
Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 06:30 το πρωί στο Λασίθι, προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της Κρήτης.
Εντωμεταξύ, νέα σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 08:28, σε απόσταση 408 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 21 χλμ. νότια του Γούδουρα Λασιθίου.
Μέχρι αυτή την ώρα, στην ίδια περιοχή, μετά τα 5,7 Ρίχτερ έχουν καταγραφεί πέντε ακόμη σεισμικές δονήσεις με ένταση από 3,5 έως 3,8 Ρίχτερ.
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στο Λασίθι
Ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημείωσε για τον σεισμό στην Κρήτη μιλώντας στην ΕΡΤ:
«Είναι
ένα τυπικός ισχυρός σεισμός για την περιοχή. Εκείνο το τόξο, είναι
νότια της Κρήτης. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε κάτι γνώριμο για τον
ελληνικό χώρο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι αυτής της περίπτωσης
είναι ότι είχε προσεισμική ακολουθία. Από τις 14 του μηνός είχε
εμφανιστεί προσεισμική ακολουθία στην περιοχή. Όταν υπάρχει μια
ακολουθία που επιμένει είμαστε επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να έρθει. Υπήρχε ένα alert για την περιοχή.
Στις 19 του μηνός είχαμε προσεισμό άνω των 4-4,5 Ρίχτερ. Ήταν αισθητός ο
σεισμός των 5,7 Ρίχτερ στην περιοχή. Είναι σε απόσταση ασφαλείας,
δηλαδή μια απόσταση 25 χλμ από την περιοχή εξασφαλίζει κάποια μείωση των
βλαβών. Εάν ήταν στη Χέρσο θα είχαμε άλλα αποτελέσματα. Είναι πιθανόν
να είναι ο κύριος σεισμός. Πιθανότατα να έχουμε μετασεισμό της τάξεως
των 4,7 Ρίχτερ».
«Η απόσταση μειώνει τον κίνδυνο»
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή νότια του Λασιθίου, τονίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων ακόμη κι αν σημειωθεί μεγαλύτερος σεισμός.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η περιοχή έχει δώσει και στο παρελθόν ισχυρή δόνηση. Συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου 2020 είχε σημειωθεί λίγο νοτιότερα σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, ο οποίος δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές, ωστόσο όπως σημείωσε ο ίδιος, είχε δημιουργήσει μικρό τσουνάμι που καταγράφηκε στην Ιεράπετρα και την Κάσο.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«Δυνατός σεισμός μεγέθους Μ5.7 στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας Κρήτης.
Ήδη ακολουθούν μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων με Μ3.8 μέχρι τώρα.
Τις προηγούμενες μέρες προηγήθηκαν αρκετοί προσεισμοί.
Η σεισμική δράση εξελίσσεται σε σημαντική απόσταση από την Κρήτη και αυτό μειώνει τον κίνδυνο ακόμη κι’ αν γίνει ακόμη μεγαλύτερος σεισμός.
Στις 2.5.2020 έγινε λίγο νοτιότερα σεισμός με Μ6.6 αλλά δεν προκάλεσε σημαντικές βλάβες λόγω της απόστασης. Τότε είχε δημιουργηθεί και μικρό τσουνάμι που κατεγράφη στην Ιεράπετρα και την Κάσο».
«Ας αποφύγουμε για λίγο τα μπάνια»
Την ίδια ώρα και ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης προχώρησε σε άμεση ανάρτηση στο Facebook, επιχειρώντας να καθησυχάσει το κοινό, εξηγώντας τα χαρακτηριστικά του φαινομένου και δίνοντας σαφείς οδηγίες για τις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η δόνηση εντάσσεται σε μια ήδη ενεργή σεισμική ακολουθία στην περιοχή, ενώ υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο θεωρείται αναμενόμενο. Ο ίδιος, προειδοποιεί, επίσης, για το ενδεχόμενο μικρών θαλάσσιων σεισμικών κυμάτων, σημειώνοντας ότι ακόμη και κύματα ύψους μισού μέτρου μπορεί να είναι επικίνδυνα, ιδιαίτερα για μικρά παιδιά.
Για τον λόγο αυτό, συνιστά την αποφυγή κολύμβησης τις επόμενες ημέρες, έως ότου υπάρξει πλήρης εικόνα της σεισμικής δραστηριότητας.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
«ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΝΑ ΚΡΗΤΗ 24/04/2026 06:18, M=5.5, EΠIK:405 XΛM. NNA AΘHNAΣ, 25 XΛM. NNΔ TOY ΓOYΔOYPA ΛAΣIΘIOY στο θαλάσσιο χώρο. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη. Αναμενόμενο είναι μη σας ανησυχεί.
Τους τελευταίους μήνες καταγράφαμε έντονη μικροσεισμική ακολουθία στη περιοχή. Για μερικές ημέρες ακολουθείστε τα γνωστά μέτρα και καλέστε τους μηχανικούς να ελέγξουν τα σπίτια σας αν είναι παλιά και έχουν σημάδια καταπόνησης. Λόγω μικρού εστιακού βάθους (10χμ) θα υπάρξουν πολλοί μικρότεροι σεισμοί τα επόμενα 24ωρα.
Δεν χρειάζεται πανικός και μάλλον το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί με μικρότερους σεισμούς ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ να δούμε την ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ. Υπενθυμίζω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το εσωτερικό των σπιτιών μας βαριά αντικείμενα κλπ όπως και ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ. Δεν υπάσχει λόγος να χάσετε τη ψυχραιμία σας.
Από το προηγούμενο καλοκαίρι που κολύμπαγα στη περιοχή ένιωθα πολλές δονήσεις και είχα κάνει σχετική ανάρτηση με οδηγίες προφύλαξης των μικρών παιδιών από μικρά τσουνάμι. Επειδή ξεκινά η τουριστική περίοδος μην διαδίδετε το γνωστό ΡΑΔΙΟ ΣΕΙΣΜΟΑΡΒΥΛΑ. Οι ξένοι δεν γνωρίζουν από σεισμούς οπότε ενημερώστε τους ότι στην Ελλάδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο! Πιο πολύ κινδυνεύουν από το να τους πέσει καμία βίδα από drone του Ιράν στο κεφάλι.
ΑΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟ ΜΕΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΚΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.
(**) Γενικά οι σεισμοί στη Κρήτη οφείλονται στη σύγκρουση της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής «πλάκας». Καθώς κινούνται με αντίθετη φορά η μία προς την άλλην, η Αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, σε μια διεργασία που εξελίσσεται ακατάπαυστα επί εκατομμύρια χρόνια. Η Κρήτη έχει την κακή τύχη να βρίσκεται ακριβώς στο σημείο σύγκρουσης των δύο κολοσσιαίων πλακών».

Υπενθυμίζεται ότι για τον σεισμό μίλησε το πρωί στο ΕΡΤnews και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας: «Έχουμε
έναν σεισμό νότια του Λασιθίου. Το πρώτο μέγεθος είναι 5,5 στον
θαλάσσιο χώρο στα 5 χιλιόμετρα βάθος. Δεν έχουμε ακόμα δει τα ακριβή
στοιχεία του σεισμού γιατί είναι το αυτόματο σύστημα, θεωρώ ότι είναι
ένας σεισμός ο οποίος θα έγινε αντιληπτός σε μεγάλο εύρος και στην Κρήτη και στην Κάσο και στην Κάρπαθο,
αλλά περισσότερα στοιχεία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Περιμένουμε
ουσιαστικά τις καταγραφές για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την όλη
κατάσταση.
Είναι κοντά στη Χέρσο, πρέπει να έγινε
ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το Λασίθι και στην υπόλοιπη Κρήτη. Αυτή τη
στιγμή υπολογίζεται το ακριβές μέγεθος και η ακριβής θέση, στα 5
χιλιόμετρα είναι επιφανειακός ο σεισμός, αλλά τα επιμέρους στοιχεία και
τα ακριβή στοιχεία θα τα ξέρουμε σε λίγη ώρα».
Πηγή : Νέα Κρήτη