Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Στα 8 ευρώ η τιμή του λαδιού – εκκαθάριση προς τους παραγωγούς από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου

https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/09/x-ladi-vareli.jpg

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου εν όψει της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2024-2025.

Από την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ο Συνεταιρισμός προχώρησε στην εκκαθάριση προς τους παραγωγούς, έχοντας ολοκληρώσει τις πωλήσεις ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024. Η τιμή της πρόσφατης πώλησης, ποσότητας 70 τόνων, ήταν 8 ευρώ ανά κιλό, καταγεγραμμένη στο σύστημα κοινής άλεσης -κοινής διαχείρισης πώλησης, ως η υψηλότερη της τρέχουσας περιόδου.

«Το αποτέλεσμα αυτό», ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, «κρίνεται θετικό δεδομένων και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην αγορά, με τις τιμές στην έναρξη ελαιοκομικής περιόδου να είναι πολύ υψηλές, ακολούθως να καταγράφεται πτώση, έπειτα στασιμότητα στις πωλήσεις και μόλις πριν από λίγο χρονικό διάστημα μία σχετική κινητικότητα, με τις τιμές ωστόσο κατά μέσο όρο να κυμαίνονται από 7 έως 7,5 ευρώ ανά κιλό.

Ο Συνεταιρισμός της Ζάκρου παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην διεθνή κι ελληνική αγορά κι αξιολογώντας με ψυχραιμία και σοβαρότητα τις διαμορφούμενες συνθήκες, πριν περίπου πριν 25 ημέρες προχώρησε στην διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση περίπου 70 τόνων ελαιολάδου. Ωστόσο ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος δεδομένου ότι η προσφερόμενη τιμή των 7,30 ευρώ δεν κρίθηκε ικανοποιητική από τον Συνεταιρισμό. Λίγες μόλις ημέρες μετά, ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε εμπορική συμφωνία λαμβάνοντας την τιμή των 8 ευρώ για την προαναφερόμενη ποσότητα του διαγωνισμού.

Άρα αποτυπώνεται προσπάθεια συγκράτησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, μέσω διαγωνισμών, από τις εταιρείες τυποποίησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, το γεγονός ότι υπάρχει ζήτηση ελαιολάδου στο πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών της αγοράς».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου λειτουργεί με κοινή άλεση και κοινή διαχείριση. Οι παραγωγοί που επιθυμούν λαμβάνουν προκαταβολή -φέτος ήταν 7 ευρώ- για την παραγόμενη ποσότητα, έναντι της τελικής τιμής.

Τα προηγούμενα χρόνια ο Συνεταιρισμός προχωρούσε σε διαγωνισμούς και μέσω αυτών προέκυπτε και ο μέσος όρος της τιμής του προϊόντος για τους παραγωγούς. Στο μέσο όρο προστίθενται και η τυποποίηση, στην οποία προχωρεί ο Συνεταιρισμός. Φέτος το ποσό που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των πωλήσεων είναι αυτό του 8,20 ευρώ. Ο Συνεταιρισμός προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο, αλλά και οι δύο κηρύχτηκαν άγονοι λόγω μη ικανοποιητικών τιμών.

«Φέτος οι πωλήσεις του Συνεταιρισμού έγιναν βάσει εμπορικών συμφωνιών.

Είναι η μοναδική χρονιά που κινηθήκαμε όχι με βάση τους διαγωνισμούς, αφού οι τιμές που δινόταν προκειμένου να μην ανέβει η τιμή της αγοράς, δεν ήταν οι αναμενόμενες και οι επιθυμητές. Ήταν κάτι που είχαμε επισημάνει εξ αρχής, καταβλήθηκε μία προσπάθεια από μεγάλες εταιρείες κυρίως της Ισπανίας, που είναι πρώτη χώρα σε εξαγωγές, ώστε να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά. Κι όπως φαίνεται, δεν είναι αληθή και τα όσα αναφερόταν σχετικά με την αρχική πρόβλεψη που έλεγαν για πολύ μεγάλη παραγωγή της Ισπανίας, της τάξης του 1.500.000 τόνων, τη νέα ελαιοκομική περίοδο».

 

Για την τυποποίηση

«Φέτος η διαδικασία της τυποποίησης πήγε πολύ καλά σε ό,τι αφορά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου, παρά την κατάσταση που επικρατούσε στην αγορά του ελαιολάδου και τα σκαμπανεβάσματα της τιμής του προϊόντος. Ο Συνεταιρισμός καλύπτει αγορές του εσωτερικού, αλλά κυρίως του εξωτερικού όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Τσεχία. Η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος εσοδείας 2023 -2024 ήταν για άλλη μία χρονιά εξαιρετική, κάτι στο οποίο συμβάλουν τα μέγιστα και οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού.

 Πηγή : Ανατολή

Μειωμένη παραγωγή

Η ελαιοκομική περίοδος 2023-2024 ολοκληρώθηκε λοιπόν με θετικό πρόσημο στο πλαίσιο και των γενικότερων συνθηκών που επικράτησαν.

Σε ό,τι αφορά τη νέα σεζόν, δυστυχώς ξεκινάει με ένα μεγάλο μείον που αφορά την αισθητά μειωμένη παραγωγή και στην περιοχή της Ζάκρου, η οποία φέτος εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των περίπου 300 τόνων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα, αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι και την σεζόν που ολοκληρώθηκε επίσης η παραγωγή δεν ήταν μεγάλη, φθάνοντας τους 480 τόνους.

Από την ανθοφορία των ελιών αρχικά, αναμενόταν φέτος μία παραγωγή άνω των 1.000 τόνων. Δυστυχώς, με την καταστροφή του Μαΐου η παραγωγή θα είναι πολύ μειωμένη. Περιμέναμε φέτος βεντέμα, όμως η σεζόν θα είναι χειρότερη από πέρυσι σε ό,τι αφορά την ποσότητα ελαιολάδου. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια στην περιοχή μας, από όλους, Συνεταιρισμό, ΤΟΕΒ και παραγωγούς ώστε να κρατηθούν οι ελιές που έμειναν».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Συνολικες προβολες σελιδας