Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Κοινοβουλευτική Παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για τα Ενεργειακά Έργα στη Σητεία

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/08/katerina-spyridaki.jpg

Τις έντονες ανησυχίας της κοινωνίας της Σητείας του Νομού Λασιθίου ενόψει των σχεδιαζόμενων ενεργειακών έργων μεγάλης κλίμακας στην περιοχή έφερε στη Βουλή η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, με Αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, και την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη.

Στην Αναφορά της, η κα Σπυριδάκη υπογραμμίζει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την εγκατάσταση ενεργειακών έργων, συνολικής παραγωγής 4.500,66 MW, σε μια περιοχή όπου οι ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης ανέρχονται μόλις σε 800 MW. Βάσει και δημοσιεύματος σε τοπική εφημερίδα του Νομού Λασιθίου τέτοια μεγάλης κλίμακας έργα απειλούν να διαταράξουν την ισορροπία μεταξύ αναπτυξιακών αναγκών και της προστασίας του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της Σητείας, η οποία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και την Αρχαιολογική Ζώνη της Ζάκρου.

Η τοπική κοινωνία εκφράζει έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις αυτών των έργων στο περιβάλλον και την οικονομία της περιοχής, ενώ ζητά μια ολοκληρωμένη μελέτη των επιπτώσεων πριν την υλοποίησή τους. Επιπλέον, οι κάτοικοι απαιτούν τη λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι τα ενεργειακά αυτά έργα δεν θα υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους.

Η Λασιθιώτισσα Βουλευτής τονίζει στην Αναφορά της πως η όποια ενεργειακή μετάβαση δε θα πρέπει να γίνεται άναρχα, αλλά με όρους ενεργειακής δημοκρατίας και με έναν χωροταξικό σχεδιασμό για τις ΑΠΕ που θα λαμβάνει υπόψη του το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, και τα περιθώρια οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της. Κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Λασιθιωτών.

Με την Αναφορά της, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ζητά από τα αρμόδια Υπουργεία την επανεξέταση της αδειοδότησης και του σχεδιασμού αυτών των έργων, ώστε να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της περιοχής και η προστασία του φυσικού της πλούτου.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας