Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Με καλές αποδόσεις και καλές ποιότητες ξεκίνησε η ελαιοσυγκομιδή στη Ζάκρο

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/11/elies.webp

Αλλά η φετινή παραγωγή εκτιμάται και εκεί χαμηλή

Σε εξέλιξη είναι η ελαιοσυγκομιδή στο πλαίσιο της νέας σεζόν, στην περιοχή της Ζάκρου, ένα κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικό τόπο του Δήμου Σητείας. Βέβαια, η φετινή χρονιά -ως γνωστόν- δεν θα είναι πλούσια σε ό,τι αφορά την παραγωγή, όπως στο σύνολο σχεδόν του Δήμου,

ωστόσο η ποιότητα και οι αποδόσεις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εξελίσσονται με θετικό πρόσημο.

Επίσης στα θετικά νέα των ημερών για την περιοχή είναι και μία πρόσφατη πώληση περυσινής εσοδείας ελαιολάδου, στην οποία προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, κατόπιν εμπορικής συμφωνίας, στην τιμή των 8,59 ευρώ, οξύτητας 0,5. Η ποσότητα που πωλήθηκε ήταν της τάξης των 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας και μέσω του εμπόρου θα καλύψει αντίστοιχα ζήτηση της αγοράς στη Σαουδική Αραβία.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Κων. Κεκερίδης, «η προαναφερόμενη ποσότητα που πωλήθηκε αποτελεί μέρος μία συνολικής ποσότητας της τάξης των περίπου 55 τόνων που είχαν κρατηθεί από την προηγούμενη σεζόν για τις ανάγκες του Συνεταιρισμού και της τυποποίησης στην οποία δραστηριοποιείται ώστε να καλυφθούν έως το τέλος του έτους οι ανάγκες των αγορών του Συνεταιρισμού. Πράγματι έγιναν πωλήσεις τυποποιημένου ελαιολάδου, αλλά υπήρξαν και κάποιες αγορές που δεν ανταποκρίθηκαν και ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε διαγωνισμό για την ποσότητα των 20 τόνων. Λίγο νωρίτερα είχαν δοθεί δείγματα σε έμπορο, τα οποία εστάλησαν στην Σαουδική Αραβία, η ανταπόκριση από την οποία ήταν άμεση, θετική. Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο του διαγωνισμού πωλήθηκαν οι 20 τόνοι προς 8,59 ευρώ το κιλό, μία σαφώς καλή τιμή δεδομένου ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν λάβει και πάλι την κατιούσα».

Στην τρέχουσα περίοδο το ελαιουργείο του Συνεταιρισμού ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 22 Οκτωβρίου με τα αγουρέλαια. Στις αρχές Νοεμβρίου ακολούθησε το βιολογικό ελαιόλαδο και στις 11 Νοεμβρίου τα συμβατικά ελαιόλαδα.

«Οι αποδόσεις», ανέφερε ο κ. Κεκερίδης, «είναι αρκετά καλές ως τώρα. Κατά μέσο όρο 5/1. Βέβαια τώρα οι παραγωγοί μαζεύουν τις λιγαρές. Η συγκομιδή στις βεντέμες, όπου υπάρχουν, θα ξεκινήσει εντός του Δεκέμβρη. Θεωρώ ότι φέτος επειδή και η χρονιά είναι πρώιμη, θα πάμε καλά σε ότι αφορά τις αποδόσεις. Καλές είναι ως τώρα και οι οξύτητες, 0,3 και 0,4, ελάχιστες 0,5. Όταν ξεκινήσει το μάζεμα στις βεντέμες εκτιμάται ότι θα είναι στην πλειοψηφία οξύτητα 0,3. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό της ποιότητας του ελαιολάδου, στο οποίο -ως γνωστόν- ο Συνεταιρισμός μας εστιάζει.

Βέβαια η ποιότητα δεν αφορά μόνο την οξύτητα, αλλά και άλλα στοιχεία. Ακούγεται ότι σε άλλες περιοχές της Κρήτης στο πλαίσιο των πρώτων αλεσμάτων, είναι υψηλές οι σταθερές Κ, που είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για το λάδι. Όταν είναι υψηλά τα Κ, σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής το λάδι. Εμείς θα προχωρήσουμε σε αναλύσεις μετά την συγκέντρωση των πρώτων 20 τόνων. Ως τώρα έχουμε αλέσει περίπου 12 τόνους».

 

Μειωμένη παραγωγή

Στα αρνητικά της νέας ελαιοκομικής περιόδου είναι σαφώς η αισθητά μειωμένη παραγωγή και στην περιοχή της Ζάκρου λόγω των προβλημάτων που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες και δη του καλοκαιριού. Η ανομβρία είναι μείζον πρόβλημα και ζητούμενο πλέον είναι όχι μόνο τα δεδομένα της τρέχουσας σεζόν αλλά και των επόμενων.

«Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Κεκερίδης, «ναι μεν ήταν ευεργετικές, ωστόσο όχι ικανοποιητικές σε ποσότητα, κι έτσι δεν συνέβαλαν ώστε να ανατραπεί η διαμορφούμενη κατάσταση. Ως εκ. τούτου υπολογίζεται ότι η φετινή παραγωγή σε ό,τι αφορά την Ζάκρο δεν θα ξεπεράσει τους 300 τόνους».

 

Τιμές

Για τις τιμές στο ξεκίνημα της νέας ελαιοκομικής περιόδου, ο κ. Κεκερίδης τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς για ασφαλή εκτίμηση. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γνωρίζει τις τιμές, οι οποίες καθορίζονται κυρίως από την Ισπανία. Τρεις -τέσσερις μεγάλες εταιρείες της Ισπανίας είναι αυτές που διαχειρίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο το ελαιόλαδο και αυτές είναι που πιέζουν και για τις τιμές. Από ‘κει και πέρα το αν έχουν ανακοινωθεί ψευδή ή όχι στοιχεία σε ό,τι αφορά την φετινή παραγωγή είναι ένα θέμα.

Προσωπικά θεωρώ ότι καταβάλλεται μία προσπάθεια από την πλευρά των εταιρειών ώστε να γίνει γνωστό ότι η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι στην πραγματικότητα θα είναι για να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω. Και οι ίδιοι οι παραγωγοί αναφέρουν ότι η παραγόμενη ποσότητα δεν είναι αυτή που ανακοινώνεται. Και μην ξεχνάμε ότι και στην Ισπανία υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, που προκάλεσαν καταστροφές στην παραγωγή, περισσότερα από ό,τι στην Ελλάδα. Επομένως μπορεί η φετινή παραγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι αλλά όχι στα επίπεδα που εντέχνως παρουσιάζονται.

Πιστεύω ότι από τον Ιανουάριο, ίσως και νωρίτερα, όταν θα φανεί και η πραγματική εικόνα της φετινής παραγωγής, θα είναι και πιο ξεκάθαρο το τοπίο των τιμών. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει φέτος και η Πορτογαλία -υπολογίζεται μία παραγωγή των 200.000 τόνων – η οποία ξεκίνησε νωρίς την ελαιοσυγκομιδή. Δεν έχει τις υποδομές αποθήκευσης και στέλνει το παραγόμενο λάδι στην Ισπανία, κάτι που συντελεί στην πίεση των τιμών προς τα κάτω».

Ο κ. Κεκερίδης τόνισε ότι οι παραγωγοί και δη σε επίπεδο Σητείας θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην βιάζονται να πωλήσουν αυτή την στιγμή, όταν μόλις ξεκίνησε η φετινή ελαιοσυγκομιδή.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας