Της Χρυσας Σοφιανου,
Προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου
Μια μοναδική μουσική εκδήλωση παρουσιάστηκε στην Καζάρμα της Σητείας στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός.
Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού εν μέσω πανδημίας το 2020 και καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές διοργανώσεις της χώρας σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Κάθε καλοκαίρι παρουσιάζει υψηλού επιπέδου πολιτιστικές παραγωγές, μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές και εικαστικές παραστάσεις, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο, επιτυχημένες εκδηλώσεις τα προηγούμενα έτη έγιναν στο ανάκτορο της Ζάκρου, στην αρχαία Λατώ, στη μινωική πόλη των Γουρνιών και φέτος στο ενετικό φρούριο Καζάρμα.
Το μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος», ένα εκλεκτό επιτελείο καλλιτεχνών και μουσικών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ross Daly, παρουσίασε το έργο Ο Ερωτόκριτος στο Λαβύρινθο, μουσική παράσταση με αφήγηση και εικαστικά, πάνω στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου και μας ταξίδεψε σε άλλες εποχές. Δύο συνεχόμενα βράδια πάνω από 500 θεατές παρακολούθησαν το έργο με θρησκευτική κατάνυξη για περίπου δύο ώρες. Το κοινό, οι περισσότεροι κάτοικοι Σητείας, εντυπωσιάστηκαν από άλλη μια ερμηνεία του έργου του δικού τους Κορνάρου «..στην Στείαν εγεννήθηκε, στην Στείαν ανεθράφη, εκεί ‘καμε κι εκόπιασεν ετούτα που σας γράφει», αλλά και οι καλλιτέχνες εντυπωσιάστηκαν, όπως μου είπαν, από το πολιτιστικό επίπεδο, την αποδοχή και τα ωραία σχόλια των Σητειακών.
Η εκδήλωση ζωντάνεψε την Καζάρμα, το τοπόσημο της Σητείας. Η Καζάρμα, Casa di Arma, ήταν ο στρατώνας της ενετικής φρουράς και κατασκευάστηκε κατά τον 13ο αι. Καταστράφηκε πολλές φορές από σεισμούς και επιδρομές του Barbarossa, επιδιορθώθηκε επίσης πολλές φορές ως την κατάκτησή του από τους Οθωμανούς το 1645, οι οποίοι το αναστύλωσαν εκ βάθρων, προσθέτοντας κουμπέδες στις επάλξεις. Το 1963 κηρύχτηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το 1966 άρχισαν εργασίες αποκατάστασής του. Έκτοτε δέχεται συχνά επισκευές και συντηρήσεις μικρής κλίμακας από το ΥΠΠΟ, αλλά δεν αρκούν.
Η Καζάρμα κάθε χρόνο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Δήμο και άλλους φορείς, χρειάζεται όμως και φροντίδα, με συνεργασία του Δήμου, της Εφορείας και της Περιφέρειας Κρήτης. Έχει πλέον ανάγκη από ένα μεγάλο έργο συντήρησης και αποκατάστασης. Πρέπει να εκπονηθεί μια σοβαρή μελέτη για τη συντήρηση και τη στέγαση του πύργου της και να βρεθεί μια γενναία χρηματοδότηση –από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ(;)- για την υλοποίησή της. Το 2022 ο Δήμος Σητείας υπέγραψε με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Κρήτης μια Προγραμματική Σύμβαση με θέμα «Μελέτη αποκατάστασης ενετικού φρουρίου Καζάρμα Σητείας».
Αν θέλουμε να διατηρηθεί το τοπόσημο της πόλης, να ενταχθεί στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και να χαιρόμαστε εκδηλώσεις όπως οι τελευταίες, πρέπει να εκπονηθεί η μελέτη και να προχωρήσουμε αμέσως στην υλοποίησή της. Πρέπει να βιαστούμε, δεν έχουμε πολλά περιθώρια πλέον.
Πηγή : Ανατολή