
Σημαντική είναι η δράση του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Σητείας «Ο Σαμαρείτης», όπως αναδείχθηκε και στην διάρκεια του απολογισμού της τελευταίας τριετίας, που έγινε, από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, στην αίθουσα του Συλλόγου. Στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας ακολούθησαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Σητείας είναι ένα σωματείο με συνεχή δράση, έχοντας ως κύριο μέλημά του να προσφέρει όπου μπορεί, αθόρυβα, με σεβασμό στον άνθρωπο.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου κ. Καίτη Βουτυράκη -Πετυχάκη ευχαρίστησε αρχικά θερμά τόσο τα μέλη του σωματείου, όσο και όλους όσοι στηρίζουν το έργο του.
Προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του απερχόμενου Δ.Σ. κατά την τελευταία τριετία αναφέρθηκε στις δράσεις που έγιναν- όπως η καθιερωμένη λειτουργία κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου της Υπαπαντής, η παρακολούθηση των Χαιρετισμών σε διάφορες ενορίες της επαρχίας στην διάρκεια της Σαρακοστής. Επίσης η οργάνωση ημερήσιων εκδρομών και προσκυνημάτων εντός Ελλάδας αλλά και εκδρομών στο εξωτερικό. Κάθε Κυριακή εξάλλου προσφέρεται καφές στην αίθουσα του συλλόγου, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη του σωματείου να συναντηθούν και να περάσουν ευχάριστα.
Εκ των δράσεων του Συλλόγου ήταν και η παρουσίαση των Σητειακών Δρώμενων του Μανόλη Μιαουδάκη στον χώρο της Καζάρμας, η διοργάνωση μουσικής βραδιάς με το μαέστρο Γιώργο Παπαδάκη, οι πρόβες της οποίας φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα του συλλόγου. Επίσης ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος συμμετείχε ως συνδιοργανωτής σε διάφορες δράσεις του Δήμου. «Όλες αυτές οι δράσεις αποτελούν βασική πηγή εσόδων ώστε να μπορούμε να επιτελούμε απρόσκοπτα τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε ο Σύλλογος», ανέφερε.
Την περασμένη περίοδο, έγινε επίσης ανακαίνιση της αίθουσας του Συλλόγου και πλήρη στεγανοποίηση της ταράτσας.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου, μετά το θάνατο της συμπολίτισσας Ευαγγελίας Ανδρεαδάκη, με καταγωγή από τη Ρούσα Εκκλησιά, η οποία διέμενε στην Αθήνα, ο Σύλλογος απέκτησε τρία αξιόλογα ακίνητα, στην Αθήνα, στην Σητεία και στη Ρούσα Εκκλησιά. Καταγράφεται καθυστέρηση των διαδικασιών αποδοχής κληρονομιάς τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας αλλαγών στο Κτηματολόγιο με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα απαραίτητα πιστοποιητικά εκδόθηκαν τρεις φορές κι έληξαν. Εκτιμάται ότι το τελευταίο πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης που εκδόθηκε πρόσφατα στην Αθήνα θα είναι και το οριστικό. «Βρισκόμαστε πλέον στο τελικό στάδιο της αποδοχής ώστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες επισκευές, ιδίως στο ακίνητο της Αθήνας από το οποίο ο Σύλλογος θα έχει ένα σημαντικό έσοδο όταν ενοικιαστεί», είπε.
Για το Γηροκομείο
Το μεγαλύτερο εγχείρημα του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Σητείας είναι η δημιουργία Γηροκομείου στην Σητεία, μία προσπάθεια πολλών ετών στην διάρκεια των οποίων ο Σύλλογος έχει καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ευόδωση του στόχου. Η Πρόεδρος του σωματείου τόνισε: «Όπως γνωρίζετε, το οικόπεδο, μαζί με την άδεια και τις εκσκαφές έχει μεταβιβαστεί στην Μητρόπολη ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης χρηματοδότηση από το κράτος και την Περιφέρεια. Αναλάβαμε ωστόσο την υποχρέωση να το παραδώσουμε ώριμο προς χρηματοδότηση. Με δικά μας έξοδα προχωρήσαμε στην έκδοση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, που ζητήθηκε εκ των υστέρων, καθώς το οικόπεδο βρίσκεται εκτός σχεδίου. Παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις λόγω τεχνικών ζητημάτων, φυσικών φαινομένων κι αυξημένων απαιτήσεων των υπηρεσιών, δεδομένης της εγγύτητας του οικοπέδου με το ποτάμι. Το οικόπεδο είναι εκτός γραμμής πλημμύρας. Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες συσκέψεις στο Ηράκλειο, στην Περιφέρεια καθώς και στον Άγιο Νικόλαο, στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αρωγής από όπου κι έχει ληφθεί η άδεια ίδρυσης.
Άλλο άδεια ίδρυσης, άλλο άδεια λειτουργίας να επισημάνω. Κατόπιν υποδείξεων προχωρήσαμε σε τροποποιήσεις των ήδη εγκεκριμένων σχεδίων ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα πρότυπα για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων για να διασφαλιστεί η μελλοντική άδεια λειτουργίας. Ο φάκελος κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο μέσω Πολεοδομίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηρακλείου και στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), το οποίο είναι αρμόδιο για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού. Δυστυχώς το όργανο αυτό δεν συνεδριάζει συχνά κι εξετάζει μεγάλο αριθμό υποθέσεων. Ωστόσο μετά από συνεχείς οχλήσεις, ο φάκελος εξετάστηκε και το Δεκέμβριο διατυπώθηκαν οι τελευταίες παρατηρήσεις προς την τοπική Πολεοδομία. Η αρμόδια Πολεοδόμος έχει δεσμευτεί να εξετάσει τον ογκώδη φάκελο και να απαντήσει άμεσα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της έγκρισης. Γνωρίζω ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια με επιμονή και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουμε.
Εξάλλου το οφείλουμε και στην αείμνηστη Σοφία Γεωργαντάκη και στην Εύα Σταματάκη. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου τα λόγια της Σοφίας: Πιστεύω ότι, αφού το αναλάβατε εσείς, θα τα καταφέρετε’’. Με ίδια πίστη κι αγάπη είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον ολοκληρώνοντας το μεγάλο μας όραμα. Ένα ουσιαστικό αποτύπωμα σε επόμενες γενιές», τόνισε η κ. Βουτυράκη- Πετυχάκη. Ευχαρίστησε θερμά το απερχόμενο Δ.Σ. για την άψογη συνεργασία και την συλλογική προσπάθεια, υπερβαίνοντας πολλές φορές δυνάμεις για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από 99 χρόνια.
Οικονομικά
Ακολούθως η Ταμίας του Συλλόγου κ. Χαρά Κατσικαλάκη προχώρησε στον οικονομικό απολογισμό της τριετίας. Τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 106.447 ευρώ, προερχόμενα από τις δράσεις του Συλλόγου, τις συνδρομές των μελών και τις δωρεές πολιτών. «Όπως γνωρίζετε, κύρια δράση του Συλλόγου μας είναι να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη. Το ποσό που διατέθηκε στην τριετία σε οικονομική στήριξη συμπολιτών καθώς σε πάγια και λειτουργικά έξοδα του Συλλόγου μας ήταν 93.316 ευρώ», ανέφερε.
Βάσει των εσόδων κι εξόδων στο ταμείο του Συλλόγου υπάρχει το ποσό 13.031 ευρώ σε λογαριασμό τραπέζης. Το σύνολο του διαθέσιμου ποσού που υπάρχει στο λογαριασμό από προηγούμενες τριετίες, συν το προαναφερθέν αντιστοιχεί στο ποσό των 45,833 ευρώ. Επιπλέον υπάρχει λογαριασμός με το ποσό των 56.492 δολαρίων. Τα διαθέσιμα αυτά ποσά έχουν αποταμιευτεί όπως πρόσθεσε η κ. Βοτυράκη- Πετυχάκη διότι στις μελλοντικές υποχρεώσεις του Συλλόγου είναι η πληρωμή των τευχών δημοπράτησης του Γηροκομείου- στο πλαίσιο υποχρέωσης του Συλλόγου να το παραδώσει έτοιμο για χρηματοδότηση. Επίσης για την πληρωμή των φόρων αποδοχής κληρονομιάς και της ανακαίνισης του ακινήτου στην Αθήνα.
«Γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα χρήματα κι όπως καταλαβαίνετε τα έξοδα για τον Σύλλογο είναι πάρα πολλά τα επόμενα έτη», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή