Η δυναμική έκτακτη κινητοποίηση των κατοίκων της Σητείας Λασιθίου προχθές στην περιοχή Καρύδι απέτρεψε την έναρξη των εργασιών που αφορούν την κατασκευή του υποσταθμού υψηλής τάσης για τις ανεμογεννήτριες της εταιρείας TERNA, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο υβριδικό έργο Αμαρίου και σχεδιάζονται να τοποθετηθούν στην περιοχή.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ και στην οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής και άλλοι φορείς. Για άλλη μια φορά ο λαός της Σητείας φώναξε: «Όχι αλλά Αιολικά και φωτοβολταϊκά, ούτε στην Σητεία, ούτε πουθενά».
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι την ώρα που ο λαός της περιοχής λέει το νερό νεράκι από την λειψυδρία και δεν υλοποιούνται δημόσια έργα γεωτρήσεων για την υδροδότηση της περιοχής, η εταιρεία ετοιμάζεται να υλοποιήσει ιδιωτική γεώτρηση για να αξιοποιήσει το νερό της περιοχής για τις ανάγκες του έργου.
Κάτω από την αποφασιστική στάση των διαδηλωτών και μετά από διαπραγματεύσεις με την TERNA, ο εργολάβος αναγκάστηκε να αποσύρει το γεωτρύπανο και τις μπουλντόζες από την περιοχή.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά των ΒΑΠΕ αναφέρει: «Η χθεσινή κινητοποίηση αποτελεί μία πρώτη νίκη του αγώνα του Σητειακού λαού στην επέλαση των ενεργειακών ομίλων που θέλουν να ρημάξουν τον τόπο για τα κέρδη τους. Ο αγώνας συνεχίζεται αταλάντευτα και θα είναι μακρύς».
Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σίμο Σιμεωνίδη γραμματέα της ΤΟ Λασιθίου του ΚΚΕ και Δημοτικό Σύμβουλο Σητείας με την «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος δήλωσε: «Στα χείλη, στο μυαλό και στην καρδιά όλων των Σητειακών είναι το «φτάνει πια». Δεν αντέχουμε άλλο, όπως το λέμε και στο σύνθημα μας και στα πανό μας, όχι άλλα αιολικά, όχι άλλη καταστροφή για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων που έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, παρ όλες τις προσπάθειες που κάνει η εταιρεία με τις πλάτες της κυβέρνησης. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός της. Όπως και σήμερα δόθηκε μία πρώτη απάντηση. Ο αγώνας είναι συνεχής και δύσκολος. Όμως όταν ο κόσμος καταλάβει την δύναμη του, δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά μέχρι το τέλος».
Το Γραφείο Τύπου
24 Μάη 2025