
Άλλο ένα ενδιαφέρον εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στη φιλόξενη αυλή του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Σητείας, το οποίο αφορούσε υφαντική σε τελάρο με την Βασιλεία Ανηψητάκη.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Ανηψητάκη μίλησε αρχικά με θερμά λόγια για το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Σητείας, «το οποίο στήθηκε από την αγάπη και την φροντίδα της θείας της, αείμνηστης Ελένης Δαουράκη. Η υφαντική είναι μία πανάρχαια τέχνη. Συνόδευσε και συνοδεύει τον άνθρωπο από τα πρώτα του βήματα. Από την γέννησή του μέχρι το θάνατό του ο άνθρωπος τυλίγεται με ύφασμα… Η υφαντική είναι μία ιστορία που μας συνοδεύει δια βίου. Είναι μια τέχνη συναρπαστική, την χρειαζόμαστε, την ντυνόμαστε και πρέπει να την μεταφέρουμε και στους επόμενους.Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή αναβίωσης της μνήμης της Ελένης Δαουράκη και στην προσπάθεια να σωθεί η υφαντική τέχνη, πραγματοποιείται και το συγκεκριμένο εργαστήριο. Θα ήθελα τα πράγματα που γνωρίζω κι εγώ σαν πιο έμπειρη μαθήτρια, να τα μεταδώσω στις επόμενες γυναίκες κι εκείνες να τα μεταδώσουν στους επόμενους για να μην χαθεί όλο αυτό το νήμα».
Μικρογραφία αργαλειού
Όπως πρόσθεσε, δεν έχει πολλές γνώσεις στον αργαλειό, αλλά έχει μεγάλη εμπειρία στο τελάρο. «Το τελάρο είναι σαν μια μικρογραφία μεγάλου αργαλειού. Οι αργαλειοί διαθέτουν δύο, τέσσερα, οκτώ, πολλά τελάρα, όταν έχουμε να κάνουμε με σχέδια λεπτομερή. Αυτή λοιπόν είναι μία στοιχειώδης μικρογραφία αργαλειού με δύο επίπεδα. Αυτό που μαθαίνουμε εδώ είναι διάφορες τεχνικές και υφές ύφανσης. Πώς συνδέουμε τα στημόνια μεταξύ τους, τα χρώματα, πώς κάνουμε ανάγλυφες υφές, κουσκουσές, πώς κάνουμε το δέσιμο κόμπου που είναι πιο ανάγλυφο…».
Εντυπωσιακό το δειγματολόγιο στα τελάρα που λειτουργεί και σαν «τετράδιο σημειώσεων», ώστε, όπως ανέφερε η κ. Ανηψητάκη, να επανέρχονται σε αυτό όταν αναζητούν να φτιάξουν κάτι προκειμένου να ανασύρουν τις τεχνικές που έμαθαν και να τις μετουσιώνουν σε έργα.
Τέχνη
Στο σύνολό τους οι συμμετέχουσες στο εργαστήρι δεν έκρυψαν την χαρά και τον ενθουσιασμό τους για τη μάθηση της δημιουργικής αυτής τέχνης. Η κ. Αρετή Κάτσικα ευχαρίστησε θερμά την κ. Ανηψητάκη για την μεταφορά των γνώσεων της, επισημαίνοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι να λειτουργεί το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Σητείας ως ένας ζωντανός οργανισμός, αλλά και πόσο σημαντική είναι η διατήρηση, η μετάδοση των παραδοσιακών τεχνών -όπως η υφαντική και στην καθημερινότητά μας.
Επί συνόλου όλες οι συμμετέχουσες εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχιστούν τα μαθήματα και μάλιστα να πραγματοποιούνται και την θερινή σεζόν που δεν θα λειτουργούν τα σχολεία ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν και να γνωρίσουν την υφαντική τέχνη και παιδιά που επιθυμούν.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή