Η απουσία της προβλεπόμενης ειδικής ανοικτής δημόσιας συνεδρίασης στον Δήμο Σητείας, όπως ορίζει ο Ν. 3852/10, που θα έπρεπε να πραγματοποιείται μέχρι τον Ιούνιο
κάθε έτους για να ενημερώνονται οι πολίτες για τα τεκταινόμενα στον Δήμο και να εκφράζουν τις απόψεις τους, κάνοντας και τη σχετική κριτική, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την απόσταση που κρατά η δημοτική αρχή από τη ΔΙΑΦΆΝΕΙΑ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΛΟΓΟΔΟΣΊΑ.Δεν είναι τυχαίο ότι η διαδικασία αυτή έχει πραγματοποιηθεί κανονικά σε όλους τους άλλους δήμους του Νομού, ενώ στο Δήμο Σητείας, δυστυχώς, ΑΠΟΦΕΎΓΕΤΑΙ.
Αναρωτιέται κανείς αν η δημοτική αρχή φοβάται να έρθει αντιμέτωπη με την κριτική και τον αντίλογο των πολιτών, ή αν απλώς δεν επιθυμεί να αναδείξει τα πραγματικά αποτελέσματα των δράσεών της.
Η ενημέρωση και η λογοδοσία δεν είναι απλώς υποχρεώσεις, είναι θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών σε κάθε δημοκρατική κοινωνία. Είναι απαράδεκτο να παραμένει κρυφό το έργο και οι ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΕΣ του δήμου, όπως και η ειλικρινής ενημέρωση για τα προβλήματα και τα εμπόδια που ανακύπτουν.
Ειδικά όταν μιλάμε για έργα που αφορούν άμεσα τη δημόσια περιουσία, όπως η ενοικίαση του κτιρίου του πρώην ΕΠΑΡΧΕΊΟΥ, από την ΕΤΑΔ δηλ.το δημόσιο.!!!! Και μάλιστα με επαχθείς για τον δήμο ,κατά την άποψή μου όρους.
Ο δήμος έχει ήδη πληρώσει ένα σημαντικό ποσό (12.000€) ΣΑΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΉ !!!! για την ενοικίαση του κτιρίου και (1.000€ το μήνα από τον Μάρτιο του 2025 ,συν τα έξοδα ασφάλισης).
Να προσθέσω ότι το ποσό του ενοικίου υπόκειται σε ετήσια αύξηση δύο μονάδες πλέον του ετήσιου πληθωρισμού και ότι υπάρχουν δήμοι στους οποίους έχουν παραχωρηθεί ΔΩΡΕΆΝ κτίρια από την ΕΤΑΔ!!!!
Η εργολαβία αποκατάστασης του κτιρίου ανατέθηκε με τη μέθοδο ΜΕΛΈΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ.
Θα πρέπει πρώτα να έγκριθεί και να παραλειφθεί η μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου,να ληφθούν οι απαραίτητες ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΈΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΉΣΕΙΣ και στη συνέχεια να ξεκινήσει η υλοποίηση της εργολαβίας.
Απ’ ότι γνωρίζω δεν έχουν γίνει όλα τα παραπάνω.
Άρα η εργολαβία παραμένει στα χαρτιά;
Η απουσία αυτών των εγκεκριμένων διαδικασιών, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης, εγείρει σοβαρά ερωτήματα .
Μήπως θα έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος;
Είναι απολύτως αναγκαίο να διερευνηθεί η νομιμότητα των εργασιών χωρίς τις απαραίτητες άδειες.
Ποιος φέρει την ευθύνη για την ορθή και νόμιμη υλοποίηση του έργου;
Η χρηματοδότηση του έργου ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2026.
Και φυσικά, μπαίνει το ερώτημα :
Αν το έργο καθυστερήσει ή δεν ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα της χρηματοδότησης, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη πληρωμή του ενοικίου χωρίς κανένα αποτέλεσμα;
Η ευθύνη για την ΝΌΜΙΜΗ και ΈΓΚΑΙΡΗ ολοκλήρωση αυτού του έργου ανήκει σε όλο το δημοτικό συμβούλιο, και κυρίως στη δημοτική ομάδα του Δημάρχου. Αντί να κρύβονται πίσω από τη σιωπή και την απουσία διαφάνειας, οφείλουν να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν.
Πώς σκοπεύουν να εξασφαλίσουν την ΝΌΜΙΜΗ ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2026;
Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, πώς θα δικαιολογήσουν τη σπατάλη δημόσιου χρήματος για την ενοικίαση ενός αχρησιμοποίητου κτιρίου;
Η έλλειψη δημοκρατικής διαδικασίας, η αποφυγή δημόσιας λογοδοσίας και η αδιαφορία για την ΝΟΜΙΜΌΤΗΤΑ των έργων δεν συνάδουν με τις αξίες και τις υποχρεώσεις που έχουν οι δημοτικές αρχές απέναντι στους πολίτες. Οφείλουμε να απαιτήσουμε την ενημέρωση και την πλήρη διαφάνεια, για να εξασφαλιστεί όχι μόνο η αποτελεσματικότητα των έργων, αλλά και η ορθή και ΝΌΜΙΜΗ εκτέλεσή τους.
Πατεράκης Θεόδωρος
Πρώην Δήμαρχος Σητείας
Πηγή : Style 100Fm
