
«Γαστρονομικός τουρισμός: Από την ταυτότητα του τόπου στη δημιουργία αυθεντικών εμπειριών» ήταν ο τίτλος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου που πραγματοποίησε στη Σητεία το Επιμελητήριο Λασιθίου στο πλαίσιο των ανταποδοτικών υπηρεσιών του.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο Πολύκεντρο Σητείας και στόχο είχε να υποστηρίξει επιχειρήσεις και επαγγελματίες εστίασης, τουριστικών καταλυμάτων και εμπόρων του Επιμελητηρίου Λασιθίου, αλλά και αυτών που δραστηριοποιούνται ή έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό, όπως τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης και πώλησης γαστρονομικών προϊόντων, επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού, επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη δημιουργία γαστρονομικών και οινοποιητικών εμπειριών, επιχειρήσεις που ανήκουν στη βιομηχανία διοργάνωσης και υλοποίησης εκδηλώσεων πάσης φύσεως όπως συνέδρια, ημερίδες, πολιτιστικές εκδηλώσεις φεστιβάλ κά. Να συμβάλει ώστε να γνωρίσουν τις βασικές έννοιες και τάσεις του Γαστρονομικού Τουρισμού, να κατανοήσουν την αλυσίδα αξίας που τον στηρίζει, να εξοικειωθούν με τους διαφορετικούς τύπους γαστρονομικών εμπειριών, να ανακαλύψουν το προφίλ του γαστρονομικού τουρίστα.Οι συμμετέχοντες εισήχθησαν παράλληλα στις βασικές αρχές αναγεννητικών επιχειρηματικών πρακτικών και πολυαισθητηριακών εμπειριών, καθώς και στρατηγικών προσέλκυσης επισκεπτών.
Τους παριστάμενους καλωσόρισε κατά την έναρξη των εργασιών η Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Νατάσσα Πλακάκη, η οποία παράλληλα ευχαρίστησε την εισηγήτρια κ. Δήμητρα Ζερβάκη.
Αναγέννηση
Τόσο στην διάρκεια του σεμιναρίου, όσο και στις δηλώσεις της η κ. Ζερβάκη αναφέρθηκε στον γαστρονομικό τουρισμό, στην αλυσίδα αξίας του και στους κρίκους που τον αποτελούν. Μέσω αυτών αυξάνεται η αξία ενός προϊόντος που παράγεται από τον πρωτογενή τομέα, αλλά και μέσα από τους συνεργαζόμενους τομείς.
«Για να έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, μία εμπειρία γαστρονομική, η οποία πραγματικά αξίζει, είναι αληθινή και συνδέεται άμεσα με τον τόπο αλλά και με μία νέα μορφή αναγεννητικού τουρισμού που όχι απλά βασίζεται στην έννοια της αειφορίας, αλλά επιστρέφει πίσω στον τόπο πράγματα τα οποία παίρνει», εξήγησε.
Έμφαση δόθηκε στην εμπειρία και στους προσφερόμενους τύπους γαστρονομικών εμπειριών, στους επισκέπτες του τόπου καθώς και στα προφίλ των γαστρονομικών τουρισμών ώστε στην προκειμένη περίπτωση το Λασίθι «να μπορέσει να στήσει μέσω και του Επιμελητηρίου και με όλους τους φορείς που σχετίζονται με τον τουρισμό, τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα, μια νέα στρατηγική που θα βασίζεται στην αυθεντικότητα, στην αναγεννητικότητα και θα προσκαλεί αυτούς τους τουρίστες που πραγματικά θέλει και θα αγαπήσουν αυτόν τον τόπο.
Ο γαστρονομικός τουρισμός, όπως πρόσθεσε, αφορά εμπειρίες οι οποίες βασίζονται στο φαγητό κατά βάση, αλλά μέσα από αυτές ο γαστρονομικός τουρίστας θέλει να μάθει τόσο για τον πολιτισμό στο σήμερα, για την πολιτιστική κληρονομιά στο χθες αλλά και για την αειφορία, την βιωσιμότητα του τόπου. Αυτό σημαίνει γαστρονομικός τουρισμός», όπως είπε.
Προορισμός
Για το σεμινάριο η κ. Πλακάκη εξήγησε ότι «ήταν διαδραστικό και στόχος ήταν, όχι πώς θα δημιουργήσουμε μία επιχείρηση που εντάσσεται στο πλαίσιο του γαστρονομικού τουρισμού αλλά πώς εφαρμόζοντας καινοτόμες ιδέες (δόθηκαν πολλά παραδείγματα και καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές αναγνωρισμένων γαστρονομικών προορισμών) με συνέργειες, συνεργασίες, συνεννόηση ο συγκεκριμένος τόπος γίνεται γαστρονομικός προορισμός, προσφέροντας υψηλού επιπέδου προϊόντα, υπηρεσίες «και πάνω από όλα φιλοξενία με ωφελούμενους τους άμεσα εμπλεκόμενους και κατά προέκταση όλη την τοπική κοινωνία. Απαιτείται αφοσίωση και συνέπεια για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κ. Πλακάκη σημείωσε ότι στόχος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, εκτός των εκπαιδευτικών σεμιναρίων είναι και διενέργεια μιας εξωστρεφούς έκθεσης των προϊόντων του Λασιθίου την Άνοιξη του 2026, στο πρότυπο της έκθεσης ελαιολάδου που είχε γίνει στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Aνατολή