Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Κρήτη: Επιμένει η κακοκαιρία, προβλέψεις για Πρωτοχρονιά

ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑΕπιμένει και σήμερα η κακοκαιρία στο νησί με θερμοκρασίες που κινούνται σε μονοψήφια νούμερα, χιονοπτώσεις στα ορεινά και έντονες βροχοπτώσεις σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Παρακολουθήστε εδώ την εικόνα που κατέγραψε σήμερα ο κ. Σιγανός- κάτοικος του Οροπεδίου Λασιθίου και δείχνει πόσο έντονη είναι πλέον η παρουσία του χιονιού στα χωριά του ορεινού δήμου της Κρήτης .

Η ένταση των φαινομένων που τα προηγούμενα 24ώρα προκάλεσαν αρκετά προβλήματα σε κατοίκους κυρίως των ορεινών περιοχών και σήμερα αναμένεται να είναι αμείωτη, ωστόσο όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι θα υπάρξει από απόψε σταδιακή εξασθένηση των δυσμενών καιρικών φαινομένων.
Το ψύχος και ο παγετός έχουν δυσκολέψει τη ζωή των Κρητικών σε ότι έχει να κάνει στις μετακινήσεις ,την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.
φωτογραφία από τα Αστερούσια που ανέβασε στο Facebook ο κ. Ιωάννης Παπαδάκης
Και σήμερα ο κρατικός μηχανισμός με τη συνεργασία των δημάρχων, οι περιοχές των οποίων έχουν νιώσει περισσότερο την επέλαση του χιονιά, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να επέμβουν άμεσα όπου κριθεί απαραίτητο και να λύσουν τα όποια προβλήματα.

Στο Ηράκλειο η βροχόπτωση ήταν συνεχής τις πρωινές ώρες ενώ και το κρύο παρέμενε τσουχτερό καθιστώντας απαγορευτική κάθε εξόρμηση. Προβλήματα προέκυψαν και σε ότι είχε  να κάνει με την ηλεκτροδότηση καθώς υπήρξαν  περιοχές που αν και παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν είχαν ρεύμα όπως σε Μαδέ, Γούβες και Λινοπεράματα.
Με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ αναφέρεται στους δρόμους που και σήμερα Σάββατο θα παραμείνουν κλειστοί και που κρίνεται επιβεβλημένη η παρουσία αντιολισθητικών αλυσίδων.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Δ.Α. ΧΑΝΙΩΝ
Ε.Ο. Χανίων - Ομαλού, θέση «Λάκκοι».
Ε.Ο. Σεμπρώνα προς Πέτρα - Σέλι. Δήμου Σελινού.
Ε.Ο. Αγ. Ειρήνης προς Πέτρα - Σέλι, Δήμου Καντάνου.
Από Ίμπρο προς Καλλικράτη, Δήμου Σφακίων.
Από Θέρισσο προς Ζουρβά και Μέσκλα.
Ε.Ο. Βουκολίων-Παλαιόχωρας.
Επ. Ο. Παλιά Ρουμάτα προς Πρασσέ.

Δ.Α. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Επ. Ο. Μυριοκεφάλων- Καλλικράτη.
Ανώγεια, Δ. Ανωγείων.

Απαραίτητες οι αλυσίδες
Δ.Α. ΧΑΝΙΩΝ
Ε.Ο. Βρυσών-Σφακίων.
Δ.Α. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Από Γερακάρι Δ. Αμαρίου προς Σπήλι Δ. Αγ. Βασιλείου.
Δ.Α. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Δημοτική ενότητα οροπεδίου Λασιθίου.
Δημοτική ενότητα Αγ. Νικόλαου (Ζενιά, Αμυγδάλοι, Μέσα & Έξω Ποταμοί)
Οροπέδιο Λασιθίου έως το Ηράκλειο.
Δ.Δ. Ζένια Δήμου Άγιου Νικόλαου προς οροπέδιο Λασιθίου εντός οροπεδίου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και με οχήματα τύπου 4χ4.

Η κακοκαιρία χτύπησε τη Δυτική Κρήτη
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η δυτική Κρήτη από την επέλαση του χιονιά. Όλα τα χωριά στο δήμο Σφακίων είναι αποκλεισμένα ενώ το χιόνι στον Ομάλο φθάνει το 1.5 με 2 μέτρα.

Στο σύνολο του το επαρχιακό δίκτυο των Χανίων παραμένει κλειστό και τους οδηγούς να πρέπει να μετακινούνται μόνο σε άκρως απαραίτητες περιπτώσεις και με μεγάλη προσοχή.
Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης στις ορεινές περιοχές του νομού, όπου εκχιονισμοί θα συνεχίσουν να γίνονται και σήμερα με τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Οι αναγκαίες μετακινήσεις θα γίνονται σε συνεννόηση με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τους δημάρχους.
Ως προς την ηλεκτροδότηση, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμος Σφακίων, αφού από χθες στις 9 το βράδυ σχεδόν στο σύνολο του παρέμενε χωρίς ρεύμα.

Στο Ρέθυμνο παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι Ανώγεια - Νίδα, Σπήλι - Γερακάρι μέσω Γιους Κάμπος και ο δρόμος Μυριοκέφαλα - Καλλικράτης που είναι κλειστός εδώ και μήνες λόγω βραχοπτώσεων.
Στα Ανώγεια το πρωί του Σαββάτου το ύψος του χιονιού άγγιζε τους 70 πόντους σε ύψος .
Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο νομό Ρεθύμνου με μικροπροβλήματα σε γειτονιές ορεινών οικισμών.

Δοκιμάστηκαν οι κάτοικοι στο Λασίθι
Και στο Λασίθι τα πάντα έχουν καλυφθεί από ένα λευκό πέπλο χιονιού με το χιόνι σε πολλές περιπτώσεις να φθάνει μέχρι το γόνατο. Το απογευμα της Παρασκευής οι κάτοικοι του Οροπεδίου δοκιμάστηκαν ιδιαιτέρως εξαιτίας διακοπής στην ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα να μείνουν στο σκοτάδι αρκετά χωριά και να βρεθούν σε κίνδυνο ηλικιωμένοι ασθενείς που χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη
Η κυκλοφορία σήμερα Σάββατο διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες,ενώ από το Κράσι και πάνω ο δρόμος σταδιακά κλείνει και ανοιγει.  Από τα ξημερώματα τα εκχιονιστικά έχουν ξεκινήσει εργασίες για να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι ,γεγονός ιδιαιτέρως δύσκολο.


Τι προβλέπει η ΕΜΥ για το διήμερο
Σύμφωνα και με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία σήμερα αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν  από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 09 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Κυριακή (πρωτοχρονιά)
Την πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυξημένες νεφώσεις προβλέπονται στο νότιο Αιγαίο, και τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε Κυκλάδες και Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, ενώ παγετός αναμένεται να σημειωθεί στα ηπειρωτικά.
Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη - Ματθαίος Καπετανάκης

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας