
Καλή ποιότητα, καλές αποδόσεις, μειωμένη παραγωγή
Με θετικά δεδομένα για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, αλλά όχι ικανοποιητικά σε σχέση με την προβλεπόμενη παραγωγή, ξεκίνησε η φετινή ελαιοκομική σεζόν στην περιοχή της Ζάκρου- από τις πλέον δυνατές ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Δήμου Σητείας.
Το ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο και φέτος την λειτουργία του στις 20 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης. Οι αλέσεις των πρώτων ημερών αφορούσαν αγουρέλαια, μία ποσότητα περίπου 11 τόνων και ακολούθως από το τέλος Οκτωβρίου ξεκίνησαν τα βιολογικά ελαιόλαδα, πρόσθεσε.
«Η ποιότητα και οι αποδόσεις, σε αντίθεση με την υπάρχουσα πληροφόρηση για άλλες περιοχές, είναι πολύ καλές -μέσος όρος αποδόσεων 4,7 και οξύτητα τρεις γραμμές. Ξεκίνησε και η άλεση συμβατικών ελαιολάδων. Αν και δεν έχει γίνει επίσημη μέτρηση ακόμα, φαίνεται ότι η ποιότητα του προϊόντος εξακολουθεί να είναι το δυνατό σημείο της περιοχής. Το ελαιόλαδο της Ζάκρου, ως γνωστό, είναι πολλάκις βραβευμένο και οι προσπάθειες συνεχίζουν να εστιάζουν σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Κεκερίδης.
Ψυχρή άλεση
«Στο πλαίσιο αυτό και οι αποδόσεις που ήδη καταγράφονται, οφείλονται και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των μηχανημάτων του ελαιουργείου, μία προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Συνεταιρισμό πριν περίπου επτά χρόνια. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με την υλοποίηση μίας καινοτομίας στηριζόμενη στη λειτουργία της ψυχρής άλεσης κι όπως δείχνουν τα αποτελέσματα από τα πρώτα αλέσματα, είναι πολύ θετικά. Τα μηχανήματα έχουν μεγάλη σημασία στην απόδοση του ελαιοκάρπου και συνολικά στην ποιότητα. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Η περιοχή μας παράγει ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας, αλλά θέλαμε να δώσουμε ακόμα κάτι παραπάνω στην ποιότητα μέσω της άλεσης που θα κάναμε. Μέχρι στιγμής αυτό αποδεικνύεται. Θα κάνουμε αναλύσεις σε όλη τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου και θα δούμε τα τελικά αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που μας ενδιαφέρουν πολύ γιατί επαναλαμβάνω ο στόχος της αλλαγής των μηχανημάτων ήταν να ανεβάσουμε τα επίπεδα της ήδη πολύ καλής ποιότητας του ελαιολάδου μας», ανέφερε ο κ. Κεκερίδη. Εστίασε στη σημασία της ποιότητας από κάθε άποψη. Και σε ότι αφορά τις τιμές πώλησης του προϊόντος, αφού –πρόσθεσε- στο εξής τα λάδια που θα πληρώνονται, έχοντας διαφορές στις τιμές, θα είναι τα ποιοτικά.
Η νέα ελαιοκομική σεζόν για την περιοχή της Ζάκρου, ξεκινάει με «περισσότερα εφόδια» για την παραγωγή ακόμα ποιοτικότερου ελαιολάδου, κάτι που σαφώς είναι πολύ θετικό.
Μειωμένη παραγωγή
Αντίθετα αρνητικό είναι το γεγονός της μειωμένης παραγωγής, όπως προβλέπεται συνολικά για την περιοχή του Δήμου Σητείας και φέτος. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού, «οι δύο τελευταίες ελαιοκομικές σεζόν ήταν πολύ αρνητικές για την Ζάκρο, με αισθητά μειωμένη παραγωγή σύμφωνα με τη δυναμική που έχει, κάτι που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Η ανομβρία μαστίζει τον τόπο. Πρόπερσι η παραγωγή ανήλθε σε 270 τόνους, πέρυσι στους 380 και φέτος υπολογίζουμε να βγάλουμε πάνω από 500, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι ελαιώνες. Ωστόσο ρόλο θα παίξουν οι αποδόσεις, οι καιρικές συνθήκες, ο δάκος… Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα με το δάκο, αλλά επειδή ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες αυτή την στιγμή, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη Νοέμβριο, Δεκέμβριο. Ήδη είναι αυξημένες οι ποσότητες του όχι σε επίπεδα που θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, αλλά ζημιά θα γίνει σίγουρα.
