Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Με πολλά ενδιαφέρονται κείμενα κυκλοφορεί η «Παρέα» του Γυμνασίου Τουρλωτής

Αν υπήρχε διαγωνισμός μεταξύ των μαθητικών εντύπων είμαι σίγουρος ότι η διμηνιαία εφημεριδούλα του Γυμνασίου Τουρλωτής «Η παρέα μας» θα διεκδικούσε το πρώτο βραβείο. Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα θέματα του τελευταίου τεύχους 61 και θα ξεχωρίσω:

▪ Την εκδρομή στο φαράγγι της Σαμαριάς «…το φαράγγι αυτό είναι μια μεγάλη περιπέτεια, γιατί είναι μεγάλο και θέλει 6 με 7 ώρες για να το διασχίσεις και καθώς έχει πινακίδες με τα χιλιόμετρα που περνάς. Έτσι μπορείς να μετράς την απόσταση που κάνεις και μοιάζει σαν αγώνισμα».
▪ Την Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Παπαδάκη: «…το όνειρο του κυρίου Παπαδάκη είναι να δημιουργήσει ένα Ιστορικό και Φωτογραφικό αρχείο για το χωριό μας, που θα λειτουργεί στα πλαίσια του Πολιτιστικού Συλλόγου. Εμείς του ευχόμαστε να το πραγματοποιήσει και σαν νέα γενιά τον ευχαριστούμε που με τη δουλειά του μας διασώζει και μας παρουσιάζει εικόνες από την καθημερινή ζωή των παππούδων μας»
▪ Την συνέντευξη με το δάσκαλο Νίκο Ζερβάκη που διδάσκει στο ελληνικό σχολείο της Αιγύπτου: «…Τα φαγητά είναι διαφορετικά, αν και έχουν όλα τα λαχανικά που έχουμε και στην Κρήτη. Δεν χρησιμοποιούν όμως ελαιόλαδο. Επίσης δεν υπάρχει χοιρινό κρέας. Τρώνε πολύ κοτόπουλο, μοσχάρι, και αρνί. Επίσης τα περισσότερα μαγαζιά δεν έχουν αλκοόλ, γιατί απαγορεύεται. Οι περισσότερες γυναίκες στο δρόμο κυκλοφορούν με τις μαντίλες και στο τραμ το πρώτο βαγόνι είναι μόνο για γυναίκες. Οι οδηγοί εδώ χρησιμοποιούν περισσότερο την κόρνα από ότι το φρένο και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Προτεραιότητα για τους πεζούς δεν υπάρχει, και έχει τεράστια κίνηση στους δρόμους. Στα καφενεία κάνουν συνέχεια ναργιλέ και οι άντρες και οι γυναίκες. Τέλος εδώ η αργία είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά για εμάς στο Ελληνικό σχολείο είναι όπως και στην Ελλάδα».
▪ Τη συνέντευξη με το γεωλόγο Σταύρο Αρσενικό, «…η Κρήτη είναι τοποθετημένη εκεί που υποβυθίζεται η Αφρικανική τεκτονική πλάκα, κάτω από την Ευρωπαϊκή και το Αιγαίο. Αυτό δημιουργεί τα σημερινά ενεργά ρήγματα και την σεισμικότητα της περιοχής. Ένα από τα κυριότερα ρήγματα της περιοχής είναι το ρήγμα της Ιεράπετρας. Μια εντυπωσιακή συνέπεια αυτού του ρήγματος είναι το Φαράγγι του ΧΑ και το ρήγμα της Λάστρου».
▪ Την ανασκαφή στις Λούτρες Μόχλου: «…βρήκανε συνολικά τρία κτίρια που φαίνεται να είναι δημόσια λουτρά και μάλιστα με δυνατότητα κρύου, αλλά και ζεστού νερού! Επίσης βρήκανε ένα χώρο που δείχνει ότι ήταν καμίνι για το ψήσιμο αγγείων, άρα υπήρχε κοντά μάλλον κι ένα εργαστήρι κεραμικών. Επίσης μια δεξαμενή με καυστήρα δηλώνει ότι ζέσταινε το νερό που πήγαινε στο λουτρό! Ακόμα βρήκανε αμφορείς (μακρόστενα αγγεία για μεταφορά υγρών) από την Αφρική (!) που αφού τα άδειασαν τα επαναχρησιμοποίησαν, για να τα κάνουν αγωγούς (σωλήνες) για τη μεταφορά ζεστού αέρα, για να ζεσταίνονται τα λουτρά».
Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά και την φιλόλογο Μαρία Μετζογιαννάκη.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγή : Aνατολή
 
 

Συνολικες προβολες σελιδας