Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Σητείας

 

Η κοινωνική δομή του Δήμου Σητείας «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι μία υπηρεσία η οποία υφίσταται πάνω από είκοσι χρόνια με βασικό σκοπό την παροχή υποστηρικτικής, συμβουλευτικής βοήθειας και ψυχοκοινωνικής στήριξης, οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας και οικογενειακής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού του Δήμου Σητείας.
 Απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας άνω των 65 ετών με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας (παθολογικής και ψυχολογικής ή ψυχιατρικής φύσεως), μοναχικά άτομα, (ΑμΕΑ) και σε άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες, ώστε να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους καθήκοντα, με αποτέλεσμα να απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.
Η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», διέπεται από τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διασφαλίζοντας το δικαίωμα επιλογής στον τρόπο ζωής, αξιοπρεπείς συνθήκες εντός οικογενειακού περιβάλλοντος, αυτονομία και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Η κοινωνική δομή απαρτίζεται από πέντε υποδομές-ομάδες στο Δήμο Σητείας και παρέχει στις/στους ωφελούμενες/νους τις υπηρεσίες τους, απαρτιζόμενες από εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Το πρόγραμμα στελεχώνεται από καταρτισμένα στελέχη και επιστήμονες όπως:
– Κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογώντας τα περιστατικά, παρέχοντας κοινωνική υποστήριξη ερχόμενοι σε επαφή με συναρμόδιους φορείς παραπέμποντας περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος.
– Νοσηλευτές/τρειες που προσφέρουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας οι οποίες σε κατ’οικον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και συνοδεία σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες τους εξετάσεις.
– Οικιακοί βοηθοί που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, τη προμήθεια με είδη τροφίμων και άμεσης ανάγκης των ηλικιωμένων, καθώς και την καθαριότητα του σπιτιού τους. Μια επιπλέον αρμοδιότητα των οικιακών βοηθών του προγράμματος και ίσως η πλέον σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς είναι η συντροφιά που προσφέρουν αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.
Διεύθυνση υπηρεσίας: Κτίριο Δήμητρα (πρώην ΚΕΓΕ)
Επικοινωνία στα τηλέφωνα : σταθ. 2843024263, κιν. 6930073024
Mail: voitheiastospiti@sitia.gr
Υπεύθυνοι:
Α. Πορταράκη Ευαγγελία (Προϊσταμένη Τμήματος-Κοινωνική Λειτουργός) -portarakil@sitia.gr
Β. Δανδουλάκη Ειρήνη (MSc Κοινωνική Λειτουργός) – dandoulakie@sitia.gr
Γ. Ζαχαράκης Γεώργιος (Κοινωνικός Λειτουργός) – Zaharakisg@sitia.gr
Δ. Τσαγκαράκη Μαρία (Κοινωνιολόγος) – tsagarakimaria@sitia.gr
 
Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας