Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Στέφανος Κακλαμάνης : Η συνδιοργάνωση της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος με τη Βουλή της παρουσίασης των πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου εκφράζει το δυναμισμό της Στέγης και βάζει υποθήκη για το μέλλον

 

«Η Σητεία αναγνωρίζεται πλέον ως πόλη πολιτισμού, γενέτειρα του Κορνάρου και η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος είναι ένας ισότιμος συνομιλητής  με πολύ σημαντικούς οργανισμούς και ιδρύματα», μας λέει ο Στέφανος Κακλαμάνης,  καθηγητής του ΕΚΠΑ που είχε την επιστημονική ευθύνη του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Κορνάρο και τον Ερωτόκριτο που οργάνωσε η  Στέγη το 2022 στην Σητεία,

από το οποίο προέκυψε το βιβλίο   «Η «φύση των πραμάτω»: Από τη γένεση στη διάχυση και την πρόσληψη του Ερωτόκριτου», που σήμερα στις 7μμ παρουσιάζουν η Βουλή των Ελλήνων και  Στέγη Β. Κορνάρος στο Αναγνωστήριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, στο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218 Αθήνα, 10443).

Μας λέει ο Στέφανος Κακλαμάνης πως «η συνδιοργάνωση της εκδήλωσης με τη Βουλή , εκφράζει  το δυναμισμό της Στέγης και βάζει υποθήκη για το μέλλον»

Όπως είπαμε στη συζήτηση που είχαμε στον STYLE100, με την αποψινή εκδήλωση η Σητεία μπαίνει σε πρωταγωνιστικό κάδρο, χάρη στις πρωτοβουλίες και προσπάθειες της Στέγης και των ανθρώπων της , που έκαναν μια  συνειδητή επιλογή :Ο Γιώργος και η Αλίκη  Γαλανάκη επενδύουν στον πολιτισμό και στην ιστορία τη Σητείας , με σοβαρότητα και συνέπεια, επιλέγοντας ως συνεργάτες τους αρίστους, για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο συνομιλητής μας, ο Στέφανος Κακλαμάνης, είναι  αυτός που έβαλε στη σφραγίδα στο συνέδριο, αλλά και σε πολλά ακόμα της Στέγης βλέποντας μια «εξαιρετικά οργανωμένη και άκρως αξιόπιστη. Πρωτοβουλία που έχει ξεπεράσει τα σύνορα του τόπου της. Αυτή η αξιοπιστία που έχει αποκτήσει, δίνει τη δυνατότητα για συνεργασία με φορείς  όπως είναι η Βιβλιοθήκη της Βουλής, το μορφωτικό ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας και άλλοι καταξιωμένοι στον χώρο του πολιτισμού μας.

Αυτόματα και το ερευνητικό πεδίο, αν θέλετε γίνεται πιο εύκολο στο να αναδειχθεί έχοντας εξασφαλίσει τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων».

\

Στην εκδήλωση , θα παρουσιαστεί ο συλλογικός τόμος με τις  17 μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο, στη Σητεία το 2022, με την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Στέφανου Κακλαμάνη.

Μας λέει ο ίδιος : «Θα παρουσιαστεί ο τόμος αυτός, αλλά το σημαντικότερο τμήμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης στοχεύει σε αυτά τα οποία έπονται, σε αυτά τα οποία ακολουθούν. Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια απλή αναδρομή σ ότι έχει γίνει, ο στόχος μας είναι να πούμε, να δείξουμε τι ακριβώς έρχεται συνέχεια στο άμεσο μέλλον» .

Όπως λέει, «όταν ξεκίνησε η Στέγη. έβαλε ως στόχο την οργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου. Ο στόχος αυτός είχε ως μοναδικό σκοπό την καταγραφή ερευνών μελετητών που δουλεύουν πάνω στον Ερωτόκριτο και την ανάδειξη της δουλειάς που έχουν κάνει. Αυτό έγινε το 2022, με το Συνέδριο και περατώθηκε το 2023 με την έκδοση των πρακτικών. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Σακελλαροπούλου, μας είχε ζητήσει μια και το Συνέδριο εκείνο είχε γίνει υπό την αιγίδα της, , αυτό να μετατραπεί σε περιοδικό Συνέδριο.

Νομίζω ότι από τη μια η καταστατική αρχή της Στέγης να προωθήσει όσο περνάει από το χέρι της του σπουδές και από την άλλη η  τοποθέτηση αυτή, πρόταση-πρόκληση της Προέδρου μας οδηγούν στο επόμενο συνέδριο στη Σητεία».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν

Τίνα Λεντάρη, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Στέφανος Κακλαμάνης, καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ

Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας

Νάσος Ζαγκότης, θεατρολόγος, σκηνοθέτης

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Γιάννης Πλακιωτάκης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Γιώργος Γαλανάκης, Ιδρυτής της Στέγης ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και η Μαρία Καμηλάκη, Αν. Γενική Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης και Εκδόσεων της ΒτΕ.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί:

Κυριάκος Γκουβέντας-βιολί

Μαρία Φραγκούλη- φωνή

Θοδωρής Χριστόπουλος-πιάνο

Θα ακολουθήσει κρητικό κέρασμα

Θα προηγηθεί ξενάγηση σε έκθεση τεκμηρίων της Βιβλιοθήκης της Βουλής για τον Ερωτόκριτο από την προϊσταμένη του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης & Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων, δρα Μαρία Βλασσοπούλου, στο Αναγνωστήριο της Μπενακείου Βιβλιοθήκης (ώρα έναρξης:18.15).

Ακούστε ΕΔΩ τη συζήτηση με τον Στέφανο Κακλαμάνη

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

Συνολικες προβολες σελιδας