Για την περιοχή της Ζάκρου η ελαιοκαλλιέργεια είναι ζήτημα επιβίωσης δεδομένου ότι στηρίζει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό -κοντά στο 80%- την τοπική οικονομία και κοινωνία. Η δυναμική της Ζάκρου σε χρονιές βεντέμας αντιστοιχεί σε μία παραγωγή της τάξης των 1.500 με 1.600 τόνων «Σύμφωνα με την ανθοφορία που είχαμε έπρεπε να βγάλουμε φέτος 1.100 έως 1.200 τόνους. Ναι μεν έγινε η ανθοφορία, υπήρξε όμως πρόβλημα στην καρπόδεση λόγω των καιρικών συνθηκών».
Αλυσίδα αρνητικών παραγόντων
«Έτσι λοιπόν και η φετινή παραγωγή είναι μικρότερη από την αναμενόμενη κάτι που συμβαίνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά (παραγωγή κάτω από το μέσο όρο των περίπου 700 τόνων) γεγονός που δημιουργεί ένα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός της μη καταβολής της επιδότησης Νοέμβριο μήνα, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, τόσο για την επιβίωση του κόσμου, όσο και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί στις απαιτήσεις της νέας ελαιοκομικής σεζόν με το αυξημένο κόστος ελαιοκαλλιέργειας που προηγήθηκε και ελαιοσυγκομιδής που ακολουθεί.
Είναι ζητήματα σημαντικά. Είναι μία αλυσίδα πραγμάτων. Ακόμα και στα προγράμματα που συμμετέχουν οι Συνεταιρισμοί δεν έχουν καταβληθεί – εξοφληθεί τα χρήματα που πρέπει ανά χρονιά ολοκλήρωσης του προγράμματος κι αναγκαζόμαστε με ιδία συμμετοχή να πληρώνουμε κι εμείς αυτή την στιγμή.
Και βέβαια μείζον το θέμα της μη πληρωμής των επιδοτήσεων στους παραγωγούς. Φανταστείτε, υπάρχουν κάποιοι με μηδενικό εισόδημα τις δύο προηγούμενες χρονιές και δεν έχουν λάβει ακόμα την επιδότηση που τους αναλογεί! Είναι μεγάλο πρόβλημα!» τόνισε ο κ. Κεκερίδης επισημαίνοντας ότι τόσο η Ζάκρος όσο και άλλα πολλά χωριά του Δήμου Σητείας στηρίζονται πρωτίστως και κάποια μόνο, στην ελαιοκαλλιέργεια η οποία τα τελευταία χρόνια πραγματικά αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, κι αυτό είναι μείζον θέμα για το σύνολο του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας», συμπλήρωσε.
Εκτιμήσεις για τις τιμές
Για τις τιμές του προϊόντος στο ξεκίνημα της νέας σεζόν ο κ. Κεκερίδης ανέφερε ότι «για τα αγουρέλαια ανέρχονται στα 6,30 το κιλό, για τα βιολογικά στα 7,30 ενώ για το συμβατικό ελαιόλαδο γύρω στα 5 με 5,5 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. Ωστόσο η φετινή σεζόν μόλις ξεκίνησε και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αυτή την στιγμή πως θα εξελιχθεί.
Όπως είναι γνωστό, η Ισπανία είναι αυτή που καθορίζει την παγκόσμια αγορά. Το θετικό για ‘μας είναι ότι η Ισπανία δεν είναι εντός των στόχων που είχε θέσει από την αρχή, αλλά απέχει αρκετά από αυτούς, οπότε μπορεί να δούμε άνοδο των τιμών Ιανουάριο- Φεβρουάριο. Όμως γενικά είναι ακόμη νωρίς για ακριβείς προβλέψεις».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή