Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Παράταση έως το καλοκαίρι του 2026 στην υλοποίηση του έργου συντήρησης στο λιμάνι του Μακρύ Γιαλού

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/makri-gialos-232321.jpg

Aλλαγές στην απόφαση ένταξης του έργου «Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάκτησης λειτουργικότητας λιμένα Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φέρνει η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Νίκου Παπαθανάση που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου και δημοσιεύτηκε χθες 26 Μαρτίου.

Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως την αλλαγή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου, καθώς και την παράταση του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσής του.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η τροποποίηση της απόφασης ένταξης του έργου με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5162368, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

-Αλλαγή φυσικού αντικειμένου: Επεκτείνονται οι εργασίες ανάπλασης και αναβάθμισης του λιμένα.


-Αύξηση προϋπολογισμού: Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αυξάνεται, με την δημόσια δαπάνη να εγγράφεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του έργου αυξάνεται από 1.792.000,00 € σε 2.291.800,00 €.

-Παράταση χρονοδιαγράμματος: Η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου μετατίθεται στις 30 Ιουνίου 2026.

-Προσθήκη οροσήμου: Προστίθεται το ορόσημο RRF_293 με τίτλο «Σύναψη συμβάσεων για την αναβάθμιση περιφερειακών λιμένων», με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Οι παραπάνω αλλαγές έγιναν μετά από αιτήματα τροποποίησης που υπέβαλε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την θετική αξιολόγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).


Με την τροποποίηση αυτή, αναμένεται να υλοποιηθεί μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση στον λιμένα Μακρύ Γιαλού, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της λειτουργικότητάς του.

Αντικείμενο του Έργου

Το έργο αφορά στην «Ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάκτησης λειτουργικότητας λιμένα Μακρύ Γιαλού Ιεράπετρας». Οι εργασίες περιλαμβάνουν:

-Κατασκευή προσήνεμου μώλου από λιθορριπές και φυσικούς ογκολίθους, μήκους περίπου 140 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων.

-Σύνδεση του παλιού υπήνεμου μώλου με τον προσήνεμο, με την κατασκευή νέου κρηπιδώματος μήκους περίπου 51 μέτρων.


-Κατασκευή νέου υπήνεμου μώλου, μήκους 50 μέτρων, που θα ενώνει την ακτογραμμή με τη βραχονησίδα Αγία Ειρήνη.

-Καθαίρεση τμήματος του υπάρχοντος προσήνεμου μώλου, μήκους 30 μέτρων, με χρησιμοποίηση των υλικών της καθαίρεσης για την κατασκευή του νέου έργου.

-Εκσκαφή του πυθμένα της λιμενολεκάνης στις στάθμες -2,00 μέτρων και -3,00 μέτρων.

-Κατασκευή παράλιας προστασίας κατά μήκος της παραλίας, μήκους περίπου 140 μέτρων.


-Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης των κύριων εργασιών.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας