Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Δράσεις με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, στο Γεωπάρκο Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/geoparko-xarths.jpg

Συνεχίζονται στο Γεωπάρκο Σητείας και στο φαράγγι της Κάτω Ζάκρου, οι κλιματικοί περίπατοι και οι δράσεις για τους νέους της Κρήτης, με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή. Οι δράσεις αυτές είναι ενταγμένες στο πλαίσιο συνολικά των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Οργανισμό ΙΝΖΕΒ (συντονιστής για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στην Ελλάδα).

Από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου, μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 12-16 ετών, συμμετέχουν στις δράσεις που περιλαμβάνουν δύο Κλιματικούς Περιπάτους σε Γεώτοπους της UNESCO καθώς και δύο Κλιματικές Συζητήσεις Νέων, σε Ηράκλειο και Χανιά.

Ιδιαίτερο ρόλο στους Κλιματικούς Περιπάτους θα έχουν οι Έλληνες Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα. Οι Πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και στην υλοποίηση τοπικών πρωτοβουλιών για το κλίμα. Αποστολή τους είναι να εμπνέουν και κινητοποιούν τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων για να αναλάβουν δράση για το κλίμα, καθώς διαθέτουν γνώσεις και πληροφόρηση για τα θέματα αυτά και συνεργάζονται με ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο κλιματικός περίπατος στο Φαράγγι Κάτω Ζάκρου, τον Γεώτοπο του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Σητείας της UNESCO. Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές, με την υποστήριξη επιστημόνων και ειδικών, θα εξερευνήσουν το οικοσύστημα του φαραγγιού, θα μάθουν για τον σημαντικό ρόλο των υδάτινων πόρων και θα παρατηρήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη διαθεσιμότητα του γλυκού νερού και στη βιοποικιλότητα. Η περιήγηση θα τονίσει επίσης τη σημασία της προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων και της διατήρησης των υδάτινων πόρων. Στο τέλος του περιπάτου, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε συζήτηση με θέμα: «Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους υδάτινους πόρους και τη βιοποικιλότητα του Φαραγγιού Κάτω Ζάκρου απέναντι στην κλιματική αλλαγή;». Μέσα από τη συζήτηση και την παρατήρηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους και τη βιοποικιλότητα, οι νέοι θα κατανοήσουν καλύτερα την ανάγκη για την προστασία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Συντονιστές του Κλιματικού Περιπάτου είναι οι Αλίς Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ, Συντονίστρια Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα, Γεωργία Μουριάδου, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, Ομάδα Συμφώνου για το Κλίμα, Ισίδωρος Καμπόλης, Πρεσβευτής του Συμφώνου για το Κλίμα, Oυρανία Κωνσταντή, Πρέσβειρα του Συμφώνου για το Κλίμα και Βαγγέλης Περάκης, Συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας