Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Τα "παιχνίδια" που παίζονται με στόχο να ρίξουν την τιμή του Κρητικού ελαιολάδου

Η πίεση που ασκείται στο Κρητικό ελαιόλαδο, γίνεται με στόχο να κρατηθεί η τιμή του χαμηλά, ώστε το ποιοτικό προϊόν να παραδίδεται στους μεγαλοεμπόρους του εξωτερικού όσο το δυνατόν φθηνότερα!

Οπως έχει ήδη γράψει το CretePlus.gr μέσα από αναλυτικό του ρεπορτάζ στις 13 Δεκέμβρη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) αιτία για αυτή την πτώση στο "Χρηματιστήριο του λαδιού" ειχε ειπωθεί πως είναι η μείωση στη ζήτηση του Κρητικού ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, αφενός λόγω της πίεσης που ασκούν οι Ιταλοί, αφετέρου λόγω της κίνησης των Πελοποννήσιων παραγωγών να δίνουν όσο- όσο το λάδι που παράγουν.
Σήμερα ο κ. Νίκος Μιχελάκης που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων αναφέρει μέσα από το επίσημο site του Συνδέσμου Ελαικομικών Δήμων Κρήτης πως διάφοροι ασχολούμενοι με την αλυσίδα διακίνησης και εμπορίας ελαιολαδου, εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν επιδοθεί σε συνεχή αγώνα με όπλο διάφορες φημολογίες προκειμένου να εξασφαλίσουν το δυσεύρετο φέτος ελαιόλαδο, με όσο γίνεται χαμηλότερες τιμές.
"Άλλοι λένε ότι οι τιμές πέφτουν και πουλήστε, άλλοι λένε μην πουλάτε γιατί οι τιμές θα αυξηθούν! Που είναι άραγε η αλήθεια; Είναι φανερό πως κάνεις δεν μπορεί να την μαντεύσει με σιγουριά και τα εκάστοτε λεγόμενα στοχεύουν μάλλον στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων εκείνων που διατυπώνουν τις προβλέψεις παρά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των παραγωγών!
Γιαυτο οι παραγωγοί, καλό είναι να βγάζουν τα συμπεράσματα τους βασιζόμενοι όχι σε φημολογίες και εικασίες, αλλά σε επισημα στοιχεία και επώνυμες τιμές", επισημαίνει.
Νέα πτώση
Σημειωνεται πάντως πως η τιμή του ελαιολάδου παραμένει χαμηλά, σε σχέση με την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Την ώρα που μέχρι πριν λίγα 24ωρα η Ένωση Ηρακλείου αγοράζε λαδι προς 2.80 ευρώ, η Ένωση Πεζών προς 2.90 ευρώ, ιδιώτες έμποροι έχουν αρχίσει να αγοράζουν με τιμές της τάξης του 2.60 ευρώ, ενω άλλοι έχουν σταματήσει προσωρινά τις αγοραπωλησίες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Πηγή : Creta Plus

Συνολικες προβολες σελιδας