Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Απάντηση για τον ηλιοθερμικό σταθμό στην Σητεία από το διευθυντή του έργου

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/fotovoltaiko_parko.jpg?itok=4080zrbeΑκολουθεί η απάντηση του διευθυντή του έργου στην ανάρτηση "Σητεία: αμφιλεγόμενες επενδύσεις"
που δημοσιεύτηκε στις 22/06 στο Sitia News.
Το αρχικό δημοσίευμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Ως υπεύθυνος του έργου της εταιρίας στην περιοχή του Αθερινόλακου, επιτρέψτε μου να κάνω μερικές διευκρινήσεις:

- Η τεχνολογία πύργου που θα χρησιμοποιηθεί δεν θα απαιτήσει επίπεδες εκτάσεις αλλά θα εγκατασταθεί επί του φυσικού ανάγλυφου, όπως ρητά αναφέρεται στην έγκριση επένδυσης
και στους περιβαλλοντικούς όρους. Εκτός από μία κεντρική πλατεία περίπου 20 στρεμμάτων, τα υπόλοιπα 1680 στρέμματα θα δεχτούν ελάχιστη αλλοίωση.

- Η κατανάλωση νερού προέρχεται από γεώτρηση η οποία, λόγω της γειτνίασης με την θάλασσα, έχει αλμυρό νερό, και άρα δεν επηρεάζει πηγές φυσικού νερού της περιοχής και τα υδατικά αποθέματα.

- Η «έκρηξη» που αναφέρετε σε περίπτωση ανάμειξης του αλατιού με τον ατμό δεν έχει συμβεί σε κανένα σταθμό μέχρι σήμερα. Επιπλέον, ακόμα και αν γίνει, είναι μικρής κλίμακας και προέρχεται από εκτόνωση ατμού και όχι από χημική αντίδραση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το πιθανό ατύχημα είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από πιθανό ατύχημα ή έκρηξη που μπορεί να συμβεί σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή λιγνίτη. Επιπλέον ο σταθμός δεν έχει χημικά λάδια που μπορούν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικές ζημιές.

- Σχετικά με την έκταση. Η έκταση έχει χαρακτηριστεί χορτολιβαδική και εμπίπτει στις διατάξεις την Δ/νσης Δασών ως προς τις χρήσεις που επιτρέπονται. Η εταιρία έχει συνάψει παράλληλα σύμβαση μίσθωσης με τον Δήμο Σητείας έπειτα από διαφανή διαγωνισμό, και προσδοκά τη συνέχιση της
συνεργασίας με τον Δήμο και την τήρηση της σύμβασης, οπότε και δεν θα εξανεμιστούν τα οφέλη

- Η περιοχή του Αθερινόλακου έχει χαρακτηριστεί από το Πολεοδομικό Σχεδιασμό ως περιοχή «Ενεργειακού Κόμβου». Πράγματι, η χωροθέτηση του έργου δημιουργεί ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις: Δεν απαιτούνται έργα σύνδεσης με νέους πυλώνες, δεν απαιτείται διάνοιξη νέων δρόμων, δεν θα επηρεαστούν οι τοπικές κοινωνίες από διέλευση φορτηγών κατά τη διάρκεια κατασκευής.

Αλέξιος Φωκάς-Κοσμετάτος – Διευθυντής Έργου

Συνολικες προβολες σελιδας