Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το λιομάζωμα στο Δήμο Σητείας, η ανομβρία που συνεχίζεται και κατά τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στους ελαιοπαραγωγούς, που έχουν στηρίξει τις αγροτικές τους οικογένειες εδώ και πολλά χρόνια στη μονοκαλλιέργεια της ελιάς.
Σε όλες τις άνυδρες καλλιέργειες όπου δεν φτάνουν τα δίκτυα άρδευσης τα ελαιόδεντρα όχι μόνο δεν έχουν καρπούς αλλά έχουν ξεραθεί εντελώς και άλλα μερικώς, περιμένοντας να σωθούν από τις βροχές του χειμώνα.
«Αυτές οι άνυδρες ελιές που είναι πολλές χιλιάδες στρέμματα σε όλα τα χωριά του Δήμου Σητείας όχι μόνο δεν έχουν ελαιόκαρπο για να πάρει κάποιο έστω μικρό εισόδημα ο ελαιοπαραγωγός, αλλά δεν θα έχουν και τα επόμενα 2-3 χρόνια, καθώς χρειάζονται πολύ χρόνο φροντίδα και πολλές βροχές για να γίνουν ξανά παραγωγικές.
Σημειώνω μόνο ένα πράγμα. Ότι ο δήμος Σητείας είναι το μοναδικό μέρος της Κρήτης που ενώ έχει κλίμα ξηροθερμικό, η πολιτεία δεν φρόντισε ποτέ, να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει έστω έναν ταμιευτήρα, για να αποταμιεύονται το χειμώνα τα νερά της βροχής, ώστε να μπορεί ο αγρότης να ποτίζει τις καλλιέργειες του την περίοδο της ανυδρίας. Τα τελευταία χρόνια λόγω αυτής της κατάστασης και ειδικά πέρυσι κι εφέτος συγκεντρώσαμε πάρα πολλά στοιχεία και συντάξαμε φακέλους που στείλαμε στο ΥΠΑΑΤ ζητώντας οικονομικές ενισχύσεις για τους πληγέντες από την ακαρπία και την ανομβρία ελαιοπαραγωγούς αλλά δεν πήραμε ποτέ καμία απάντηση.
Το μόνο που ακούμε από το κεντρικό κράτος είναι ότι το λάδι είναι ακριβό και ότι κινδυνεύει η χώρα μας με επισιτιστική κρίση. Αν θέλουν να πέσει η τιμή στο ελαιόλαδο θα πρέπει να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την παραγωγή μας και να μας δώσουν περισσότερα κίνητρα ώστε να μπορούμε να μένουμε στα χωριά μας, για να καλλιεργούμε τη γή , παράγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουμε με επισιτιστική κρίση και να είμαστε αυτάρκεις στον τόπο μας. Δυστυχώς λόγω αυτής της κατάστασης πολλοί ελαιοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια, αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα και κάποιοι άλλοι αναγκάστηκαν ακόμα και να ξενιτευτούν για να βρουν μια αξιοπρεπή δουλειά να ζήσουν τις οικογένειες τους», μας είπε αγανακτισμένος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
Η ενεργειακή κοινότητα των ΤΟΕΒ δε θα διαλυθεί
Ένας από τους τρόπους που είχαν σκεφτεί για να μειώσουν το κόστος καλλιέργειας σε όλο το Νομό Λασιθίου, όπου και αν παράγονται κηπευτικά και ελαιόλαδο, ήταν να βρούν έναν τρόπο που να τους επιτρέπει να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και να ισοσκελίζουν την ενέργεια που χρειάζονται οι ΤΟΕΒ του Νομού για να αντλούν και να κατανέμουν το νερό σε όλους τους αγρότες που καλλιεργούν μέσα στις ζώνες άρδευσης.
«Μας ενθάρρυναν με την βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης να δημιουργήσουμε μια μεγάλη Ενεργειακή Κοινότητα, όπου συμμετέχουν όλοι οι ΤΟΕΒ του νομού Λασιθίου, με σκοπό να αγοράσουμε μια μεγάλη έκταση για να φτιάξουμε έναν μεγάλο ενεργειακό πάρκο με φωτοβολταϊκά, τα οποία θα παράγουν ενέργεια με τη βοήθεια του ζωοδότη ήλιου, την οποία ενέργεια θα δίναμε στη ΔΕΗ που θα μας αφαιρούσε το αντίστοιχο κόστος από την ενέργεια που καταναλώνουμε για να αντλούμε νερό μέχρι και από 400 μέτρα βάθος η για να στέλνουμε το νερό με τα ηλεκτρικά μοτέρ στο δίκτυο διανομής του αρδευτικού νερού στο χωράφι του κάθε καταναλωτή αγρότη. Με αυτόν τον τρόπο θα πετυχαίναμε μείωση στην τιμή του αρδευτικού νερού που καταναλώνουν οι αγρότες μας και θα έπεφτε σημαντικά το κόστος της καλλιέργειας αλλά η τελική τιμή του αγροτικού προϊόντος στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
Δυστυχώς οι αρμόδιοι με μια αστεία δικαιολογία μας απέρριψαν τον φάκελο μας και μας είπαν ότι εμείς δεν χωρούμε στο σύστημα γιατί λέει είναι κορεσμένο. Την ίδια ώρα έχουν δώσει άδειες για παραγωγή ενέργειας σε αμέτρητους ιδιώτες, που κάνουν μπίζνες στον τόπο μας.
Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ενεργειακής Κοινότητας Λασιθίου τέθηκε το θέμα να μπει σε εκκαθάριση και να διαλυθεί η εταιρεία ενώ έχουμε ήδη βρει την έκταση όπου θα φτιάξουμε το ενεργειακό πάρκο. Πεισμωμένοι από αυτήν την αντιμετώπιση που είχαμε αποφασίσαμε να μην διαλύσουμε την εταιρεία αυτή, αλλά να αγωνιστούμε να πείσουμε ότι αυτή η ενεργειακή κοινότητα στο νομού Λασιθίου, θα πρέπει να προχωρήσει και να φτιαχτεί το ενεργειακό πάρκο όπως έχουν φτιαχτεί τόσα άλλα ιδιωτικά.
Πηγή : Νέα Κρήτη