Σε πλήρη εξέλιξη είναι η φετινή ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή της Σητείας με την πλειοψηφία των παραγωγών εν δράσει, προκειμένου να συλλέξουν τον ελαιόκαρπο από τα δέντρα. Η παραγωγή φέτος, όπως είναι ήδη γνωστό, είναι αρκετά μειωμένη στις περισσότερες περιοχές του Δήμου Σητείας.
Οι εκτιμήσεις, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης κάνουν λόγο για μία συνολική παραγωγή της τάξης περίπου των 3.000 τόνων με μία μικρή απόκλιση -ενδεχομένως προς τα πάνω, εάν οι καιρικές συνθήκες συμμαχήσουν ώστε να κρατηθεί ο καρπός στα δέντρα. Δυστυχώς αυτό δε συνέβη πριν από λίγες μέρες με την επικράτηση ισχυρών ανέμων σε αρκετές περιοχές του Δήμου, με αποτέλεσμα να προκληθεί επιπλέον ζημιά σε ό,τι αφορά την φετινή παραγωγή ελαιολάδου.
Για τις αποζημιώσεις
«Είναι γνωστό ότι οι καιρικές συνθήκες, οι καύσωνες του καλοκαιριού η έλλειψη βροχοπτώσεων όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι και πρόσφατα, η έντονη ξηρασία, έχουν συντελέσει στην μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής στην περιοχή του Δήμου Σητείας. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η φετινή ελαιοκομική σεζόν, αλλά δυστυχώς και οι επόμενες, τουλάχιστον δύο με τρεις, λόγω της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει τα ελαιόδεντρα, τα οποία είναι καταπονημένα, ξερά. Είναι μείζον ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους. Πιστεύω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών, των επιστημόνων, των γεωπόνων, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα ελαιόδεντρα να ανακάμψουν, να έχουμε αποτέλεσμα, κάτι βέβαια για το οποίο θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα το οποίο έρχεται να προστεθεί, σε αυτά των τελευταίων ετών, λόγω ακαρπίας, σχινοκαρπία, μειωμένες παραγωγές κλπ.
Θυμίζω ότι ο Αγροτικός Σύλλογος μαζί με την Ένωση Σητείας και το Δήμο έχουμε υποβάλει σχετικούς φακέλους ζητώντας αποζημιώσεις για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί. Πριν από λίγο χρονικό διάστημα είχαμε και συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Επισημάναμε ότι πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες γιατί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την περιοχή μας είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού -ως γνωστόν- η οικονομία της στηρίζεται κατ’ εξοχήν στην ελαιοκαλλιέργεια που αποτελεί μονοκαλλιέργεια», πρόσθεσε ο κ. Τσιφετάκης.
Για τα εγγειοβελτιωτικά
«Και βέβαια», συνέχισε, «είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ να γίνουν επιτέλους και στην περιοχή του Δήμου Σητείας εγγειοβελτιωτικά έργα, εκ των οποίων κάποια προγραμματίζονται εδώ και πολλά χρόνια χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει απτό αποτέλεσμα. Θετικό το γεγονός της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης που αφορά την επικαιροποίηση μελετών του φράγματος Λιθινών, πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες τόσο για το συγκεκριμένο όσο και άλλα έργα. Δε γίνεται στο Δήμο Σητείας να μην υπάρχει ένα έργο αποταμίευσης νερού! Είναι μία ξηροθερμική περιοχή! Δεν μπορεί να αναπτυχθεί, να συνεχίσει να υφίσταται πρωτογενής τομέας χωρίς νερό όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια προς κάθε αρμόδιο. Είναι σημαντικό το έργο των Λιθινών. Έχουμε αναφέρει επίσης ότι και οι πηγές του Αδιαβάτου -νερό που χάνεται τώρα- μπορούν να ενισχύσουν το φράγμα όπως αντίστοιχα ενισχύεται το φράγμα των Μπραμιανών από την Μαλάβρα».
Για τις τιμές
Σε ό,τι αφορά τη νέα ελαιοκομική σεζόν στα θετικά δεδομένα είναι η ποιότητα του προϊόντος, η οποία είναι πολύ καλή, ενώ καλές είναι ως τώρα οι αποδόσεις. Πρόβλημα υπάρχει και φέτος όπως κάθε χρόνο με την έλλειψη εργατικών χεριών. Το θέμα των τιμών παραμένει ζητούμενο αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για την αποτύπωση μίας ξεκάθαρης εικόνας. Ωστόσο ο κ. Τσιφετάκης δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι -όπως και την προηγούμενη- έτσι και στο ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου συνεχίζεται μία προσπάθεια τεχνητής συμπίεσης των τιμών προς τα κάτω.
«Είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια κατανάλωση έχει μειωθεί. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο κενό, μία μεγάλη διαφορά που δεν έχει κλείσει ποτέ όπως επισημαίνουμε εδώ και χρόνια, από τον παραγωγό στον καταναλωτή με αμφότερους να είναι τελικά ζημιωμένοι. Στο ενδιάμεσο πρέπει να δοθεί έμφαση.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε ότι αφορά τα κηπευτικά. Ακούμε εδώ και καιρό ότι περιμένουν να μπει η Κρήτη στην αγορά για να πέσουν οι τιμές ! Την ώρα που τα κηπευτικά για να φθάσουν από την Κρήτη στην Αθήνα έχουν ένα πολύ μεγάλο κόστος. Η αλήθεια είναι ότι ο παραγωγός γενικότερα έχει υποστεί τα πάντα και πλέον δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αρκετά ελαιόφυτα είναι εγκαταλελειμμένα. Δε μπορεί να επιβιώσει μία αγροτική οικογένεια και προσπαθεί να βρει άλλες επαγγελματικές διεξόδους με αποτέλεσμα όχι μόνο να εγκαταλείπεται ο πρωτογενής τομέας αλλά και να ερημώνουν τα χωριά μας», υπογράμμισε.
Για τους λαγοκέφαλους
Ο κ. Τσιφετάκης αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα που έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην αλιεία, αυτό του λαγοκέφαλου. Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία αναφερόμενα όπως είπε, έπειτα από σύσκεψη στο υπουργείο σύμφωνα με τα οποία θα επιδιωχθεί λύση μέσω διαδικασίας επικήρυξης των λαγοκέφαλων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Επεσήμανε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια, από όλες τις υπηρεσίες που συνεργάστηκαν σε επίπεδο Κρήτης, το ΕΛΚΕΘΕ, τους ιχθυολόγους -έκανε ειδική αναφορά στην κ. Ελένη Ψώχιου -που έφεραν ένα καλό αποτέλεσμα. «Έγιναν μελέτες, τις οποίες μάλιστα κατέθεσε ο ίδιος και ως Εντεταλμένος τότε Περιφερειακός Σύμβουλος Πρωτογενή Τομέα, το 2022 στο υπουργείο. Αξίζουν πραγματικά τα εύσημα στις υπηρεσίες και στον επιστημονικό κόσμο», σημείωσε.
Για την εγκεφαλοπάθεια
Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εγκεφαλοπάθειας, της προσβολής των ιχθύων από τη νόσο με αποτέλεσμα να ξεβράζονται νεκρά ψάρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα είδη, αλλά και την αλιεία. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο Σητείας δεν υπάρχουν αναφορές σχετικές από τους αλιείς. «Αναμένεται μια θετική εξέλιξη που αφορά την αποζημίωση για τα προστατευόμενα θηλαστικά, η οποία θα λειτουργήσει ως μια μικρή ανάσα για τους αλιείς», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή