Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

Με αρνητική αφετηρία ξεκινά η ελαιοκομική περίοδος στη Σητεία

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2025/11/elia-elaiodentro.jpg

Οι περισσότεροι περιμένουν την πολυπόθητη βροχή

Με διάχυτη την αγωνία για το παρόν και το  άμεσο μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας ξεκινά σταδιακά η νέα σεζόν στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Παραγωγοί και  Αγροτικοί Συνεταιρισμοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό, την απογοήτευση, αλλά και την αγανάκτησή  τους.

Η έναρξη και  της νέας ελαιοκομικής σεζόν έχει αρνητική αφετηρία, μειωμένη προβλεπόμενη παραγωγή, αυξημένο κόστος κι ένα θολό τοπίο σε ό,τι αφορά τις τιμές πώλησης του ελαιολάδου. Προσθετικά η μη καταβολή της προκαταβολής της επιδότησης, παρ’ ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου,  εντείνει την ήδη δύσκολη κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, στην οποία -ως γνωστόν- η παραγωγή ελαιολάδου αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.


Σε αυτό το διόλου ενθαρρυντικό πλαίσιο, ξεκινά σταδιακά η νέα ελαιοκομική σεζόν με την πλειοψηφία των παραγωγών να περιμένουν ακόμα την πολυπόθητη βροχή για να αρχίσει η συγκομιδή. Ωστόσο κάποιοι παραγωγοί ήδη έχουν ξεκινήσει την ελαιοσυλλογή, είτε επειδή ανησυχούν ότι πιθανοί ισχυροί άνεμοι μελλοντικά  θα ρίξουν την όποια ποσότητα,  είτε εστιάζουν στις λεγόμενες λιγαρές, που έχουν λίγο καρπό.

 

Στους Παπαγιαννάδες

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινούνται και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Κάποιοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν  εντός των επόμενων ημερών, ενώ άλλοι έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία τα ελαιουργεία  τους. Ένας είναι και ο Συνεταιρισμός των Παπαγιαννάδων, εκ των μεγαλυτέρων  της  περιοχής, που δραστηριοποιείται σε μία από τις πιο πλούσιες ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Δήμου Σητείας. Αξίζει να αναφερθεί ότι την προηγούμενη σεζόν το ελαιουργείο του Συνεταιρισμού συγκέντρωσε την μεγαλύτερη ποσότητα, ξεπέρασε τους  800 τόνους-  από τους οποίους οι περίπου 350 αφορούσαν την παραγωγή  των Παπαγιαννάδων  και οι υπόλοιποι άλλων περιοχών εντός κι εκτός της Σητείας.

«Το ελαιουργείο του Συνεταιρισμού», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παπαγιαννάδων κ. Ευστράτιος Παναγιωτάκης, «έχει ξεκινήσει να λειτουργεί  περίπου το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Μέχρι τώρα έχουν αλεστεί περί τους 15 τόνους, στην πλειοψηφία τους αγουρέλαια και βιολογικά ελαιόλαδα. Οι  παραγωγοί ήταν  κι είναι εν αναμονή βροχοπτώσεων, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή ως τώρα.  Επί του παρόντος μαζεύουν λιγαρές και σιγά -σιγά αναμένεται να ξεκινήσουν  πλήρως την ελαιοσυγκομιδή».

 

Μειωμένη παραγωγή

«Η φετινή παραγωγή προβλέπεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Δυστυχώς οι ελιές πέφτουν κάθε μέρα, η παραγωγή δεν είναι μεγάλη στην περιοχή μας. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς πόση θα είναι φέτος, εκτιμούμε γύρω στους 200 με 250 τόνους, αν δεν πέσουν οι ελιές.

Το  δε ελαιουργείο  του Συνεταιρισμού αναμένεται να συγκεντρώσει φέτος περίπου 400 με 500 τόνους. Κύριος παράγοντας της φετινής μειωμένης παραγωγής είναι η ανομβρία. Καθαρά και μόνο αυτό.

Και βέβαια  υφίσταται και άλλα  γνωστά πλέον προβλήματα που λειτουργούν ως βαρίδια και σε αυτή τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Αφορούν την έλλειψη εργατικών χεριών, το  υψηλό κόστος γενικότερα της ελαιοκαλλιέργειας και ελαιοσυγκομιδής, στα οποία προστίθεται και το γεγονός της μη καταβολής ακόμα της προκαταβολής της επιδότησης με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, όχι μόνο για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας σεζόν, αλλά για να επιβιώσουν.

Ο  πρωτογενής τομέας δεν στηρίζεται  από την πολιτεία  και η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Σητείας επί σειρά πολλών ετών αποτέλεσε τον κύριο πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας και της επιβίωσης σε ένα μεγάλο βαθμό των κατοίκων του τόπου. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει και  μακάρι να μην  έρθει μία στιγμή, που το ελαιόλαδο θα έχει την ίδια πορεία της σταφίδας η οποία στο μακρινό παρελθόν επίσης είχε καθοριστικό ρόλο στην  διαβίωση των κατοίκων  της περιοχής·  όμως πλέον αγοράζουν σταφίδα η οποία έχει «εξαφανιστεί» από την περιοχή.

Στις  δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων για την ελαιοπαραγωγή, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παπαγιαννάδων συνεχίζει να επενδύει στην ποιότητα, αναβαθμίζοντας κάθε χρόνο τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του ελαιουργείου, αφού η ποιότητα του προϊόντος είναι η  δύναμή μας», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή 

Συνολικες προβολες σελιδας