«Μια ιστορία από την κατοχή», με τα λόγια του σκηνοθέτη της Μιχάλη Γιαννακάκη:
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που η κυρία Καλλιόπη Σπανάκη, μας διηγείται με τη βοήθεια της εγγονής της Δήμητρας Δερμιτζάκη δυο ωραίες ιστορίες από την κατοχή διαφορετικές.
Η μία είναι πως κατάφερε να αποφύγει το βιασμό και την κακομεταχείριση από ένα Γερμανό στρατιώτη. Και η άλλη είναι πως, η αδερφή τους ,αργότερα λίγο κι ενώ βρισκόταν μέσα στην πείνα και τη φτώχεια, κατάφερε να βρει μια μη αναμενόμενη κατανόηση.
Στόχος της ταινίας ήταν να δείξει την παράλληλη ιστορία, την ιστορία των ανθρώπων. Ο τρόπος ,θα δείτε, είναι το σημαντικό στην ταινία, διότι το βίωμα μεταφέρεται και εκφράζεται με τη γλώσσα των ανθρώπων, την άμεση και τη λαϊκή, την δικιά τους προσωπική έκφραση». Λέει ο Μιχάλης Γιαννακάκης.
Ήρθε η ώρα για να προβληθεί μια ταινία του γνωστού Σητειακού δημιουργού, με θέμα από την περιοχή του μάλιστα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χανίων.
Το γνωστό Φεστιβάλ διεξάγεται το διάστημα 16-27/10/2024, με πολλές παράλληλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, εκδόσεις, αφιερώματα και ένα πλούσιο κατάλογο ταινιών και εργαστηρίων για την Εκπαιδευτική Κοινότητα.
Οι ταινίες, αμέσως μετά την προβολή τους στο Φεστιβάλ, διατίθενται online από το site του.
Σε αυτό το αμιγώς καλλιτεχνικό περιβάλλον, την Τρίτη, στις 8.30 μμ στην αίθουσα Β του Πνευματικού Κέντρου προβάλλεται στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα η ταινία μικρού μήκους του Μιχάλη Γιαννακάκη «Μια ιστορία από την κατοχή».
Η φλέβα της ιστορίας που κτυπά σε απλούς ανθρώπους, τους οποίους ο επίσημος ιστορικός «εξορίζει» από την καταγραφή του είναι η γραμμή της ταινίας, που φέρνει στο προσκήνιο μια γυναίκα που πάλεψε και έμαθε.
Μας λέει ο Μιχάλης Γιαννακάκης σχετικά: «Τα φεστιβάλ είναι ίσως ο μόνος σου χώρος που μπορούν να προβληθούν ταινίες, ανεξάρτητες παραγωγής. Είτε ελληνικές είτε από όλο τον κόσμο. Μπορούν συνομιλήσουν με το κοινό και με άλλους δημιουργούς, να ανακατευτούν με άλλες έννοιες με άλλα θέματα, άλλες ματιές.Nα δημιουργηθεί μια κινηματογραφική κοινότητα, το κοινό, το οποίο είναι το ζητούμενο.
Στην ουσία το φεστιβάλ είναι ο ζωτικός χώρος των ταινιών, ειδικά ταινιών μικρού μήκους, ταινίες που σπάνια παίζονται σε κανονική διανομή. Είναι πολύ σημαντικό που η ταινία σου βρίσκει ό τι έχει δρόμο για να φτάσει σε θεατές και να συνομιλήσει μαζί τους. Να φέρει οποιαδήποτε αντίδραση φέρει, η οποία δεν είναι φυσικά προκαθορισμένη. Είναι διαφορετική σε κάθε προβολή».
Ειδικότερα για την ταινία «Μια ιστορία από την κατοχή», ο Μιχάλης Γιαννακάκης μας λέει:
«Στόχος της ταινίας ήταν να δείξει την παράλληλη ιστορία, την ιστορία των απλών ανθρώπων, αυτό είναι το σημαντικό στην ταινία, διότι το βίωμα μεταφέρεται και εκφράζεται με τη γλώσσα των ανθρώπων, την άμεση και τη λαϊκή τη δικιά τους προσωπική έκφραση».
Η ταινία «Μια ιστορία από την κατοχή» ευτύχησε σε συμμέτοχες και έχει ταξίδι μπροστά της. Πρώτα οι Λάρισα. Και στη συνέχεια η Σαλαμίνα. Διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και τα δύο.
Η καλοκαιρινή περιοδεία η υποδοχή από τις κοινότητες
Μετά τον Λαογραφικό Σύλλογο που ξεκίνησε τις προβολές των πέντε ταινιών (+2) του κύκλου “Οι ταινίες του Ισίδωρου “με δυο εξαιρετικά πετυχημένες παρουσιάσεις σε κοινότητες. Η Μυρσίνη πρώτα στη Φάμπρικα, στο Χαμέζι μετά. Μια ξεχωριστή εκδήλωση, έτυχε εξαιρετικής υποδοχής.
Μας λέει ο Μιχάλης Γιαννακάκης:
«Και στα χωριά, κάθε κοινό έχει διαφορετική άποψη. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον και πολύ δημιουργικό και για το καλλιτέχνη που δημιουργεί και για το θεατή.
Όταν μια ταινία βρίσκεται ανάμεσα σε άλλες ταινίες, αυτή η συνομιλία μεταξύ τους δημιουργεί στο θεατή μεγαλύτερο προβληματισμό και αισθητική κάλυψη».
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή : Style 100Fm