιμεναρχείο Σητείας.

«Πρόκειται», ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θόδωρος Πατεράκης, «για ένα πολύπαθο έργο, μία μεγάλη παρέμβαση στον συγκεκριμένο χώρο και μετά από μία μεγάλη καθυστέρηση στην διαδικασία πληρωμών που υπερβαίνει το 1,5 έτος κατεβλήθησαν τα χρήματα και πληρώθηκε ο εργολάβος για τις εργασίες που είχε εκτελέσει μέχρι τώρα. Πιστεύω μετά και την γραπτή ειδοποίηση που έλαβε από την υπηρεσία ο ανάδοχος εντός των ημερών να επανεκκινήσει τις παρεμβάσεις που προβλέπονται για να δοθεί από τον Μάιο, Ιούνιο κι έπειτα ο χώρος για χρήση».
Η καθυστέρηση στην πληρωμή δεν οφειλόταν σε καθυστέρηση διαδικασιών από το Δήμο ή την Αναπτυξιακή Λασιθίου που διαχειριζόταν το προηγούμενο «Leader», από το οποίο και η χρηματοδότηση του έργου, αλλά από το Υπουργείο.
«Τώρα», πρόσθεσε ο Δήμαρχος, «ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε το νέο πρόγραμμα και ακόμα παλεύουμε το παλιό. Αυτά ισχύουν για τα ελληνικά δεδομένα. Υπήρξε λοιπόν μία τεράστια χρονική καθυστέρηση η οποία οφειλόταν καθαρά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο διαχειριζόταν το πρόγραμμα “Leader”. Και όταν έχουμε τέτοια δυσκινησία στην απορρόφηση χρημάτων, φανταστείτε με τί ταχύτητα θα πρέπει να προχωρήσουμε το επόμενο “Leader”ώστε με την ολοκλήρωση της επόμενης προγραμματικής περιόδου να έχουμε ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε να κάνουμε. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Έχουμε αυτή τη στιγμή μία χρονική υστέρηση της χρηματοδότησης του προηγούμενου προγράμματος, έχουμε ακόμα ανεκτέλεστα έργα και πρέπει να τρέξουμε και το καινούριο. Με την ταχύτητα με την οποία κινείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάλι θα φτάσουμε σε καταστάσεις, οι οποίες δεν τιμούν την χώρα μας, τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων».

Χώρος διαδραστικών δραστηριοτήτων
«Στο άλσος», συνέχισε ο κ. Πατεράκης, «γίνεται μία πολυσχιδής παρέμβαση, που αφορά την διαμόρφωση θέσεων θέας με την τοποθέτηση καθιστικών, που θα δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαμβάνει την υπέροχη θέα της περιοχής.
Επίσης προβλέπεται αισθητική αναβάθμιση του χώρου, που θα συμβάλει στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ακόμα προβλέπεται παρέμβαση με σκοπό τη δημιουργία περιπτέρων με στόχο την περιβαλλοντική ενημέρωση, ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και ιδιαίτερα των μαθητών των σχολείων που θα μπορούν στον χώρο αυτό να πραγματοποιούν τις εκδρομές τους.
Η περιβαλλοντική αυτή αισθητοποίηση θα έχει την κατεύθυνση γνωριμίας των επισκεπτών και των παιδιών με την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας, ιδιαίτερα με το Βαρβάκι, το οποίο ως γνωστό χρησιμοποιεί τις Διονυσάδες σαν χώρο αναπαραγωγής.
Ακόμα προβλέπονται σημειακές φυτεύσεις με τοπική χλωρίδα, που θα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τα ενδημικά φυτά της περιοχής.
Είναι δηλαδή ένας χώρος που πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος περιπάτου, πολιτιστικός, διαδραστικών στην ουσία δραστηριοτήτων, που μπορεί να κάνουν οι εκπαιδευτικοί -ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης -φέροντας σε επαφή τα παιδιά με το περιβάλλον της περιοχής μας».

Το αίτημα για πίστα αναρρίχησης
Σκοπός του Δήμου είναι η πραγματοποίηση και άλλων παρεμβάσεων στον χώρο. Μία σημαντική που μας έχει ζητηθεί από τον Ορειβατικό Σύλλογο, είναι η δημιουργία μίας πίστας αναρρίχησης, εκπαιδευτική για να μπορέσουν τα παιδιά να έχουν μία πρώτη επαφή, ασφαλή, με την βοήθεια του Συλλόγου -θα έχει τον ρόλο του εκπαιδευτή- με την αναρρίχηση και τα οφέλη αυτής της δραστηριότητας. Με την ολοκλήρωση λοιπόν των εργασιών που προβλέπονται από την αναφερθείσα παρέμβαση το επόμενο βήμα είναι να προσθέσουμε την αναρριχητική πίστα και να κλείσουμε το κομμάτι που αφορά όλες εκείνες τις δραστηριότητες που θα γίνουν στον χώρο και θεωρώ ότι θα δώσουν μία άλλη διάσταση στην περιοχή», κατέληξε ο Δήμαρχος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας