Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Είναι ξεκάθαρο πως θα χρειαστούν αρκετά κεφάλαια ακόμα για τις υποδομές στην Κρήτη

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/10/staikouras-boak.jpg

Η πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του υπουργού υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα στην ανατολική Κρήτη, δεν σηματοδοτεί την έναρξη νέων υποδομών στο νησί. Με εξαίρεση το έργο των γεφυρών, νέα έργα δεν ανακοινώθηκαν, αλλά εξετάστηκε η θετική πορεία των έργων που εξελίσσονται. Παρά τις πολλές και μεγάλες προσδοκίες από το Ηράκλειο, τα Χανιά, αλλά και το Λασίθι για προσθήκες έργων.

Τα Χανιά θέλουν τον κόμβο του Πολυτεχνείου, το Ηράκλειο θέλει τα αντιπλημμυρικά και το τούνελ προς το νέο αεροδρόμιο και το Λασίθι να προχωρήσουν τα ώριμα έργα προς την Παχειά Άμμο και να συνεχίσουν οι μελέτες ωρίμανσης προς την Σητεία. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις παρακάμψεις των πόλεων σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά καθώς και τις απαλλοτριώσεις στα εκτελούμενα έργα στο Λασίθι. Κι αυτά μόνο στο ΒΟΑΚ.

Μόνο η αναφορά του καταλόγου των παραπάνω έργων, επιβεβαιώνει τις δημόσιες τοποθετήσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναδεικνύοντας ένα πολιτικό ρεαλισμό που κινείται σε δύο άξονες:

Ο πρώτος άξονας αφορά την αξία της έναρξης και της εξέλιξης των εκτελούμενων έργων. Αδιαμφισβήτητη και πραγματική. Γι’ αυτό και δηλώνει με σαφή τρόπο την ικανοποίησή του. Το αεροδρόμιο προχωρεί καλά, ο ΒΟΑΚ ξεκίνησε και εκτελείται στο Λασίθι, προχωρούν οι εργασίες και ανεβαίνει ο ρυθμός υλοποίησης των έργων.

Ο δεύτερος άξονας όμως αφορά κάτι κρισιμότερο. Την υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων. Κι έχει δίκιο. Διότι δεν μπορεί να λείπουν βασικά έργα, αναγκαία για παράδειγμα στην λειτουργία του νέου αεροδρομίου όπως είναι τα αντιπλημμυρικά. Αλλά και για τον ΒΟΑΚ, η αξία του δρόμου είναι να ενώσει την Κρήτη, από την Κίσσαμο έως τη Σητεία. Διότι αν μείνει κομματιασμένος, και το Λασίθι δεν έχει ΒΟΑΚ, δεν θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες, που δημιουργεί η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που φέρνει στο νησί το νέο αεροδρόμιο.

 

Η τελευταία

Το βασικότερο πρόβλημα επί δεκαετίες στο νησί είναι η απουσία αυτοκινητόδρομου. Είναι το πρώτο και σημαντικότερο έργο για την Κρήτη. Σήμερα, μετά από παλινωδίες δεκαετιών, υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης, εκτελούνται έργα με δημόσια χρηματοδότηση, με συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και πρόκειται να εκτελεστεί και το μεγάλο τμήμα του δρόμου με σύμβαση παραχώρησης. Σημαντικό, καίριο ως αφετηρία για έναν ασφαλή, σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Αλλά οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί ο δρόμος από τη μια άκρη την άκρη της Κρήτης στην άλλη.

Αυτό είναι και το κομβικό σημείο στην αποτίμηση της τελευταίας επίσκεψης του υπουργού υποδομών στο νησί. Η παρουσία του στην Κρήτη δεν είναι αναγκαίο να συνδεθεί με νέες εξαγγελίες. Άλλωστε κι ο ίδιος τις αποφεύγει, διότι, όπως λέει, «τα έργα στην Κρήτη φτάνουν τα τέσσερα δις» και συνεπώς δεν αναμένεται να δοθούν άλλα χρήματα. Αποκτά όμως νόημα και ενδιαφέρον η επίσκεψη από το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδομών έχει αρχίσει ν’ αντιλαμβάνεται πως ο μόνος δρόμος που έχει να διανύσει το επόμενο διάστημα, είναι να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την περιφέρεια Κρήτης και να ακολουθήσει την πρόταση του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη για στενή συνεργασία προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα για την ολοκλήρωση του βόρειου οδικού άξονα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως ο Χρήστος Σταϊκούρας θα ακολουθήσει μια τακτική συχνών επισκέψεων στην Κρήτη, πιθανότατα ανά τρίμηνο, στις οποίες θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία των έργων και θα βρίσκεται σε επαφή με τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους τοπικούς φορείς για να λύνονται προβλήματα που ανακύπτουν στην εξέλιξη των έργων. Διότι αλλιώς, δεν θα δρομολογούνται εξελίξεις σε αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα που απομένουν να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν για να γίνει πράξη ο ΒΟΑΚ από την μια άκρη της Κρήτης έως την άλλη.

Γιατί έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε όλους πως θα χρειαστούν αρκετά κεφάλαια ακόμα για να ολοκληρωθεί ο δρόμος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας