Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Λασίθι, τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν ούτε τα βασικά.

https://fonien.gr/wp-content/uploads/2024/09/FB_IMG_1725596542348-1152x1152.jpg

Ιεράπετρα για Σητεία. Νότιος οδικός δρόμος (ας τον ονομάσουμε έτσι για την οικονομία της συζήτησης αν και δεν είναι) Φωτογραφία από τον πατέρα μου που εκτός από οδηγός σήμερα, υπηρέτησε για χρόνια το δημόσιο σε σχετικές υπηρεσίες του Υπ Υποδομών (τότε Δημ. Έργων) 

Επειδή κάνουμε πάντα λόγο για τον ΒΟΑΚ,ας δούμε και κάποια απλά πράγματα για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τον Νομό Λασιθίου.

Ένα νομό, που διαχρονικά είχε πρόσωπα στην κυβέρνηση ως μέλη της.

Τόσο επί ΠΑΣΟΚ,όσο και επί ΝΔ.

Από τον Φοίβο Ιωαννίδη και τον Καρχιμάκη μέχρι τον Πλακιωτάκη σήμερα που πρόσφατα πανηγύρισε για την έναρξη των διαδικασιών για ένα εργάκι κάπου στην επαρχία Σητείας νομίζοντας ότι έφερε το φως στα σκοτάδια των Στειακών.

Κι εκείνοι καλοπροαίρετοι όπως είναι και καλοσυνάτοι,μάλλον ενθουσιάστηκαν που τον χειροκρότησαν κι όλας.

Αυτοδιοικητικοί πρώτου και δεύτερου βαθμού κι αν πέρασαν από θέσεις ευθύνης.

Δεν κατάφεραν ούτε τα βασικά.

Όχι οδικό άξονα να κάνουν (εδώ δεν έκαναν στο βόρειο μέτωπο)αλλά ας πούμε για τα ακόμη βασικότερα.

Μια στοιχειώδη διαγράμμιση για να μην χρειάζεται ο οδηγός να φανταστεί που αρχίζει και που τελειώνει η λωρίδα κυκλοφορίας του,που αρχίζει και που τελειώνει ο ίδιος ο δρόμος.

Και καλά θα πεις… εμείς οι υπανάπτικτοι τσοπαναρέοι τον μάθαμε,μεγαλώσαμε σε αυτόν, τον ξέρουμε.

Σκεφτείτε τους Έλληνες από άλλα μέρη της χώρας και πολύ περισσότερο τους ξένους που έρχονται στα πανάκριβα ξενοδοχεία της περιοχής ή στα φρεσκοστημένα AIRBNB και μετά διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν βγαίνουν να χαλάσουν λεφτά έξω.

Να πάνε που δηλαδή και πως να πάνε.

Ελάτε να σας πάω Ελούντα μεριά όπου δεν υπάρχουν έξω από τα πενταστερα resort ούτε πεζοδρόμια… 

Στην Κρήτη ζούμε ένα θαύμα φίλες και φίλοι.

Έχουμε λιγότερο από 100 νεκρούς τον χρόνο στους δρόμους και αυτό είναι επίτευγμα ! 

Με τις παρούσες συνθήκες οι νεκροί θα έπρεπε να ήταν τριψήφιο νούμερο.

Κι όμως τα καταφέρνουμε μια χαρά.

Αυτό είμαι σίγουρος ότι μπορούν να επικαλούνται οι αιρετοί μας για την διαχρονική ανυπαρξία και την μοναδική μνημιώδη ανεπάρκεια τους.

Γιατί καλά…δρόμο δεν είσαι ικανός να κάνεις 50 χρόνια στην μεταπολίτευση,και οδηγείς στον δρόμο των Χουνταίων,όπως πετάς ακόμα τα canadair εκείνης της εποχής,αλλά μια απλή διαγράμμιση ; 

Ένα φως ; Κάτι ; 

Κι έτσι έρχεται η ώρα για να συνθηκολογήσεις αγαπητέ μου συντοπίτη με τα κολωνάκια που θέλουν να σου βάλουν με το…αζημίωτο,για να σου πουν ότι σου έκαναν έργο,αφού για κάτι παραπάνω απ’ τα παλουκάκια δεν είσαι…και το ξέρουν, ότι δεν το αξίζεις κι όλας, γιατί σ έχουν για εύκολο,ανόητο, ευκολόπιστο και βολικό.

Και πως να το αξίζεις,αφού με  μια φωτογραφία σέλφι στο fb, μια συντεκνιά με το ανήψο,και ένα χτύπημα στην πλάτη,έχεις λιώσει και πας ξανά και ψηφίζεις χέρια-πόδια.

“Δαγκωτό” για να σου κάνει και το μικρό-ρουσφετάκι αύριο μιας και σκέφτεσαι και το μέλλον δεν είσαι τίποτα προχειράτζα ανέμελος(…)

Αυτοί φταίνε μετά ή εσύ που συνθηκολογείς,συμβιβάζεσαι με βουλευτές που δεν έχει ακουστεί η λαλιά τους παρά μόνο στα νυχάδικα του Κολωνακίου και στα πανάκριβα μαγαζιά της Βουκουρεστίου,όπου εσύ τους στέλνεις για δουλειά αλλά αυτοί στο μυαλό έχουν…άλλα..;

Κάτσε λοιπόν να κλαίς τους νεκρούς σου και να παρακαλάς να μην είσαι εσύ 

ο επόμενος που θα κλάψουν,μα αυτοί τα κολωνάκια στα ετοιμάζουν από το Κολωνάκι…

Κάτσε να περιμένεις τον σύντροφό σου,το φίλο σου, το παιδί σου(!!!) να γυρίσει από την δουλειά,το γλέντι,την εκδρομή,το πανεπιστήμιο που σου έφτιαξαν στην Σητεία, την Ιεράπετρα και τα Λακώνια στον Άγιο Νικόλαο ή την ΑΣΤΕΑΝ που το πτυχίο της ακόμα  δεν αναγνωρίζεται επειδή το Υπουργείο Τουρισμού και Παιδείας δεν μπορούν για δεκαετίες να  συνεννοηθούν και να κάνουν πράξη μια αυτονόητη πολιτική ενέργεια και μετά τρέχα ξανά στην κάλπη να τους τιμήσεις όπως σε τιμούν κι αυτοί…

Θες όμως και τουριστική ανάπτυξη γιατί σε νοιάζει και η κονόμα και ακούς αυτούς που σου λένε για υπερτουρισμό, θέλοντας να κρύψουν την ανικανότητα τους γιατί τώρα τρέμουν να σου πουν ότι επειδή δεν κατάφεραν να φτιάξουν φράγματα,λιμνοδεξαμενές,

νερό “γιοκ” για πότισμα,για γέμισμα πισίνας και κάνα ντουζάκι.

Που…για τα σκουπίδια δεν “έπαιξαν πενιά” και τρέμουν να έρθει παραπάνω κόσμος γιατί θα πνιγείς στο σκατό ή θα ξεχυλίσει ο βόθρος και θα κολυμπάς σε ότι έχεις αφοδεύσει.

Που ξέρουν πως οι ανύπαρκτες λοιπές δημόσιες υποδομές τους καταρρέουν με μερικές χιλιάδες παραπάνω τουρίστες και σου λένε τώρα ….μπάστα.

Υπερτουρισμός!

Θέλουν να σε προστατέψουν από αυτό που σου διαφήμιζαν (τουριστική ανάπτυξη) και παράλληλα να αποφύγεις τον χτύπο από όλα όσα απέτυχαν να κάνουν,οπότε σου λέει τι κάνω τώρα; 

Και βρήκαν να ακολουθήσουν οι άσχετοι το παράδειγμα της Βαρκελώνης ή του Άμστερνταμ λες και εμείς μπορούμε να συγκριθούμε σε υποδομές και βάση δεδομένων από το ξερό στο  “τοπικό” που παίζουμε τόσα χρόνια με τα σαλόνια του Champions League…

Γιατί μην μπερδεύεστε.

Οι υποδομές του τουρισμού στο νησί για τις οποίες υπερηφανευόμαστε είναι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ και η ανεπάρκεια ΚΡΑΤΙΚΗ.

Επίσης να θυμάστε ότι τον τουρισμό δεν τον φέρνει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ή Υπουργός Τουρισμού, ο ΕΟΤ κλπ αλλά οι Tour Operator και οι ξενοδόχοι που είναι ιδιώτες καπιταλιστές.

Ο ορισμός της παπάτζας λοιπόν, και της διπλής εξαπάτησης! 

Όμως εσύ είσαι ήσυχος κατά βάθος γιατί φυσικά δεν είσαι τίποτα ανόητος για να έχεις ξεχάσει ότι…όταν οι πρόγονοι σου έδιναν το φως του πολιτισμού και έγραφαν μαθηματικά,ιατρική και αστρονομία αυτοί οι κουτοφραγκοι οι ξένοι, ζούσαν με βελανίδια και επίσης δεν ξεχνάς ότι ανήκεις στο πιο σοφό λαό του κόσμου, και το χεις τιμή σου και καμάρι επειδή στο είπαν οι δημοσιογράφοι τη βραδιά των εκλογών και σε αποκάλεσαν “σοφό λαό” μετά βέβαια τους πολιτικούς που προεκλογικά από το “μπαλκόνι” σου έλεγαν “προσκυνώ την χάρη σου λαέ μου” κι εσύ φούσκωνες από περηφάνια και καμάρωνες σα γύφτικο σκεπάρνι.

Ως ιθαγενείς που αγοράζουμε τα καθρεφτάκια που μας πουλούν πανάκριβα, οφείλουμε και αυτήν την φορά να τους λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

Άλλωστε…ότι πληρώνεις…έχεις…

Ελλάδα 2.0 – Κρήτη 2024

Κώστας Συλιγάρδος 

Πηγή : Fonien.gr

Συνολικες προβολες σελιδας