Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

H κλιματική κρίση και πώς θα αντιμετωπίζονται φαινόμενα όπως η ξηρασία αλλά και οι πλημμμύρες

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/11/x-hor.jpg

Στη Σητεία φιλοξενήθηκε η 4η Συμβουλευτική Συνάντηση των τοπικών εταίρων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON-NEVERMORE. Η Σητεία αποτελεί μελέτη περίπτωσης. Εταίροι είναι ο Δήμος Σητείας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Καταστροφών Δημόκριτος.

Στην διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε ο κατάλογος μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εργαλείου του προγράμματος. Συζητήθηκαν προτεραιότητες για την περιοχή ώστε να συμπεριληφθούν στην μοντελοποίηση.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι οι καταστροφές που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια η Σητεία έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό και με την ανομβρία, έχουν επιφέρει οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά και ψυχολογικές έχοντας δημιουργήσει μία ένταση κι ένα αυξημένο άγχος στους πολίτες. Ζητούμενο λοιπόν είναι η δημιουργία ενός εργαλείου, ενός μοντέλου που θα καταλήξει σε αποτελέσματα και προβλέψεις για την διαχείριση καταστάσεων μετά και από δέκα χρόνια.

Οι εργασίες της συνάντησης φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Ζερβάκη, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και συλλογικοτήτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Παύλος Καπετανάκης, Σύμβουλος του προγράμματος στην Σητεία, η 4η Συνάντηση διοργανώθηκε από το Δήμο σε συνεργασία με το Δημόκριτο, κατά την οποία -όπως και τις προηγούμενες- προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα και έχουν χρήσιμα επιστημονικά δεδομένα με στόχο την εξεύρεση λύσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σητεία και σχετίζονται είτε με την κλιματική κρίση είτε με τον τρόπο αντιμετώπισης κάποιων κρίσεων, συνέπεια της κλιματικής κρίσης.

 

Για τις πολιτικές αντιμετώπισης

Εκ μέρους του Δημόκριτου ο κ. Θανάσης Σφέτσας τόνισε ότι «ο σκοπός της τελευταίας συνάντησης του προγράμματος NEVERMORE σκοπό είχε την συζήτηση των πολιτικών, οι οποίες θα καταλήξουν σε προτάσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινότητες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, είτε αυτά σχετίζονται με ακραία φαινόμενα όπως είναι οι πλημμύρες οι οποίες συνέβησαν στην Σητεία πριν από δύο χρόνια, αλλά και χρόνια φαινόμενα, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με την λειψυδρία, την έλλειψη νερού για καλλιέργειες.

Σημαντικά εξάλλου είναι τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί ως τώρα από το πρόγραμμα. Έχουμε αναγνωρίσει το φαινόμενο της ξηρασίας, αλλά και της λειψυδρίας ως πολύ σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η περιφέρεια. Αυτό έχει γίνει μέσα από επιστημονικά μοντέλα εκτίμησης μελλοντικών συνθηκών για την περιοχή της Σητείας σε πολύ μεγάλη ανάλυση. Αυτό μας έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πολιτικών που μπορούν να συμβάλουν στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα. Σαν τέτοια παραδείγματα μπορούμε να αναφέρουμε τρόπους καλύτερης διαχείρισης των αποθεμάτων νερού στην περιοχή αλλά και καλύτερης επεξεργασίας νερού, ώστε να έχουμε περισσότερο και καθαρότερης ποιότητας νερό στις αγροτικές καλλιέργειες».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας