Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στον Κουτσουρά

Οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στον Κουτσουρά
Υπό μερικό έλεγχο ετέθη χθες το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή το μεσημέρι, εντός χαράδρας, μερικά χιλιόμετρα από το δάσος του Απηγανιά στον Κουτσουρά του Δήμου Ιεράπετρας.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παρέμειναν στην περιοχή για πάν ενδεχόμενο και οχήματα και άνδρες ήταν σε ετοιμότητα και παρενέβαιναν όποτε χρειαζόταν.
«Οι λιγοστές ψιχάλες που έπεσαν χθες βοήθησαν στην επιχείρηση. Όμως ο αέρας, που ναι μεν κόπασε σε σχέση με την πρώτη και δεύτερη μέρα της φωτιάς, αλλά συνέχισε να πνέει, δημιουργούσε μικρές αναζωπυρώσεις. Αν και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, η λήξη της φωτιάς θα δοθεί σήμερα το μεσημέρι», δήλωσε ο Διοικητής της Π.Υ. Αγίου Νικολάου κ. Μιχάλης Βασιλάκης.
Εκτιμάται ότι κάηκαν περίπου 700 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, πεύκα και ελαιόδεντρα.
Η επόμενη μέρα όμως έφερε στο φως και άλλα σημαντικά προβλήματα. Στις φλόγες παραδόθηκε και ένα μεγάλο μέρος του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, περίπου 3 χλμ. με συνέπεια να μείνει χωρίς νερό η ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γιαλού. Επίσης σημαντικές ζημιές υπέστη και το αρδευτικό δίκτυο.
«Δε μπορούμε να μην κάνουμε όμως και λόγο και για οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή, όπου ήταν το κύριο μέτωπο της φωτιάς, δεδομένου ότι ευρύτερα αυτής είχαν γίνει προσπάθειες αναδάσωσης, είχαν φυτευτεί τα προηγούμενα χρόνια νέα πεύκα που δυστυχώς κάηκαν», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ-ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ

Πηγή :  Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας