Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Εφιάλτης για 67 Κρητικόπουλα


Αριθμοί που σοκάρουν, καθώς πίσω τους κρύβονται παιδικά χαμόγελα που πάγωσαν και ψυχές που στιγματίστηκαν από πόνο και αγωνία. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια στην Κρήτη 66 παιδιά εξετάστηκαν για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό.

Η στατιστική του τρόμου φέρνει στο προσκήνιο μια απίστευτη πραγματικότητα την οποία βιώνουν εκατοντάδες παιδιά. Οι επίσημοι αριθμοί είναι μόνο ενδεικτικοί, καθώς, όπως είναι γνωστό, τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δε φτάνουν εύκολα ούτε καν στο στάδιο της προκαταρκτικής διερεύνησης.
Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, 8 στα 10 παιδιά, ηλικίας 11 έως 16 ετών, δηλώνουν θύματα σωματικής κακοποίησης είτε κακομεταχείρισης. Ακόμη πιο εφιαλτική και αποκαλυπτική η παραδοχή των ίδιων των παιδιών που αποκαλύπτει τον αριθμό των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς ένα στα είκοσι παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας παραδέχεται πως έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση. 
Η συγκεκριμένη πανελλαδική έρευνα, διάρκειας 36 μηνών, πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε περισσότερα από 15.300 ανηλίκους. Ιδιαίτερα θλιβερή είναι η διαπίστωση πως το 41% των παιδιών ήταν ηλικίας κάτω των 6 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν διατυπώσει κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι από το "Χαμόγελο του Παιδιού", σε πανελλαδικό επίπεδο οι περιπτώσεις βίας σε βάρος παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 66% σε σύγκριση με το 2012.
Οι αριθμοί για τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στην Κρήτη είναι εξίσου εφιαλτικοί. Μέσα στους τελευταίους 23 μήνες το κατώφλι του ιατροδικαστή έχουν περάσει συνολικά 38 παιδιά που εξετάστηκαν για σεξουαλική κακοποίηση. Η οδυνηρή αυτή σελίδα αφορά εξίσου αγόρια και κορίτσια, όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κρήτης δρ. Αντώνης Παπαδομανωλάκης, επισημαίνοντας ένα σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των πορισμάτων που έχουν συνταχθεί μετά την εξέταση των παιδιών.
Μόνο σε ένα ποσοστό της τάξης του 20% εντοπίστηκαν σαφή ευρήματα κακοποίησης, καθώς αντιμετώπισαν τα βίαια και διεστραμμένα ένστικτα των δραστών. «Αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά δεν υπέστησαν τη μεταχείριση που περιέγραψαν, είτε κατήγγειλαν οι γονείς τους, αλλά η αήθης μεταχείριση που επεφύλαξαν στα παιδιά δεν άφησε πίσω της ίχνη που μπορούσαν να διαπιστωθούν στο στάδιο της κλινικής εξέτασης», υπογράμμισε ο κ. Παπαδομανωλάκης.
Λιγότερα είναι τα κρούσματα ξυλοδαρμών μικρών παιδιών που έχουν καταγγελθεί επίσημα, καθώς φτάνουν τα 28, αφού οι υποθέσεις αυτές φτάνουν στα χέρια των αρμόδιων Αρχών μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όταν τα ίχνη της κακομεταχείρισης είναι πλέον εμφανή. Το 75% των παιδιών που εξετάστηκαν από τους ιατροδικαστές έφερε μώλωπες, εκχυμώσεις και κακώσεις που οφείλονται στη βίαιη μεταχείρισή τους από άστοργους γονείς και κηδεμόνες.
«Ευτυχώς δε διαπιστώσαμε αυτό το διάστημα ότι προκλήθηκε κάποια βαριά βλάβη σε βάρος ανήλικου παιδιού εξαιτίας της κακομεταχείρισης. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε και το θάνατο ενός βρέφους τους προηγούμενους μήνες, το οποίο η μητέρα και ο σύντροφός της περιέλουσαν με καυτό νερό, όμως είναι ένα περιστατικό που δεν το εξετάσαμε εμείς και δεν έχει συμπεριληφθεί στα δικά μας συμπεράσματα»,ανέφερε ο κ. Παπαδομανολάκης.

Αρνητικό ρεκόρ για το Ηράκλειο
Το Ηράκλειο καταγράφει το ρεκόρ των καταγγελιών, καθώς έχουν αναφερθεί επίσημα 24 από τις 38 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και οι 17 από τις καταγγελίες ξυλοδαρμού παιδιών.
Στα Χανιά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές 8 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και άλλες 8 που αφορούν σε ξυλοδαρμό και βαριά παραμέληση ανηλίκων.
Στο Λασίθι έχουν εξεταστεί 3 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και άλλες τρεις για ξυλοδαρμό.
Τέλος, στο Ρέθυμνο οι καταγγελίες σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων ήταν 3, ενώ για σωματική κακοποίηση έχει εξεταστεί μόλις μια καταγγελία.

Έκκληση: «Πρέπει να καταγγέλλονται»
«Αυτά τα στοιχεία δε σηματοδοτούν απόλυτα έξαρση κρουσμάτων στο Ηράκλειο, υπάρχουν οι πληθυσμιακές αναγωγές αλλά και η δυνατότητα είτε η συνειδητοποίηση ότι αυτά τα κρούσματα πρέπει να καταγγέλλονται», όπως αναφέρει ο κ. Παπαδομανωλάκης. Ανάλογη έκκληση κάνουν και τα στελέχη του παραρτήματος του "Χαμόγελου του Παιδιού" στα Χανιά, που παροτρύνουν τον κόσμο να ενημερώνει για κάθε ύποπτο περιστατικό στο γνωστό αριθμό 1056. Οι εθελοντές του συλλόγου αναφέρουν μάλιστα πως έχουν συλλέξει ήδη 36 καταγγελίες παραμέλησης και καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο παιδιά, κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου σε γονείς αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς, όπως εξηγούν, το φαινόμενο έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.
Έλλη Κοκάλη

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας