Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

«Δεν υποχωρεί» η Αναπτυξιακή Λασιθίου στο αίτημα των νυν Δημάρχων του νομού να αντικαταστήσουν τους «πρώην» στο Διοικητικό Συμβούλιο

 https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/anaptiksiaki-lasithi-32-52.jpg

Για την μεγάλη διαφωνία που έχει προκύψει με τους νέους Δημάρχους του νομού σχετικά με τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Λασιθίου μίλησε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο Γιάννης Στεφανάκης, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Λασιθίου και πρώην Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.

Ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι το ισχύον Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγη νόμιμα το Σεπτέμβριο του 2023 και η θητεία του λήγει σε τέσσερα χρόνια. Εξήγησε ότι η εκλογή των μελών γίνεται από τη Γενική Συνέλευση και αφορά πρόσωπα, όχι φορείς. Ενώ οι Δήμαρχοι, μέσω των Δήμων, συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, δεν προβλέπεται η άμεση εκπροσώπησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, οι νέοι Δήμαρχοι, με επιστολή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο, ζήτησαν την αλλαγή της σύνθεσής του, προκειμένου να συμμετέχουν και οι ίδιοι. Ο κ. Στεφανάκης χαρακτήρισε την επιστολή τους «δυσάρεστη» και τόνισε ότι η Αναπτυξιακή Λασιθίου «δεν είναι ένα πολιτικό εργαλείο».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, η νομική γνωμάτευση που ζήτησε η Αναπτυξιακή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι νόμιμο το αίτημα των τεσσάρων Δήμων για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με σκοπό την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής εξέφρασε την πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου να εξευρεθεί λύση, ενδεχομένως με διεύρυνση των αριθμών των μελών του ΔΣ, ώστε να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων και να επικρατήσει «πνεύμα λογικής και ηρεμίας».

Την άποψη ότι η στάση των νέων Δημάρχων δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη εξέφρασε και ο Θεοδόσης Καλαντζάκης, πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Λασιθίου. Σε δηλώσεις του στο Ράδιο Λασίθι, ο κ. Καλαντζάκης υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένας διάλογος» και ότι «δεν είναι σωστό» να αποστέλλεται μια επιστολή με την οποία να ζητείται η αποχώρηση των παλαιών μελών.

Ο κ. Καλαντζάκης επεσήμανε ότι οι Δήμαρχοι, ως μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του προγράμματος Leader, έχουν ήδη ενεργό ρόλο στην Αναπτυξιακή Λασιθίου. Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν απαρτίζεται μόνο από Δημάρχους ή πρώην Δημάρχους, αλλά και από εκπροσώπους άλλων φορέων.

Ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την τροπή που πήρε το ζήτημα, τονίζοντας ότι η λύση θα μπορούσε να είχε βρεθεί μέσα από διάλογο. «Δεν γίνεται», είπε χαρακτηριστικά, «να φτάνουμε στα άκρα και να στέλνουμε έγγραφα ο ένας στον άλλο».

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας