Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Μ. Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ με Θέμα: Για τις οφειλές της εταιρείας «Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε.» σε ελαιοπαραγωγούς

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/08/sintixakis24.jpg

Η εν θέματι Ερώτηση έρχεται σε συνέχεια της 1323/2024 Επίκαιρης Ερώτησης που απαντήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις οφειλές της εταιρείας «Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε.» σε εργαζόμενους. 

 

Ειδικότερα, εκτός από τους εργαζόμενους, η εταιρεία «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ» δεν πληρώνει και το ελαιόλαδο της ελαιοκομικής περιόδου 2022-2023 σε δεκάδες βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς της Σητείας. Πρόκειται για ελαιόλαδο του οποίου η πώληση έχει ήδη ολοκληρωθεί και εισπραχθεί από την εταιρεία.

Η αγωνία των αγροτών επιτείνεται από το γεγονός ότι στάλθηκε πρόσκληση προς τους μετόχους της εταιρείας για σύγκληση Γενικής Συνέλευσης στις 30 Ιουλίου με θέμα την απόφαση για πτώχευση της εταιρείας.

Η Μονή Τοπλού, ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και έχει ορίσει διευθύνοντα σύμβουλο τον ηγούμενο της Μονής, έχει τεράστια ευθύνη, αφού κάνει «μπίζνες» σε βάρος των μικρών αγροτών.

Ταυτόχρονα, το παραπάνω γεγονός προστίθεται σε μία αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων συνολικά για τον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα αυτόν που δραστηριοποιείται στην ελαιοκαλλιέργεια που είναι και η βασική οικονομική δραστηριότητα για τον Δήμο Σητείας, κόσμος που αφήνεται στο έλεος των κάθε μεγαλεμπόρων, ΑΕ, κτλ εταιρειών και συνολικά της στρατηγικής που ξεκληρίζει τη μικρή αγροτιά (ΚΑΠ, Κανονισμός ΕΛΓΑ, Κόστος Παραγωγής, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις κ.α.).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των ελαιοπαραγωγών από την «Βιοκαλλιεργητές Σητείας ΑΕ», για εξόφληση των οφειλών της εταιρείας στο ακέραιο και άμεσα.




Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης


Συνολικες προβολες σελιδας