Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος LIFE ΑgrOassis
Η ενημερωτική εκδήλωση ξεκίνησε με γνωριμία των συμβεβλημένων παραγωγών και ακολούθησε ενδελεχής ενημέρωση από τον βοηθό, συντονιστή και διαχειριστή του Ευρωπαϊκού έργου Life «AgrOassis», κ. Κώστα Ορουντιώτη.
Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν:
- Δρ. Σαρρής Δημήτρης, Βιολόγος, Οικολόγος – Διαχείριση στην Προστασία του Περιβάλλοντος . Director Ερευνητικό κέντρο KES Research Limited (KESRC)
- Ντάλιας Παναγιώτης Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών Α΄(Φυσικοί πόροι & Περιβάλλοντος) από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (ΙΓΕ)
- Άρτεμις Γιορδαμλή διευθύντρια του Ιδρύματος Λαόνα
- Ελένη Παναγιώτου, επιστημονική συνεργάτης, Ίδρυμα Λαόνα
- Σκεύη Στυλιανού, Επιστημονική συνεργάτης, Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών
- Παύλος Παραδεισιώτης, διευθυντής Αγροκτήματος Παραδεισιώτης
- Χαρίτων Καλαιτζίδης, ΜΑΙΧ
Το έργο AgrOassis στοχεύει:
- Στην προσαρμογή των καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή, δίνοντας έμφαση σε μέτρα περιορισμού της διάβρωσης και υποβάθμισης των εδαφών, αξιοποίησης των όμβριων υδάτων και αύξησης της βιοποικιλότητας.
- Στη χάραξη πολιτικής που να υποστηρίζει τη μετάβαση προς την αειφορική γεωργία και την κυκλική οικονομία.
- Στην αναβάθμιση του ρόλου του παραγωγού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
- Στην εισαγωγή των αγροτών σε γεωργικές πρακτικές που υποστηρίζουν την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (CCA).
- Στην αναγκαιότητα χάραξης πολιτικής και καθιέρωσης μέτρων ενθάρρυνσης των αγροτών για την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών.
Το έργο έχει διάρκεια 3 έτη και περιλαμβάνει έρευνα πεδίου, προσβλέποντας σε μια ισχυρή απόδειξη της αποτελεσματικότητας του έργου, η οποία θα οδηγήσει τους παραγωγούς στην εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών στις καλλιέργειες, μετριάζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, αναδεικνύοντας την προστασία του περιβάλλοντος
Συγκεκριμένα, για την περιοχή της Σητείας, που βρίσκεται σε υψηλή ζώνη ερημοποίησης, έχουν επιλεγεί δύο πειραματικές εφαρμογές : 1) η φύτευση φυτοφρακτών, κυρίως για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, και 2) η εφαρμογή κατεργασίας διατήρησης (ακαλλιέργεια) με εδαφοκάλυψη σε 500 στρέμματα ελαιώνων.
Τέλος, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στους παραγωγούς για την συμμετοχή τους και το ενδιαφέρον τους, καθώς και όλους τους ομιλητές που συμμετείχαν στην συνάντηση .
Από το Δήμο Σητείας